Zseni vagy szélhámos? Ma 67 éves Jeff Koons, a világ legdrágább élő művésze

A világ egyik fele szerint ő a legsikeresebb ma élő művész, a másik fele viszont a giccs koronázatlan királyának tartja.

Jeffrey Lynn Koons 1955. január 21-én született a pennsylvaniai Yorkban. Mielőtt képzőművészeti alkotásaival hívta volna fel magára a világ figyelmét, recepciósként dolgozott New Yorkban a Modern Művészetek Múzeumában (MOMA), ahol gyakran pöttyös ingben és csokornyakkendőben jelent meg, szettjét időnként egy felfújható műanyagvirággal kiegészítve, csak hogy magára vonja a látogatók figyelmét, és minél több tagságot értékesítsen. Később évekig a New York-i tőzsdén volt bróker, hogy finanszírozni tudja művészeti tevékenységét.

Koons Lost in America című kiállításának egyik darabja a dohai Qatar Museums Gallery Al Riwaq-ban 2021. november 20-án. (Forrás: Cindy Ord/Getty Images for Qatar Museums)

Giccs vagy művészet?

Az 1980-as években robbant be a köztudatba: képzőművészeti munkáinak középpontjában közkedvelt fogyasztási cikkek álltak, például porszívók plexifal mögött vagy kosárlabdák egy vízzel töltött vitrinben. A kommersz tárgyak művészeti alkotássá való feltuningolása kezdettől fogva megosztja a kritikusokat.

Míg egyesek az úttörőt tisztelik benne, aki művészettörténeti jelentőségű alkotásokat készít, mások giccses és otromba önreklámozást látnak a művei mögött.

A világ legdrágább nyula

Legtöbben talán a rozsdamentes acélból készült, tükörfelületű lufiállat-szobrait ismerik. 2013-ban a narancsszínű lufikutyát ábrázoló szobra – Balloon dog (Orange) – rekord áron, 58,4 millió dollárért kelt el, ezzel az eladással ő lett a világ legdrágább élő művésze – ezt a címet 2018-ig birtokolta. 2019-ben szerezte vissza a titulust, amikor 1986-os nyúlszobráért (Rabbit) 91,1 millió dollárt adtak egy aukción.

A művész az 1986-os Rabbit (Nyúl) című munkájával pózol a londoni Tate Modern múzeumban a Pop Life: Art in a Material World című kiállítás sajtómegnyitóján (Forrás: Yui Mok/PA Images via Getty Images)

Igazi csapatjátékos

Annak ellenére, hogy alkotásai ránézésre egyszerűnek tűnhetnek, a kivitelezésük hosszú időt vesz igénybe, egyes szobrai évekig készülnek. Koons nem csinál titkot belőle, hogy egyik munkáját sem önállóan készíti: több, mint száz főből álló csapata végzi a kivitelezést az ő egyedi tervei alapján. „Én alapvetően az ötletet adom. Nem veszek részt fizikailag a kivitelezésben. Nincsenek meg az ehhez szükséges képességeim, ezért a legjobbakkal dolgozom együtt.”

A 27 tonnás, 10 méter magas és 8 méter széles Tulipáncsokor című installáció Párizsban, amelyet Koons a 2015-ös párizsi terrortámadás áldozatainak emlékére ajánlott fel. (Forrás: Chesnot/Getty Images.)

 
Érdekességek 
  • Tinédzser korában találkozott Salvador Dalíval. Annyira rajongott a művészetéért, hogy felkereste az éppen New Yorkban tartózkodó szürrealista festőt a hoteljében.
  • Ő készítette Lady Gaga Artpop című albumának borítóját 2013-ban.
  • A H&M-mel is volt kollaborációja: 2014-ben az új New York-i H&M üzlet megnyitása alkalmából az ikonikus lufikutya képével díszített limitált bőrtáska kollekciót dobtak piacra.
  • 1991-1994. között a pornósztár Cicciolina (Staller Ilona) volt a felesége. Kapcsolatuk leginkább a róluk készült provokatív képsorozatról, valamint válásukat követően közös fiuk, Ludwig felügyeleti jogáért folyt hosszas csatározásukról híresült el.

Kiemelt kép: Getty Images