Miközben egyre gyakrabban találkozhatunk a „fogadd el magad, mindenki a maga módján szép” szlogencsokorral, virágzik az az iparág, amely a nők önbizalomhiányára épül, és mindenkire hatással van, függetlenül attól, hogy a Föld melyik pontján él. Megnéztük, valóban sokszínű-e a szépségeszmény szerte a világon.

Nemrég hatalmas port kavart a médiában, hogy kiderült: a kilencvenes évek szupermodelljeinek egyike, az ötvenhat éves Linda Evangelista azért tűnt el évekre a nyilvánosság elől, mert a rajta 2015 és 2016 során elvégzett zsírfagyasztó beavatkozások miatt eltorzult az arca, illetve a mellékhatások a teste többi kezelt részén, a combján, a hasán és a derékvonalán is jelentkeztek. Története görbe tükröt mutat társadalmunknak, amelyben a rengeteg szépészeti beavatkozás lehetősége a nők külsejével kapcsolatos óriási elvárásokkal párosul.

Kockázatok és mellékhatások

A modell a Zeltiq Aesthetics nevű cég coolsculpting nevű beavatkozását vette igénybe, aminek az a lényege, hogy igen alacsony hőmérsékletet használnak a zsírlerakódások csökkentésére. Evangelistánál azonban jelentkezett egy ritka mellékhatás, a paradox zsír-hiperplázia, aminek során a kezelt területen a zsírsejtek nem hogy kisebbek, hanem nagyobbak lettek. Evangelista szeptember végén törte meg a csendet, és írta le történetét az Instagram-oldalán. Őszintén bevallotta, hogy két fájdalmas helyreállító műtétje is volt, amelyek nem sok sikerrel jártak, és kálváriája során nemcsak munkáit veszítette el, de mély depresszióba is esett. Azt is megemlítette, hogy sokan kérték számon rajta, miért nem posztolt új képeket, miközben kortársai újra karrierjük csúcsán vannak, hiszen Christy Turlington, Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford és Claudia Schiffer csillaga újra ragyog. Evangelista írt arról is, hogy a cég munkatársai nem világosították fel a lehetséges mellékhatásokról, sőt, a modell ügyvédjének közleménye szerint a vállalat a honlapján csak 2019-ben tüntette fel, hogy a coolsculpting nem mindig hozza a várt eredményt. Evangelista bejelentette: ötven millió dolláros kártérítési pert indít.

Célja egyértelmű: véget akar vetni a szégyenkezésnek, újra emelt fővel járni az utcán – illetve hangot szeretne adni azoknak is, akik szintén így jártak, de a médiaérdeklődés híján balszerencséjük magányos harc maradt. Valami el is indult: az Egyesült Államokban Evangelista esete óta egyre több, hasonló sorsú páciens meri felvállalni történetét.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .