36 éves lett Scarlett Johansson, aki jelenleg a világ legjobban fizetett, legsikeresebb színésznője, akit idén két szerepéért is Oscarra jelöltek. De milyen úton jutott idáig, és milyen kapcsolat fűzi Magyarországhoz?

Mi történt?

November 22-én lett 36 éves Scarlett Johansson színésznő, kétszeres Oscar-jelölt, a Fekete Özvegy alakítója, akit több munkája is Magyarországhoz köt. 

Miért fontos?

Bár a 2020-as év Scarlett Johansson terveinek is keresztbe tett, mégis ő Hollywood egyik legnagyobb sztárja, a világ legjobban fizetett filmszínésznője jelenleg.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miért volt kiemelkedően sikeres éve a színésznőnek tavaly?
  • Hogyan kötődik Magyarországhoz?
  • Mit gondol Woody Allenről?

2019-ben úgy nézett ki, hogy Scarlett Johansson ennél szerencsésebb már nem is lehetne: játszott az év egyik legnagyobb kasszasikerében, a közel hárommilliárd dollárt termelő Bosszúállók: Végjátékban, ahol újra a Fekete Özvegy bőrébe bújt. Emellett eljátszotta a Netflix válási drámájának, a Házassági történetnek az egyik főszerepét, és játszott Taika Waititi Hitlerről szóló komédiájában, a Jojo nyusziban.

Idén mindkét szerepért Oscarra jelölték, így egyszerre volt jelölt a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriájában, ami akkor is óriási dolog, ha végül egyik díjat sem nyerte meg.

Scarlett Johansson a Jojo nyuszi premierjén a 2019-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, 2019. szeptember 8, Torontó. (Fotó: George Pimentel / Getty Images)

A Forbes listája szerint ő volt a világ legjobban fizetett színésznője, 2019-ben 56 millió dolláros keresettel (a lista a 2018 júniusától 2019 júniusáig tartó egyéves időszak bevételei alapján készült). És ez nagyjából így is maradt, hiszen a járvány miatt a filmipar jelentős részben leállt, jelenleg nem is nagyon van értelme hasonló listákat készíteni. 
Szintén tavaly leforgatta az első önálló Fekete Özvegy filmet. Ez idén került volna a mozikba, de a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztották a premiert. A filmet nagyrészt Budapesten forgatták, és nem ez volt az első alkalom, hogy a színésznő Magyarországon dolgozott. Még szinte gyerek volt, amikor játszott Gárdos Éva önéletrajzi ihletésű Amerikai rapszódia című drámájában, ami Magyarországon, jelentős részben magyar stábbal készült. További érdekesség, hogy Scarlett Johanssonnak még a tavalyi magyarországi önkormányzati választásban is jutott egy kisebb, de annál abszurdabb szerep, amikor kénytelen volt tisztázni, hogy Budapestről szóló elismerő nyilatkozatával nem Tarlós Istvánt, hanem a várost dicsérte.

Scarlett Johansson az Amerikai rapszódia forgatásán. (Fotó: Getty Images)

Arra trenírozták, hogy sztár legyen

Scarlett Johanssont gyerekkora óta arra nevelték, hogy színész, filmsztár lehessen belőle. A családjának amúgy is voltak filmes kapcsolatai, az egyik nagyapja forgatókönyvíró, míg az anyja színésznő és producer volt. Elsősorban az ő ambícióinak eredményeképpen Scarlett már nyolcéves korában színházban játszott, és tízévesen filmezni kezdett. Gyerekkora kiemelkedő szerepe volt a Robert Redford által rendezett A suttogó, amiben a legendás sztár játszott is Scarlett mellett.


Ezt nem sokkal később követte a már említett Amerikai rapszódia, melynek magyar operatőre, Ragályi Elemér nem volt elájulva a színésznőtől.

„Feltűnően butuska kislány volt. Úgy volt butuska, ahogy csak egy amerikai tinédzser tud lenni. Ő volt az, akinek fogalma sem volt, hogy most Bukarestben vagy Budapesten van, és mindig nyitva volt a szája. Fantasztikus, hogy mi lett belőle. Őszintén szólva nem láttam bele azt a sztárt, akivé lett. Nekem az Elveszett jelentésben tetszett a legjobban, abban olyan finom és titokzatos volt” – nyilatkozta évtizedekkel később az Origónak.


