Költözés kisokos: Ezt az öt dolgot ne vidd magaddal a régi lakásodból

Költözéskor eljön az igazság órája: amikor dobozolni kell, rájövünk, hogy egy csomó dolog valójában fölösleges, és nincs értelme átvinni az új otthonunkba. Vannak azonban olyan tárgyaink, amelyek kapcsán ez meg sem fordul a fejünkben, és automatikusan elcsomagoljuk őket, pedig valószínűleg teljesen haszontalanok lesznek vagy stílusban nem fognak passzolni az új helyre. Most designerek tippjeivel igyekszünk rávilágítani, melyek ezek a potyautasok.

Egy költözéskor természetesen a büdzsé az egyik legmeghatározóbb szempont, amely sok lakberendezési álmot fölülírhat. Így előfordulhat, hogy kényszerből viszünk magunkkal olyan dolgokat is, amiktől szívünk szerint megválnánk. Lakberendezéssel foglalkozó dizájnerek tippjeit gyűjtötte össze a Spruce magazin, ezekből szemezgettünk. Vannak közöttük költségigényesebb megoldások és olyan hasznos ötletek is, amelyeket bárki megvalósíthat.

Érdektelen és idejétmúlt könyvek

Állj meg egy pillanatra, mielőtt gépiesen dobozba söpörnéd az egész könyvespolc tartalmát! A „könyvtárunkat” általában nem szoktunk magunktól rendbe tenni, pedig a gardróbfrissítéshez hasonlóan a könyveink szelektálásának is lenne létjogosultsága. A költözés egy olyan alkalom, amely tökéletesen alkalmas egy kis könyves „konmarizásra”. A módszer ugyanaz: őszinte szembenézés és könyörtelen likvidálás. Érdemes egyesével végigfutni a könyveket, és kiválogatni azokat, amelyek valóban fontosak neked.

Fotó: Getty Images

Vannak örök kedvencek, amelyeket az ember újra és újra elővesz – ezek természetesen menjenek veled. Vidd azokat is, amiket ajándékba kaptál egy fontos személytől, vagy valamilyen emlék fűződik hozzájuk.

Lehetnek olyan köteteid, amiket megvettél, de még nem volt időd végigolvasni: ezek közül csak azokat tartsd meg, amelyek elolvasására valós esélyt látsz.

Fölösleges olyan könyvet őrizgetni, amit elkezdtél, de nem igazán tetszett, és félretetted azzal, hogy majd újra nekiveselkedsz. Ha már eltelt néhány hónap, és még mindig nem vetted újra a kezedbe, akkor valószínűleg egyszerűen nem mozgatott meg – lépj tovább, ajándékozd el. A régi nyelvkönyvek, szótárak és lexikonok láttán elmorzsolhatsz egy könnycseppet – egy letűnt korszak krónikásai ők–, de csak akkor ragaszkodj hozzájuk, ha esetleg egy szép sorozat darabjai, vagy egyébként nagyon a szívedhez nőttek, praktikus hasznuk ugyanis már nincs, győzött a Google. (Nem, nem lesz olyan, hogy „áramszünet esetén milyen jó lesz, ha kéznél van az angol-magyar szótár”.)

Courtney Sempliner, dizájner szerint áldani fogjuk az eszünket a könyvmennyiség racionalizálásáért, amikor új otthonunkban egy csomó szabad hely lesz a polcokon, és fölösleges zsúfoltság helyett egy lépéssel közelebb kerülünk a minimalista stílushoz. Amiatt pedig ne aggódjunk, mit fognak szólni mások, ha nincsen egész falat beborító könyvállományunk. Ha szeretünk olvasni, előbb-utóbb úgyis gyarapodni fog a könyvkészletünk. Ha pedig nem, akkor a látszat kedvéért nem érdemes porfogónak használni a könyveket.

Fölöslegessé vált példányainknak meglepően sok módon találhatunk új helyet. A jó állapotú gyerekkönyveket bevihetjük kórházak gyerekosztályaira, orvosi várótermekbe, a saját óvodánkba-iskolánkba, vagy odaadhatjuk családokat támogató alapítványoknak is. A felnőtteknek szóló használt könyvek gyűjtésével speciálisan erre létrejött vállalkozások is foglalkoznak, de megpróbálhatjuk könyvtáraknak is odaadni vagy antikváriumoknak is eladni őket. 

