Ő lesz az új Sissi – de kultikusabb lehet, mint Romy Schneider?

Már azt is tudjuk, mikor kezdik forgatni a sorozatot, hogy mikor kerül fel a streaming-szolgáltatóra, illetve azt is, hogy ki játssza I. Ferenc Józsefet!

Nagy keletje van manapság az arisztokráciáról szóló szériáknak, gondolj csak A korona című sorozatra, amely II. Erzsébet királynő életét és regnálást követi nyomon. Aztán jelenleg is fut A spanyol hercegnő az HBO-n, amely Aragóniai Katalinról szól, de emlékezz csak, mennyire imádta mindenki a Downton Abbey-t, vagy éppen újabban a Bridgertont, amelyről a nőkapja.hu-n is írtunk már. Most azonban olyasvalami készül, amely hazánkban és Ausztriában még ezeknél is nagyobb szólhat majd. Egy ideje már tudjuk, hogy két sorozat is forog majd Sissiről, vagyis Wittelsbach Erzsébet Ausztria császárnéjáról, Magyarország és Csehország királynéjáról. Az egyiket A koronát is író Amy Jenkins jegyzi majd, aki Allison Pataki Sissiről írt könyveit veszi a sorozat alapjául. Ebben azt a változást követhetjük majd végig, ahogy a királyné saját hatalmának tudatára ébred a férfiak által dominált világban. Illetve ott a másik, az osztrák-német koprodukcióban készülő hatrészes sorozat, amely a The Empress, vagyis Császárné munkacímen fut, és amely szintén a Netflixen debütál majd. Erről a produkcióról mostanra már egészen sokat tudunk, többet között azt is, hogy ki játssza majd az ikonikus főszereplőt.

Jelenet Ernst Marischka 1955-ös filmjéből. Ute Franz, Erich Nikowitz, Romy Schneider és Karlheinz Böhm (Fotó: FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images)

Az biztos, hogy a filmesek nem kis fába vágták a fejszéjüket, a végeredmény pedig az eddigieknél jóval megosztóbb lehet, hiszen Sissiről már készült egy minden szempontból kultikussá váló trilógia. Mindannyian ismerjük a Romy Schneider főszereplésével készült Sissi – A magyarok királynéja, Sissi, az ifjú császárné és a Sissi – Sorsdöntő évek című filmeket Ernst Marischka rendezésében. Ezeken generációk nőttek fel, akik számára Romy Schneider maga volt a tökéletes Sissi.

A magyarok királynéjának szerepében: Devrim Lingnau

Devrim Lingnau (Fotó: Netflix/Mathias Bothor)

A hatrészes osztrák-német koprodukció főszerepében Devrim Lingnaut láthatjuk majd. A 23 éves színésznő török apától és német anyától született, a pályát 2014-ben kezdte, sorozatokban és filmekben egyaránt játszott már. Legutóbb az Auerhaus című német és a Carmilla című brit produkciókban láthatta a közönség. Az ír Joseph Sheridan Le Fanu regényét, a Carmillát az utóbbi években egyébként többször is feldolgozták, végtére is a vámpírőrület már jó ideje tart. Joseph Sheridan Le Fanut az ír Poe-ként is szokás emlegetni, Carmilla című vámpírtörténetével megelőzte a Drakulát is, így a Carmilla volt a modern Európa első vámpírregénye. Az 1871-ben írt regény főhőse, Laura egyes szám első személyben meséli el a történetet, melynek során szerelembe esik egy vámpírlánnyal, Carmillával, akit Lingnau alakított. Devrim Lingnau tehát már nem újonc, Sissi megformálása azonban minden bizonnyal nagy feladat lesz számára.

A Ferenc Józsefet alakító Philip Froissant viszont még meglehetősen zöldfülűnek számít a filmes szakmában, az IMDb egy alkotás mellett jegyzi a nevét – egyelőre. A 26 éves színész nagyobb kitérők után választotta a színészi pályát, a Schwarze Insel, vagyis Fekete sziget című, szintén Netflixes produkcióban lesz látható, várhatóan még idén. A Császárné showrunnere Katharina Eyssen (társírói Bernd Lange és Jana Nandzik), aki a Holiday Secrets című német minisorozatot is jegyezte, a rendezői székbe pedig Katrin Gebbe és Florian Cossen ülnek.

Philip Froissant és Devrim Lingnau (Fotó: Netflix/Mathias Bothor)

Mikor kezdik forgatni? Mikor lesz látható?

A Netflix hivatalos álláspontja szerint a forgatási munkálatok idén tavasszal veszik kezdetüket, és legkorábban 2022 tavaszán kerülhet fel a sorozat a streaming-szolgáltató oldalára. Katharina Eyssen így nyilatkozott a készülő produkcióról: „A Császárné megadta nekünk annak lehetőségét hogy elmeséljük Erzsébet császárné megindító történetét a kortárs közönség számára, méghozzá a nőkről alkotott modern kép szerint. Devrim nemcsak rendkívül tehetséges, sokoldalú színésznő, de számomra éppen ezt a nőt testesíti meg: intelligens, szenvedélyes, lázadó. Philip Froissant a maga részéről olyat fog megmutatni Ferenc Józsefből, amit még nem láttunk: ambivalens és lenyűgöző uralkodó, akinek konfliktusai minden eddiginél aktuálisabbak. “

A sorozat tehát 2022 tavaszán várható.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu / Getty Images)