Olyasmi derült ki Marilyn Monroe-ról, amit sosem gondoltunk volna

Marilyn Monroe mindannyiunk emlékezetében úgy él, mint a nagybetűs NŐ megtestesítője: gyönyörű, kacér és kívánatos, a férfiak álma. Voltak azonban olyan rossz tulajdonságai, amelyek némileg árnyalják ezt a képet.

Marilyn Monroe neve újra és újra előkerül. Általában a szépségtrükkjeire vagyunk kíváncsiak, vagy kicsit mélyebbre ásva feminista ikonként szeretünk tekinteni rá. Legutóbb pedig sokunkból heves reakciókat váltott ki, hogy Kim Kardashian az idei Met-gálán Monroe eredeti ruháját viselte, amelyben a legendás filmcsillag 1962-ben Kennedy elnöknek énekelt születésnapja alkalmából. Sokak számára önmagában ez elfogadhatatlan volt, de erre rátett még egy lapáttal, hogy Kardashianon állítólag meg is rongálódott a ruha, illetve később arról beszélt, hogy sokan csak miatta tudják egyáltalán, hogy ki volt Marilyn Monroe. Ez azért túlzásnak tűnik és szeretnénk azt hinni, hogy Monroe-nak nincs szüksége reality sztárok közvetítésére ahhoz, hogy neve fennmaradjon. Tény azonban, hogy még mindig kerülnek elő olyan információk a szexszimbólumról, amelyek újdonságként hatnak.

A fürdés és a rendrakás nem volt az erőssége

A Quora idéz David Bret Clark Gable-ről szóló életrajzi könyvéből, amely szerint Monroe személyes higiéniája hagyott némi kívánni valót maga után. Bret szerint a színésznő „puffadt, piszkos volt, és az ágyban evett… Jean Harlow-hoz hasonlóan ő is szőkítette az összes szeméremszőrzetét, és soha nem viselt bugyit”. A személyes higiéniája állítólag annyira rossz volt, hogy több szobalányát is arra késztette, hogy felmondjon neki. A The Life and Times of Hollywood szerint Lena Pepitone, Monroe egyik korábbi házvezetőnője elmesélte, hogy a sztár gyakran lustálkodott a házban koszos ruhákban, miközben a hálószobájában óriási halom mosatlan edény volt az ágya mellett feltornyozva. 

Monroe ápoltságának hiánya olyan fokú volt, hogy több korábbi szeretője is azt állította, hogy ez majdnem elvette a kedvüket attól, hogy egyáltalán randizzanak vele.

Második férje, a baseball-legenda Joe DiMaggio arra panaszkodott, hogy Marilyn rémesen bűzlött, mert napokig kerülte a fürdést. Peter Lawford brit színész nem volt hajlandó lefeküdni Monroe-val, mert visszataszította a hanyagsága. (Sokan idekeverik a színésznő puffadtságát is, ami nem helyes. Feltehetően irritábilis bél szindrómában szenvedett, ami egy betegség, és semmi köze a tisztálkodási szokásaihoz vagy rendetlenségéhez.)

A Clark Gable-románc csak filmen létezett

Monroe és Clark Gable az 1961-es Kallódó emberek című filmben játszottak együtt, amelyet a színésznő akkori férje, Arthur Miller írt. Hollywoodban elterjedt a legenda, hogy a színészek között a való életben is szenvedélyes szerelmi viszony bontakozott ki. David Bret, a Clark Gable: Tormented Star (Clark Gable: Egy gyötrődő sztár) című könyv szerzője szerint azonban ezek a pletykák nem voltak igazak. Gable ugyanis tisztaságmániás volt, ami szöges ellentétben állt Monroe hanyagságával. „nem is lehetett volna kevésbé igényes a személyes higiéniáját illetően” – mondja Bret, aki azt állítja, hogy emiatt nem lett semmi a románcból, pedig Monroe egyébként érdeklődött volna Gable iránt. Gable állítólag kiborult attól, hogy Monroe meztelenül feküdt az ágyban és ott falta az ételt, a piszkos edényeket és a kajamaradékot pedig egyszerűen a lepedő alá kaparta és úgy tért nyugovóra.

Clark Gable és Marilyn Monroe a Kallódó emberekben. (Fotó: Gety Images)

Jön a Monroe-film

Kíváncsiak vagyunk, vajon mindebből mennyi fog megjelenni a színésznő életéről szóló filmben, amely szeptember 23-án debütál a Netflixen. A Joyce Carol Oates bestseller regénye alapján készült Blonde (Szőke) című film a kezdetektől veszi végig Monroe életét, amikor még Norma Jeane-nek hívták és bemutatja, hogyan vált Marylinné. „Majdnem egy éven át minden egyes nap órákon át dolgoztunk ezen a filmen. Elolvastam Joyce regényét, tanulmányoztam több száz fényképet, videót, hangfelvételt, filmet – mindent, ami a kezembe került. Minden jelenetet egy létező fénykép ihletett. A fotó minden részletét átfésültük, és megvitattuk, mi történik rajta. Az első kérdés mindig az volt: »Mit érzett itt Norma Jeane?« A története emberi oldalát akartuk elmesélni. A hírnév az, ami Marilynt a világ legismertebb emberévé tette, ugyanakkor pedig Normát a legláthatatlanabbá is” – nyilatkozta a főszerepet játszó Ana de Armas a Netflix Queue-nak.