Elhasználódott szőnyegek

„Egy jó szőnyeg egész életünkön át kitarthat – véli Pamela O’Brien, a Pamela Hope Designs dizájnere. – Gyakran az új lakásban teljesen más szobába kerül a meglévő szőnyegünk, mégis tökéletesen működik”. (Költözés előtt érdemes azért kitisztíttatni ezeket.) Ha azonban a szőnyegünk eleve kényszermegoldás volt (például mert gyorsan kellett valami a régi lakásba), vagy nem túl jó minőségű, nagyon elhasználódott, esetleg kivehetetlen foltok tarkítják, akkor ne érezzük rosszul magunkat, ha megválunk tőle. Sajnos búcsút kell mondanunk a szőnyegnek akkor is, ha mérete, alakja vagy a színe nem passzol az új lakásba, ami gyakran előfordul, hiszen ez az a kiegészítő, amit nagyon meghatároz az adott tér mérete, és a benne lévő bútorok elhelyezkedése. Megfontolandó inkább kihúzni egy átmeneti időszakot szőnyeg nélkül, amíg meg tudjuk venni az új helyre minden szempontból illeszkedő darabot, ahelyett, hogy egy oda nem illő darabbal lerontjuk a friss, új tér összhatását.

Fotó: Getty Images

Közömbös művészeti alkotások

Ha vannak kedvenc festményeid, szobraid vagy egyéb műtárgyaid, azok bizonyára kiemelt helyen fognak tündökölni az új otthonodban is. „A jó műalkotásokat és a kedvenc darabokat mindig visszük magunkkal, és biztosan megtaláljuk a számukra megfelelő helyet az új térben is” – mondja O’Brien. De mi a helyzet azokkal az alkotásokkal, amelyekért különösebben nem vagyunk oda, csak már megszoktuk, hogy ott vannak körülöttünk? „Egy csomó ügyfelem gardróbszekrényében halmokban állnak a bekeretezett képek. Legtöbbjük megfakult, lényegtelen és érdektelen. Ezeket teljesen fölösleges magunkkal vinni, hacsak nincs valamiért különleges érzelmi vagy egyéb értékük” – tanácsolja O’Brien. Az is elképzelhető, hogy az új lakást egészen más stílusban vagy színekkel rendezzük be, mint a korábbit, ezt is érdemes figyelembe venni, amikor azon gondolkodunk, vajon ki fogjuk-e tenni meglévő képeinket az ottani falra is.

Fotó: Getty Images

Függönyök és díszpárnák

A szőnyeghez hasonlóan az egyéb lakástextilek is eléggé behatároltan felhasználhatók az új lakásban. Ha a színvilág hasonló lesz. és a régi kanapét is visszük, akkor valószínűleg a díszpárnák is passzolni fognak, ellenkező esetben érdemes új párnákat (vagy legalábbis új párnahuzatokat) venni. Ne feledjük időnként lecserélni a párnabelsőket. „Az alváshoz használt párnákhoz hasonlóan a díszpárnák is gyűjtik magukba a port és az allergéneket, így egy bizonyos idő után érdemes ezeket kicserélni” – tanácsolja Ines Mazzotta, a Kelly Hopter Interiors dizájnere. (Ha mosható a párnabelső, akkor csere helyett a rendszeres mosás is elegendő lehet.)

Fotó: Getty Images

A függönyt csak akkor tudjuk átmenteni az új lakásba, ha azonos méretű ablakok lesznek. Ha szerencsénk van, akkor minimális szabás-varrással és átalakítással a kis méretkülönbség az ablakok között még áthidalható, de elképzelhető, hogy nulláról kell kezdenünk az egész függönyözést. Ez olyan szempontból nem baj, hogy a szőnyegekhez hasonlóan valószínűleg a meglévő függönyeink is láttak már szebb napokat, és lehet, hogy a stílusuk is már egy kissé idejétmúlt, attól függően, hogy mikor vettük őket. „Mindig jó érzés friss függönyökkel és párnákkal kialakítani egy új otthont. A friss kezdet jó alkalom arra is, hogy merészen új színpalettát válasszunk” – bátorít változatosságra Leah Ervi, dizájner.

Csínján a dekorral!

Mindenkinél vannak olyan dekorációk, amiket kizárólag azért vett meg, mert le voltak értékelve, vagy egykor trendinek számítottak, de ma már nem menők. Sam Cram, dizájner azt tanácsolja, hogy váljunk meg mindentől, amire ránézve nem melegszik meg a szívünk. „Az otthonodban mindent szeretned kellene. Ha valamiért nem lelkesedsz oda meg vissza, akkor a költözés a legjobb indoklás, hogy megszabadulj tőle! Indulj tiszta lappal az új otthonban… és időről-időre szelektálj” – javasolja Cram. Azok a legjobb dekor tárgyak, amiket azért gyűjtöttél, mert jelentenek számodra valamit: például egy utazás során vetted vagy egy olyan kézművestől, akit csodálsz. Az ilyen tárgyak évek múltán is megőrzik az értéküket.

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images