Andy Warhol Marilyn Monroe-portréja több rekordot is megdöntött

A híres, 1964-es portré egy hétfő esti New York-i aukción kelt el. Döbbenetes számok következnek.

Noha vannak festmények, amelyekről úgy tartják, hogy magáneladásokon meglépték már a 200 millió dolláros árat (például Willem de Kooning és Jackson Pollock absztrakt expresszionista festők művei), de nyilvános árverésen mindeddig csak egyszer sikerült ennél több pénzért leüttetni egy darabot – a Salvador Mundi című, Leonardo da Vincinek tulajdonított festményt, amely 2017-ben több mint 450 millió dollárért kelt el.

Andy Warhol Marilyn Monroe-t ábrázoló híres, 1964-es portréja a 200 milliót ugyan nem érte el, de majdnem, és ezzel a 195 millió dollárral (69,9 milliárd forint), amelyért elkelt egy május 9-én tartott New York-i aukción,

ez a szitanyomat lett minden idők legdrágább, amerikai alkotótól származó műve, egyben a legdrágább 20. századi műalkotás, amelyet nyilvános árverésen eladtak.

A Shot Sage Blue Marilyn című, 101,6-szer 101,6 centiméteres lenvászon alkotás a tragikus sorsú filmcsillag egy, a Niagara című film promózása során 1963-ban készült fényképén alapul, és Warhol legismertebb műve a Campbell leveskonzervet ábrázoló kép mellett. A Christie’s 20. és 21. századi művészetért felelős elnöke, Alex Rotter az eladás előtt kiadott sajtónyilatkozatában a művet „az amerikai pop abszolút csúcsának” nevezte, és azt írta, hogy ez „a legjelentősebb 20. századi festmény, amely egy emberöltő óta aukcióra került”.

A mű a várakozásoknak megfelelő áron, négy perc alatt talált gazdára a Christie’s manhattani székházának zsúfolásig megtelt aukciós termében.

Andy Warhol 1971-ben. (Fotó: PA Images via Getty Images)

Az ikonikus képet a zürichi Thomas és Doris Ammann Alapítvány bocsátotta áruba, amely a teljes bevételt jótékony célokra (gyermekek egészségügyi ellátására és oktatására) fordítja. A vásárlót nem nevezték meg, csak annyit tudni, hogy a győztes ajánlatot egy helyszínen lévő licitáló tette.

Az eddigi 20. századi rekordot Pablo Picasso Les femmes d’Alger (version 0) című festménye tartotta, amely 179,4 millió dollárért kelt el 2015 májusában.

Ezt megközelítő, 170,4 millió dolláros árat fizettek 2015 novemberében Amedeo Modigliani Nu couché című művéért. Az abszolút árverési rekordot pedig, mint az elején is írtuk, a Salvador Mundi tartja, amelyet 2017-ben vásárolt meg 450,3 millió dollárért a szaúd-arábiai trónörökös.
Andy Warhol korábbi legdrágább alkotása a Silver Car Crash (double disaster) című, autóbalesetet ábrázoló monumentális festménye volt, amelyet 105 millió dollárért adtak el 2013-ban.

Kiemelt kép: A Christie’s aukciós ház 2022. március 22-én jelentette be, hogy aukcióra bocsájtják a képet. (Photo by Dia Dipasupil/Getty Images), forrás: MTI, CNN