Manapság már mindenki, aki egyszer is kamera elé kerül, modellnek számít, azonban a '90-es évek kifutó-királynőivel senki nem veheti fel a versenyt. Bárki bármit mondjon, olyan etalonok ők, akik a 20. század divattörténetének éllovasai voltak.

Cindy Crawford

cindy-crawford

Cindy Crawford mindössze 16 éves volt, amikor a kukoricaföldön egy fotós lefényképezte. A kép annyira jól sikerült, hogy ez egyenes utat jelentett számára a reflektorfénybe, a legnagyobb márkák arcaként dolgozott hosszú éveken keresztül. Népszerűségét csak fokozta, hogy a Playboynak levetkőzött, hiszen ezzel a férfiközönséget is megnyerte magának, sőt, ennek köszönheti, hogy felkérték az MTV-sorozat, a House of Style háziasszonyának is. Cindy azonban fele ennyire sem lehetett volna sikeres, ha nincs jó érzéke az üzlethez: olyan ügyesen fektette be megkeresett pénzét, hogy arról mindenki példát vehetne. Most is üzletasszony minőségben tevékenykedik, emellett pedig lánya, Kaia modellkarrierjét egyengeti, aki kísértetiesen hasonlít édesanyjára.

Linda Evangelista

linda-evangelista

A kanadai születésű Evangelistára egy tehetségkutató ügynök figyelt fel 1978-ban, a Miss Teen Niagara szépségversenyen. Bár sokat foglalkoztatták ekkoriban a kifutón, az igazi áttörésre 10 évet kellett várnia: fiúsra vágott hajának köszönhetően a névtelenségből rögtön a szupermodellek között találta magát. Dolgozott a Revlonnak, a Donna Karannak és a Versacénak is, egészen 1999-ig, amikor néhány évre eltűnt a reflektorfényből. Későbbi visszatérése után is már csak félgőzzel vállalt – és vállal ma is – feladatokat, hogy jusson ideje a kisfiára és jótékonysági munkájára.

Christy Turlington

christy-turlington

Missoni, Valentino, Chanel, Revlon, Calvin Klein: csak néhány márka azok közül, amelyekhez Christy Turlington arca köthető. A modell a ’90-es évek egyik legnagyobb sztárjának számított, még George Michael is felkérte, hogy szereplejen Freedom! című klipjében. A szóban forgó hölgy modellkarrierje hanyatlásával ájurvédikus kozmetikumok gyártásába kezdett, de emellett két ruhamárkát is piacra dobott. Mivel szószólója az egészséges életmódnak, gyakran látni különféle sportrendezvényeken, és sokat kampányol, hogy másokat is erre buzdítson.

Naomi Campbell

naomi-campbell

Az agresszivitásáról híres modell karrierje már gyerekkorában megjósolható volt: a kis Naomi ugyanis remekül táncolt, sőt, az egyik leghíresebb színi iskolában tanult, amikor 15 évesen felfedezték. Olyan divattervezők bemutatóin jelent meg a kifutón, mint Gianni Versace, Azzedine Alaia és Isaac Mizrahi, de rengeteg fotós megbízást is kapott, így hamar a legjobbak között tartották számon, sőt, egyike volt a Turlington-Evangelista-Campbell „Szentháromságnak”. Bár Naomi manapság is aktív, a legtöbben nem szeretnek vele dolgozni indulatos természetének köszönhetően, így elsősorban saját ruha- illetve parfümmárkája útjait egyengeti.

Claudia Schiffer

claudia-schiffer

Claudia Schiffer sem tudatosan tervezte a modellkarrierjét, 17 évesen egy diszkóban fedezte fel a Metropolitan divatügynökség vezetője. Alighogy megszáradt a tinta a szerződésén, máris jobbnál-jobb ajánlatokat kapott: szerepelt a Guess reklámjában, de dolgozott a Chanelnek és a Revlon arcának is megválasztották. 1995-ben résztulajdonosává vált a Fashion Cafénak, melyet Christy Turlingtonnal, Naomi Campbellel és Elle Macphersonnal alapítottak. 46 évesen Claudia elsősorban a családjának él, de azért ha ideje engedi, akkor egy-egy felkérést még mindig vállal.

Elle Macpherson

elle-macpherson

„A Test”-nek is nevezett Elle Macpherson jogot tanult, amikor az egyik iskolai szünetben egy ügynök felfedezte. Az egyetemet hátrahagyva modellnek állt, nem sokkal ezután pedig már az Elle címlapján pózolt, ahol később több alkalommal is szerepelt. Az igazi sikert azonban az 1986-ban Sports Illustratedben megjelent fotói hozták meg számára, amelynek gyakorlatilag állandó szereplője volt ezután. Elle az elmúlt években saját kozmetikai cégét egyengette, de ő a házigazdája a Britain & Ireland’s Next Top Model és a Fashion Star című műsoroknak is.

 

A Nők Lapja 2016/35. számában azzal a férfival is foglalkozunk, aki feltalálta a topmodelleket! A magazin az előfizetőkhöz augusztus 30-án, az újságárusokhoz pedig augusztus 31-én érkezik.

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest, Archív