„Próbálok úgy létezni, ahogy nekem a legjobban tetszik” – Lékai-Kiss Ramónával beszélgettünk

Címlapinterjú a Nők Lapja Egészség 2022/június-júliusi számából.

Vajon él olyan ember az országban, akinek be kellene mutatni Lékai-Kiss Ramónát? Nem valószínű. Magyarország egyik legnépszerűbb színésznőjét, a Tv2 műsorvezetőjét elsősorban az egészségről kérdeztük, de közben az is kiderült, mit kezd egy üveg borral és Barry White-tal, miért jár pszichológushoz, és miért nem lehet elérni telefonon vacsoraidőben.

LAMI JULI: Néhány hónappal ezelőtt egy díjátadó gálán volt egy jó értelemben vett kirohanásod, ahol azt is elmondtad, három napja nem eszel, hogy beleférj a ruhádba. Pont az interjú előtt Kim Kardashian koplalásától lett hangos a sajtó, aki Marilyn Monroe ikonikus ruhájába préselte bele magát az idei MET-gálán. Mit gondolsz erről?
LÉKAI-KISS RAMÓNA: Látszólag összefügg a két eset, de igazából annak, amit mondtam, nem sok köze volt sem az étkezéshez, sem a ruhaviselethez. A monológomnak a valódi üzenete az volt, hogy mi hölgyek nagyon kritikusak vagyunk egymással, és ezen kellene változtatni. Ha valaki pocakkal akar létezni, vagy ultravékony szeretne lenni, vagy piros kalapot akar hordani, akkor ne bántsuk érte, hanem fogadjuk el. Kapaszkodjunk össze, és talán a női társadalom is sokkal könnyebben tud egyről a kettőre jutni, ha nem megvető mondatokkal illeti, hanem támogatja egymást.

Nagyon régen benne vagy a szórakoztatóiparban, szerinted ez idő alatt hogyan változott a szépség társadalmi megítélése?
Azt gondolom, hogy ez időszakos, amióta világ a világ, minden korszaknak megvoltak azok a stílusjegyei, amelyeket szívesen néztek az emberek. Engem sosem befolyásol, éppen mi a szépségideál, próbálok úgy létezni, ahogy nekem a legjobban tetszik. Ha most az lenne a divat, hogy 150 kilósnak kell lenni, biztos nem kezdeném el felhizlalni magam. De ha kimondottan ezt a 15–20 évet nézzük, akkor azt látom, elindultunk egy olyan irányba, ami sokszor hamis képet mutat, és a fiatalok az Instagram és egyéb közösségi felületek alapján formálnak véleményt és alakítják az ízlésüket. Annyira sok az egyenarc a különböző alkalmazásoknak köszönhetően, hogy félő, a következő generációk azt hiszik, át kell műttetniük magukat ahhoz, hogy úgy nézzenek ki, ahogyan a Faceapp mutatja. Szerintem nekünk, közszereplőknek kiemelten fontos feladatunk, hogy a valóságot mutassuk, mert ennél többet nem tehetünk annak érdekében, hogy ezeken a téves beidegződéseken változtassunk. Amúgy ha már szóba került, nekem Marilyn Monroe még mindig hatalmas ikon.

Mennyire befolyásoltak karriered során azok az elvárások, amelyeket a színésznőkkel szemben állítanak?

Ha valaki színésznő, vagy legalábbis képernyőn van, akkor bizonyára extrovertált személyiség, aki szereti megmutatni magát. Ettől kezdve rá van bízva, hogy esik jól neki fellépni a színpadra. Nem tudom, vannak-e, voltak-e elvárások velem szemben. Nyilván némelyik színpadi darab vagy sorozat megköveteli, hogy ugyanazt a karaktert tudjuk hozni akár hosszú időn keresztül is. Ez a munkánk velejárója, nekem ez nem probléma. Én amúgy is szeretek igényes lenni önmagammal, szeretem, ha mindenem tiszta, ha meg van mosva és ki van fésülve a hajam. Amikor úgy érzem, a súlyom túllépi azt a határt, ami nekem már nem tetszik, akkor jobban odafigyelek az evésre, többet edzem. Egyébként ha lenne olyan casting, ahol egy filigrán nőt keresnek, a szerep kedvéért megtenném, hogy filigrán nőt csinálok magamból. Láttunk már nagy átalakulásokat Hollywoodban, ez nekem is menne.