A Ragályi által említett Elveszett jelentés, Sofia Coppola filmje meghozta Scarlett Johansson nagy áttörését. Igen hitelesen játszotta a fiatal feleséget, aki elveszetten bolyong az idegen országban, Japánban, ahol átmenetileg él, és aki ugyanilyen elveszett a saját életében is. Innentől kezdve Scarlett Johansson már nemcsak egy nagy ígéretnek, hanem egy fiatal filmsztárnak számított. Híres és elismert rendezőkkel és partnerekkel forgathatott többek között olyan filmekben, mint a Leány gyöngy fülbevalóval, a Brian De Palma rendezésében készült Fekete Dália vagy Christopher Nolan A tökéletes trükkje. 

Scarlett Johansson, Bill Murray és Sofia Coppola, az Elveszett jelentés főszereplői és rendezője. (Fotó: J. Vespa / WireImage)

„Én hiszek Woody Allennek”

A legtöbbször azonban ebben az időszakban Woody Allennel dolgozott. Allen tulajdonképpen őt választotta a soron következő múzsájának, két nagyszerű (Match Point, Vicky Cristina Barcelona) és egy közepes (Füles) filmjében adott neki főszerepet. A rendező nem győzte méltatni Johanssont, hangsúlyozva, hogy nem csupán vonzó külseje, hanem tehetsége miatt számít rá a filmjeiben.


Scarlett Johansson pedig nem volt hálátlan, amikor újra előkerültek a Woody Allennel kapcsolatos vádak, melyek szerint molesztálta a nevelt lányát, a színésznő megvédte. Elmondta, hogy szereti Allent, és ahányszor csak alkalma volt, beszélgetett vele arról, hogy a rendező nevelt lánya évtizedek óta kitart állításai mellett.

„Nagyon egyenes voltam vele, és ő is nagyon egyenes velem. Kitart az ártatlansága mellett, és én hiszek neki” – mondta.

 Ezzel a nyilatkozatával nem kis felháborodást keltett, hiszen egyébként a MeToo lelkes támogatójának mondja magát.

A Fekete Özvegy sok pénzt hoz

Az, hogy mára Scarlett Johansson a világ legjobban kereső színésznője nem Woody Allennek, és nem is a többi elismert rendezőnek köszönhető, akikkel együtt dolgozott. Ezt Natasha Romanoff, vagyis a Fekete Özvegy szerepének köszönheti, amit eddig összesen hat filmben játszott el. Ezek közül egyet, a már említett, Budapesten forgatott Fekete Özvegyet még nem láthattuk, de az összes többi óriási üzleti siker volt.
Valószínűleg ez a pénzügyi biztonság tette lehetővé Johansson számára, hogy olyan, kisebb költségvetésű, kockázatosabb filmeket is elvállaljon, mint például  A felszín alatt, amelyben egy férfiakra vadászló űrlényt alakított, vagy A nő, amiben csak a hangját hallgattuk, ő volt ugyanis a mesterséges intelligencia, akibe Joaquin Phoenix beleszeret.

Egy újabb esküvő

Ha 2020-ban a járvány miatt a szakmai terveit nem is tudta teljesen megvalósítani, azért a magánélete emlékezetes eseménnyel bővült. Harmadszor is férjhez ment, ezúttal a Saturday Night Live-ból ismert Colin Josthoz. Johansson első férje a színész Ryan Reynolds volt, a második pedig egy francia újságíró, Romain Dauriac. Tőle született kislánya, Rose 2014-ben. Utóbbi kapcsolata elég csúnyán végződött, nem tudtak gyorsan megegyezni a gyermekelhelyezésről. Később Johansson azt mondta, hogy traumatikus válását a Házassági történet forgatása segített feldolgozni.

Ez a cikk mindenki számára olvasható, ugyanakkor a nőklapja.hu több tartalma csak előfizetéssel érhető el. Ha regisztrálsz, öt cikket elolvashatsz fizetés nélkül. Ha tetszett az írásunk, regisztrálj, hogy az előfizetői tartalmainkhoz is hozzáférj.

(Kiemelt kép: Scarlett Johansson az EE British Academy Film Awards 2020-on, 2020. február 2, London. Fotó: Max Mumby / Indigo / Getty Images)