Ragyog a nap, csábítanak a különböző programok. Mutatjuk, hogy mik várnak rád a napokban.

A filmek szerelmesei nem unatkoznak

Alig egy hét múlva, június 2-án indul a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál. A magyar és nemzetközi versenyprogram, valamint a tematikus blokkok mellett szakmai események, panelbeszélgetések színesítik a fesztivál programját, a Városháza udvarán pedig szabadtéri vetítéseket tartanak a magyar versenyfilmekből. Útjára indul a Friss Csillag nevű program is, melynek keretében ígéretes, pályakezdő színészek munkásságára hívják fel a figyelmet a szervezők.

A szakmai programok idén a jövőt helyezik perspektívájukba: a mozgóképkészítés lehetséges útjairól, a formátumok változásairól, illetve az új technológiák nyújtotta lehetőségekről, valamint a fenntartható filmkészítésről szólnak a workshopok és beszélgetések. Többek között szó lesz a jövő filmnézőjéről, a filmkészítés környezettudatosságáról, és bemutatkoznak fiatal filmes alkotók előkészületben lévő projektjeik.

Időpont: 06.02. – 06.08.
Jegyek: 1690 Ft, bővebb információ itt
Helyszín: Toldi Mozi, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38, 1054

Csillagos gasztroélmény

Nem mindennapi lehetőség nyílik a gourmet-k és a különleges ízélmények szerelmesei számára, mindezt vízparton, a szabad ég alatt – ez a Beach Dining.  Június 6-9 között a két Michelin csillagos Krésios étterem séfje, Giuseppe Iannotti és Mizsei János, a MÁK vezető séfje együtt alkotnak majd, mindezt a vacsorára ellátogatók szeme előtt, háttérben a csodás vízparttal, a SHO BEACH  forró homokján. 

Mizsei János, Giuseppe Iannotti és Csató Krisztián fognak főzni a gasztrorajongóknak

A két séf már főzött együtt, az idén tavasszal Budapesten zajló, Michelin Guide gálán ismerkedtek meg és alkottak együtt először, és mindketten nagyon inspiratívnak mondják a találkozásukat. Mizsei János nemrégiben hazahozta az Audi-Dining Guide díjátadóról az Év Innovatív Konyhája elismerést, így egészen biztos, hogy elképesztő fogásokra számíthatunk.

Az olasz Iannotti elmondhatja magáról, hogy alig 40 évesen már két Michelin csillagot tudhat magáénak, Mizsei János zsenialitását pedig messze földön ismerik, hisz’ járt már a MÁK-ban Ryan Goslingtól Harrison Fordon, Eva Mendesen, Mel Gibsonon, Michael Madsenen át Scarlett Johanssonig számos világsztár. Mizsei János már igen fiatalon számos szakmai elismerésben részesült, és mindössze 22 éves volt, amikor a Dining Guide az Év ifjú Séftehetségének választotta. A legkiválóbb szezonális alapanyagok felhasználásával innovatív és kimagaslóan kreatív ételeket alkot.

Időpont: 06.06. – 06.09.
Jegyek: 85 000 Ft
Helyszín: SHO Beach, Bíró László József körút 4., Budapest, Hungary 1117

Mindenkiben megbújik egy művész

Képzőművészet, irodalom, zene, természet és kultúra – mindez összpontosul a Májusi Collage Workshopon, ahol a május lelki tartalmaival dolgoznak. A workshop résztvevői megteremtik a külvilág és a belső világuk közötti egyensúlyt, az alkotáson keresztül harmóniát, örömöt, sikerélményeket érhetnek el.

A foglalkozás helyszíne a Lavor Collective Art Salon, ahol a hangulatos légkörben Simon-Mazula Tibor: Closeness/Közelség című önálló kiállításának képei adnak inspirációt a közös alkotáshoz; a művész legbelsőbb és legintimebb élményei a személyhez és a privát terekhez, életterekhez, finoman rajzolt mozdulatokhoz kötődik, a személyiség érdekli, a jelen valósága, a pillanat őszintesége.

Egy könnyed meditációs bevezetés után az izgalmas kollázsokat különböző technikák segítségével lehet elkészíteni, az alkotásban Szendrey Gitta, művészetterapeuta és drámainstruktor vezeti a résztvevőket.

(Regisztrálni május 28-a szombatig lehetséges ezen az e-mail címen, a részvételi díj felének befizetésével együtt: contact@lavorcollective.com)

Időpont: 05. 29., vasárnap 16:00 óra (időtartama 2,5 óra)
Jegyek: 12.700.- Ft /fő
Helyszín: Lavor Collective Art Salon, 1077 Budapest, Wesselényi u. 6.