Volt olyan merénylet az egészséged ellen, amit korábban elkövettél, de ma már nem tennéd meg?
18 évesen a Barátok közt sorozat fiatal színészeivel gyakran buliztunk reggel 6-ig, aztán onnan mentünk forgatni, este meg folytattuk a bulizást. De azt hiszem, ebben az életkorban ez megbocsátható. 18–20 évesen ezek az őrültségek beleférnek, most már nem tennék ilyet. Most már azt is megérzem másnap, ha csak éjfél után jutok ágyba. Amikor alkoholt iszom, előtte gyorsan átgondolom, mi lesz a program a következő napokban. Ez a korral jár. De ha tudunk rajta mosolyogni, akkor ezzel sincs gond. Ezen kívül nem gondolom, hogy bármi rosszat tettem volna.

És most hogyan fogalmaznád meg: mit teszel az egészségedért?
Próbálok odafigyelni az étkezésemre, szerintem ez a hosszú élet alapja. Fontos, hogy változatosan együnk, sokféle gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Nem vagyok vegetáriánus, húst is eszem, de alapvetően a mértékletesség híve vagyok. Nyilván vannak napok, amikor az ember eldobja az agyát, és mindent meg akar enni, szerintem ezek simán beleférnek, de nagy általánosságban rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. És igyekszem a családnak is ezt prezentálni otthon. Figyelek a folyadékbevitelre és a mozgásra is. És ezen nem feltétlenül kemény edzéseket értek, hanem például a napi 30–35 perc sétát. Sokszor bizonyították már, hogy ezzel is sokat tehetünk az egészségünkért. A kisfiammal szinte minden nap sétálunk, és ez nagyon jót tesz mindkettőnknek.

De nem csak sétálsz, ugye?

Futok is! Pont most kezdek bele egy intenzívebb futókalandba, tegnap érkezett meg otthonra a futógépünk. Nagyon szeretek futni, valamiért csak futógépen, de azt imádom. Egyébként hét évig röplabdáztam, nagyon szeretem a csapatsportokat, ám amikor az ember már dolgozik, és be van osztva az ideje, akkor nehezebb összehozni 6-8-10 embert. Ez kicsit hiányzik. Amit viszont nagyon szeretek és sokszor csinálom is – valószínűleg ez a színházból is jön –, az a tánc. Vannak olyan mozgásórák, amelyeknek a végére az ember betanul egy koreográfiát. Ez az agyat is megmozgatja, hiszen koncentrálni kell. Jó torna a testnek, a léleknek és az agynak is.

Van kiemelten fontos terület, ahol komolyan veszed az odafigyelést?
Minden év elején részt veszek egy teljes körű szűrővizsgálaton, ebbe beletartozik a nőgyógyászati kontroll, a mellrák-, a tüdő- és az anyajegyszűrés és a teljes vérkép. Amit meg lehet tenni, azt megteszem, mert azt gondolom, bármilyen betegség ellen az a legbiztosabb, ha időben tudomást szerzünk róla. Nagyon fontosnak tartom, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire, és vegyük komolyan a szűrővizsgálatokat. Én nem bagatellizálok el semmit. Nem azt mondom, hogy kétnaponta rohangálok az orvoshoz, de ha úgy érzem, menni kell, akkor megyek. Inkább mondják azt, hogy nincs nagy baj, csak kicsit pihenjek, mint hogy hónapokkal később derüljön ki egy sokkal nagyobb probléma.

Voltál covidos?
Voltam, kétszer is. A legelső hullámban is elkaptam, azt majdnemhogy észre sem vettem, bár a posztcovidos tünetekből nekem is kijutott, éreztem a szívemen, és fáradékonyabb is lettem. Aztán elkaptam az omikront is, ez is csak nátha formájában jött ki. Szerencsések vagyunk, az egész család jól átvészelte a világjárványt.

Megváltoztatta az egészségről való gondolkodásodat az, hogy anya lettél?
Nagyon! Azelőtt is próbáltam odafigyelni magamra, hogy Noé megszületett. Korábban is azt gondoltam, egy testünk van, ebben kell leélnünk az életünket. Ennek az igazi súlyát azonban csak akkor értettem meg, amikor megszületett a kisfiam. A második gondolatom azután, hogy őt életben kell tartani és fel kell nevelni, az volt, hogy „Jézusom, én nem halhatok meg”. Azelőtt sosem foglalkoztam a halállal, de amikor 1-2 hetes korában szembesültem ezzel a gondolattal, csak zokogtam. Azóta még tudatosabb vagyok az egészségemmel kapcsolatban.

