A brit királyi család tagjainak mindig figyelniük kell a megjelenésükre, kérdés, hogy ezt vajon mennyiből teszik.

Az olyan királyi nők, mint amilyen Vilmos herceg felesége, Katalin és Harry herceg neje, Meghan Markle gyakran több ezer dollárt érő ruhákban jelennek meg, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezeket mindig ki is fizetik: Katalin például gyakran kap kölcsön ruhadarabokat a tervezőktől, amelyeket aztán visszaad. Meghan pedig mielőtt hivatalosan is királyi családtag lett, lényegében saját magát öltöztette, az esküvője után pedig hasonlóan állt hozzá királyi ruhatárának feltöltéséhez, mint a sógornője.

A királyi család tagjainak nagyon oda kell figyelniük a megjelenésükre, ez pedig nem olcsó mulatság (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Mivel nem lehet csak úgy megkérdezni őket arról, hogy mennyit költenek a gardróbjukra, ezért a brit Vogue kicsit turkált a zsebükben, hogy kiderüljön, pontosan mennyibe is kerül, és mi kell ahhoz, hogy valaki királyi ruhatárral rendelkezzen.

Ki választja ki, mit viselnek a királyi családtagok?

Attól függően, hogy ki a királyi személy, a válasz változhat. Middletonnak például van egy stylistja, Natasha Archer (aki jelenleg babát vár, ezért szülési szabadságra ment tavaly ősszel, és emiatt már nem ő intézte a hercegné ruhatárát a legutóbbi karibi körútján), aki kiválasztja a ruhákat, amelyeket a hercegné hivatalos eseményekre és a királyi körutakra visel. Például amikor Katalin és Vilmos herceg 2014-ben Ausztráliába látogatott, Archer egy fehér Zimmermann-ruhát adott a hercegnőre (amelyet ezután azonnal elkapkodtak a boltokból), ami egyrészt gyönyörű volt, másrészt illett az országhoz is. Meghan esetében is egy stylist áll a rendelkezésére, Maria Means Cote, aki – legalábbis amíg Harryvel úgy nem döntöttek, hogy lemondanak a királyi családi címeikről – személyesen felügyelte a hercegné gardróbját. A Megxit óta megváltozott a stílusa, és előnyben részesíti a kényelmes holmikat.

Meghan stílusa sokat változott, mióta az Egyesült Államokba költöztek – és mióta kétgyerekes anyuka lett (Fotó: Max Mumby/Indigo/Getty Images)

Katalin és Meghan saját maguk vásárolják a ruháikat?

Igen! Mindkét hercegnét látták már egyedül vásárolni, leginkább a londoni nagyáruházakban. Middletont a Zara, a Gap, a Jigsaw (ahol Vilmos herceggel való házassága előtt dolgozott) és a Peter Jones üzletekben lehet gakran látni, Markle-t pedig a King’s Roadon, különösen a Heidi Kleinnél, ahol már korábban is vett fürdőruhát. Kaliforniába való költözése után pedig olyan márkákat részesít előnyben, mint a Vaje (ahonnan a sportcipőit szerzi be), vagy éppen a Max Mara, ahonnan a ballonkabátja származik.

Ki fizeti a ruháikat?

A királyi családtagok nem fogadhatnak el ingyen ruhákat, így sem Middleton, sem Markle nem kap ajándékba holmikat. Azonban Katalin stylistja, Archer gyakran kér kölcsön designer darabokat, de azokat az esemény után vissza is adják. Middleton megvásárolhatja a darabok egy részét, ha szeretné, mégpedig a Károly herceg által a családnak biztosított zsebpénzből.

Mielőtt beházasodott a brit királyi családba, Markle-nek minden ruháját magának kellett fizetnie, az esküvő után pedig már nem is fogadhatott el ajándékokat. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg Meghan maga fizette ki az esküvői ruháját is, amely a beszámolók szerint több mint 400 ezer dollárba került. Figyelembe véve, hogy Markle egykoron hollywoodi színésznő volt, aki becslések szerint 7 millió dollárt keresett, valószínűleg nem jelentett problémát, hogy saját magának kellett megvásárolnia a ruháit. Most, hogy a hercegné hivatalosan is lemondott a vezető királyi feladatokról, de továbbra is megtartja a címét, nem teljesen biztos, hogy jelenleg milyen gardróbköltség fér bele a keretébe.

(Fotó: Samir Hussein/WireImage)

Mennyit költ valójában Katalin és Meghan Markle ruhákra évente?

Hivatalosan nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora a ruhatár költségvetése Vilmos herceg és családja számára, de a palota által 2015-ben kiadott dokumentumok szerint Károly herceg évente 6 millió dolláros keretet biztosít a családnak, amibe beletartozik a ruhabüdzsé is. Bár a királyi pénzügyek köztudottan nehezen átláthatóak, 2012-ben kiderült, hogy Middleton abban a pénzügyi évben 70 ezer dollárt költött ruhákra. Egy másik (nem hivatalos) jelentés, amelyet a Daily Mail készített 2017-ben, arra a következtetésre jutott, hogy Middleton mindössze egy negyedév alatt több mint 100 000 dollárt (kb. 33 millió Forintot) költött ruhákra, vagyis körülbelül 400 000 dollárt (nagyjából 130 milliót Ft) évente – ez jóval több, mint 2012-ben. A jelentés azonban csak azokat az új darabokat számolta össze, amelyeket a negyedév során viselt, és nem vette figyelembe, hogy néhány darabot kölcsönbe kapott a tervezőktől. Függetlenül a pontos számtól, a költségvetés mindenképpen több, mint Nagy-Britannia átlagpolgáráé, annyi biztos.

Mi a helyzet a királynővel és a királyi család többi tagjával?

A királynő a saját pénzét keresi, amelyet az uralkodói támogatás részeként fizetnek neki, és amely évente több millió dollárt tesz ki. Emiatt szabadon megvásárolhatja a saját ruháit, de kétségtelenül van egy – saját maga által meghatározott – ruhapénze is. Nem gyakran kölcsönöz ruhákat, hanem inkább szabókat és varrónőket bíz meg, hogy egyedi darabokat készítsenek neki, mivel a ruhatára nagyon különleges. Azért neki is van segítsége, aki nem más, mint Angela Kelly, akinek számtalan emlékezetes szettet is köszönhetünk. (A királynő divatérzékenységét valószínűleg örökölte lánya, Anna is, akit sokan a királyi család legstílusosabb tagjának tartanak.)

II. Erzsébet valójában kedveli a divatot: a királynő éppen a legendás Vogue-főszerkesztő Anna Wintour (j) és Caroline Rush, a Brit Divattanács (BFC) vezérigazgatója (b) között ül Richard Quinn divatbemutatóján, mielőtt átadná neki a brit formatervezésért járó díjat a London Fashion Week-en 2018. február 20-án (Fotó: Yui Mok – Pool/Getty Images)

Más királyi családtagoknak, például Eugénia és Beatrix hercegnőnek is mind saját jövedelmükből kell megvásárolniuk a ruháikat, de ez nem olyan nehéz, hiszen ők a királynőtől és az édesapjuktól is kapnak pénzt, hogy el tudják tartani magukat.

A hivatalos címmel nem rendelkező királyi családtagok (mint például Zara Phillips) pedig elfogadhatnak ajándékokat, és dolgozhatnak is, amiből fenn tudják tartani a saját ruhatárukat.

Összességében a tanulság annyi: királyi családtagnak lenni drága mulatság – de vajon megéri (?).

Forrás: Vogue, Vanity Fair; Kiemelt kép: Getty Images