A királyné nyomában

Szerdán nyílt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont új időszaki tárlata: a kiállítóhely a Gödöllői Királyi Kastéllyal közösen arra vállalkozott, hogy vendégeit Erzsébet királynéval, a mai napig rendkívüli népszerűséggel bíró Sisivel vigye el egy utazásra.

Fotó: Getty Images

Napra pontosan 165 évvel azt követően, hogy az épületben vendégeskedett, ismét megérkezik a gyulai kastélyba Erzsébet királyné.

A napjainkban is különleges kultusszal bíró Sisi férjével, Ferenc József császárral együtt érkezett 1857. május 25-én Békés megyébe, s töltötte az estét, majd az éjszakát az akkor Wenckheim tulajdonban lévő gyulai kastélyban. A különleges évforduló is aktuálissá teszi a Gödöllői Királyi Kastély és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont közös munkájában megvalósuló új kiállítást, amely az egykori látogatás napján nyílik a gyulai látogatóközpontban.

Az Úton Erzsébet királynéval című kiállítás azt a térben, időben és személyiségében zajló, végtelennek tűnő utazást igyekszik felidézni, amely az uralkodónő életét jellemezte. Az egy éven át látható tárlatot a két kastély közösen álmodta meg. A gyulai kastély időszaki kiállítóterének négy helyiségében mintegy hatvan műtárgy és ábrázolás mesél a királynéról, s egy tucat interaktív installáció hozza közelebb személyiségét a látogatóhoz.

Időpont: 2022. 05. 25. – 2023. 05. 28.
Jegyek: 1900 Ft, bővebb információ itt
Helyszín: Almásy Kastély, Gyula, Kossuth Lajos u. 15, 5700

Ép testben ép lélek

Május 28-án kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak is lehetőségük lesz kipróbálni a nordic walkingot országszerte, ezt pedig biztonságos és ellenőrzött körülmények között tehetik, hiszen a Botra fel! akció minden helyszínén szakképzett edzők segítenek a sétapálcák szakszerű használatában. A szervezők választása nem véletlenül esett a nordic walking-ra, hiszen egy hatékony, mégis kímélő és minden korosztály számára megfelelő mozgásformáról van szó.

Fotó: Getty Images

Kevesen tudják, hogy eredetileg közel 100 éve, a finn sífutók számára fejlesztették ki, hogy a szezonon kívül is edzhessenek, az utóbbi években viszont egyre többen fedezik fel maguknak ezt a sportot.

A nordikozáshoz csupán két speciálisan kialakított sétabotra van szükség, amelyek leveszik a terhet a térdről és az alsó testrész ízületeiről, így könnyebbnek érezzük magunkat, és gondtalanul élvezhetjük a teljes testet megmozgató sétát.

A programon regisztrációval és anélkül is részt vehetnek a mozogni vágyók, a pontos helyszínek és időpontok pedig a Botra fel! hivatalos weboldalán találhatók meg. Összesen 11 megye 24 városában, többek között a Budapesten, Gödöllőn, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Tatabányán, Gödöllőn vagy Szombathelyen (a teljes lista itt) vehetnek részt az érdeklődők a közös nordic walking élménysétán.

Időpont: 05.28.
Jegyek: ingyenes
Helyszín: teljes lista itt

Fiatal balerinák bemutatója

A Holland Nemzeti Balett fiatal tehetségeit két alkalommal, június 11. és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.

Bimbózó tehetségüket most a Shooting Stars című produkcióban csodálhatjuk meg, ahol a jövő sztárjai Hans van Manen híres koreográfus színpompás darabjában, valamint feltörekvő alkotók nem kevesebb, mint négy világpremierjében mutatják be lenyűgöző, frissen csiszolt képességeiket.

Hans van Manen alkotása, az In the Future a színek és testek fenséges játékát mutatja be lüktető, jazz- jellegű zenekísérettel. A Bloom Milena Sidorova fiatal kreatív munkatárs új műve. Témája a fontos átmenet, amikor egy fiatal felnőtt kialakítja saját identitását. Marta Reig Torres spanyol koreográfus alkotása, a Sublimeness of NoBody a testre összpontosít, az emberlét lényegét tárja fel, és arra a kérdésre keres választ, 2 hogyan köt ez össze minket, embereket egymással. A 19 éves Zoë Greten koreográfiája, az If only I knew the right way, egy másik kérdést tesz fel: amikor döntést hozunk, mennyire vezetnek bennünket mások tévútra? Végül Peter Leung koreográfus, aki előszeretettel mossa el a határvonalakat, Pas de Deux című művével túllép a genderspecifikus mozdulatokon és tánclépéseken.

Időpont: 06. 11. 19:00 és 06. 12. 11:00
Jegyek: 3800 Ft-tól, bővebb információ itt
Helyszín: Nemzeti Táncszínház, Millenáris Park, Budapest, Kis Rókus u. 16-20, 1024

Kiemelt kép: Getty Images/PR/Nők Lapja