A férjed élsportoló, ez mennyiben befolyásolja az életmódotokat?
Máténak a sportról szólnak a mindennapjai. Minden nap van edzése, mi pedig drukkolunk neki. Nagyon odafigyel az étkezésre, hogy minél energikusabb legyen, és ha vannak is csalónapok, azt is ledolgozza másnap. Sportszerető család vagyunk. Noé imád labdázni, szurkolni. Mondjuk színészkedni is nagyon szeret, úgyhogy még nem tudni, melyik úton indul majd el. De az már most látszik, kedveli a mozgást. És az jó, hogy ezt már ilyen kiskorában látjuk kialakulni.

Szerencsére ma már olyan világot élünk, ha egészségről beszélünk, korántsem állhatunk meg ott, hogy csak a testi oldaláról beszélünk. Hogyan látod, test és lélek hogyan adja össze az ember jóllétét?
Nagyon fontos a lelki egészség. Minden spiritualitás nélkül hiszem, hogy a gondolatnak tényleg van teremtő ereje. A mentális egészségünk elengedhetetlen a fizikai egészségünkhöz. Fiatalkoromban hallottam egy gondolatot egy közgazdász hölgytől, azt mondta, szerinte minden állampolgárnak kellene pszichológushoz járnia. Nem azért, mert beteg, hanem mert nagyon jó az, amikor egy szakember kívülről tud rávilágítani olyan helyzetekre, amelyekben akár évek óta nem tudunk egyről a kettőre jutni. Akkor fiatalon ezt nem igazán akartam elhinni. Aztán eljött egy pont az életemben, amikor találkoztam egy pszichológussal, aki, mondjuk úgy, hogy elvarázsolt, és nekem azóta ő egy valódi mentsvár. Segít, leckézteti az agyamat, és most már én mondom azt, olyan jó lenne, ha mindenki részesülne ebben. Minden alkalommal, amikor kijövök tőle, veszek egy nagy levegőt, és egyenesnek érzek mindent. Mint a ruha, amit kivasaltak, és szépen betettek a szekrénybe.

Akkor már csak azt áruld el, hogy ezen kívül mit teszel a lelki egészségedért?
Törekszem arra, hogy legyen egy kis énidőm, amikor befelé tudok fordulni. A lelki egészségért is ugyanúgy tenni kell, mint a testiért. Szeretem a telefonomat, de ez csak egy használati tárgy. Viszont magamon és a környezetemben is tapasztalom, ha az ember egy pillanatra elkezd unatkozni, azonnal előveszi a telefonját és szörfözik a neten. Megszűnik az, amikor az ember csak úgy elmélkedik egy picit. Most arra törekszem, hogy ezt visszahozzam az életembe. Vannak is erre vonatkozó szabályaink otthon. Ha asztalhoz ülünk és eszünk, tilos odahozni a telefont, és ha mesét vagy filmet nézünk, akkor is. De nekem ilyen egy masszázs, egy szaunázás is, vagy egy magazin elolvasása. Imádom a nyomtatott sajtót, sokkal jobban szeretem a papírt lapozgatni, mint a telefonomat. Ez mind jól hat a mentális egészségemre. És imádok főzni! Ha előveszek egy száraz fehérbort, beteszek egy kis Barry White-ot, megnézem, mi van a hűtőben, és abból alkotok valami nagyot. Ez nekem maga a szanatórium.

Névjegy – Lékai-Kiss Ramóna, műsorvezető

  • 1984. december 2-án született, Veszprémben
  • Országos ismertségre Szentmihályi Zsófia karakterének megformálásával tett szert a Barátok közt című sorozatban 
  • A TV2 műsorvezetője (láthattuk a Ninja Warrior és a Dancing with the Stars műsorokban is) 
  • További fontosabb film- és sorozatszerepei: Vénusz (Kölcsönlakás), Molnár Franciska (Drága örökösök), Szentiványi Anna (Mintaapák) 
  • Férje a kézilabda-játékos Lékai Máté, kisfiuk, Noé 2019-ben született

Fotó: Zsólyomi Norbert
Stylist: Haberland-Isai Anita, Földi Fanni

A cikk eredetileg a Nők Lapja Egészség 2022/6-7. lapszámában jelent meg. 
A magazint keressétek az újságárusoknál, vagy vásároljátok meg digitálisan a https://digitalstand.hu/noklapjaegeszseg oldalon.