Akkor és most sorozatunk folytatódik.

Ahogy a baby boomer generáció számára a Dallas, úgy a milleniáloknak a Baywatch és a Melrose Place számított kihagyhatatlan sorozatnak, utóbbit főleg a lányok várták rendkívül lelkesen hétről hétre. Amikor a szerkesztőségi értekezleten szóba került a sorozat, volt olyan kolléganőnk, aki közel harminc év távlatából is kapásból fel tudta sorolni az összes szereplő, az őket játszó színészek, sőt, még a magyar szinkronhangok neveit is. A szappanopera hét évadon keresztül futott, 1992 és 1999 között, és a Nyugat-Hollywoodban található, Melrose Place nevű lakóparkban élő fiatalok sorsát követte nyomon. Természetesen mindenki gyönyörű és fiatal volt benne, irigylésre méltó ruhatárral, és – ahogyan a Jóbarátok esetében is – itt is több nézőben felmerült, hogy gyakornoki és pincérnői fizetésből hogyan telik ezekre a szuper kecókra. De hát ez egy szappanopera, ami álmokat árult, de azt tökéletesen. 

Akiknek a vérükben van a szórakoztatás

Talán kevesen tudják, de a Melrose Place-t ugyanaz az Darren Star találta ki és alkotta meg, akinek a nevéhez a Szex és New York és a nemrégiben debütált folytatás, az És egyszer csak is kötődik. Az ő munkásságán jól lemérhető lenne, hogyan is változott a televíziós sorozatok felé támasztott igény, hogyan is lett szépen lassan elvárás, hogy ezek a sorozatok a tét nélküli, eszképista szórakoztatás mellett komolyabb témákat is behozzanak a közbeszédbe. Sajnos csak lenne, mert Star visszakanyarodott a kezdetekhez az Emily Párizsban című, rendkívül addiktív, ám ugyanannyira bugyuta alkotásával. (Hogy mi is gond az Emily Párizsban című „opusszal”, arról itt írtunk részletesebben – a szerk.)
Darren Star karrierje amúgy a Beverly Hills, 90210 című tinisorozattal indult, ahol már együtt dolgozott Aaron Spellinggel, a legendás tévés producerrel. A Melrose Place a Beverly Hills franchise része, és az Egyesült Államokban  közvetlenül egymás után futottak a két sorozat epizódjai, szerda esténként. A hét év alatt sokat változott a szereplőgárda, ám – mivel a sorozat nézettsége az utolsó három évadban látványosan esett – a nézők emlékezetében leginkább a kezdeti karakterek és az őket játszó színészek maradtak meg. Hála Hollywood remek szépészeti szakembereinek és plasztikai sebészeinek, a sorozatban játszó színésznőkön szinte alig látni változást, de a férfiak is egész jól tartják magukat.

Az eredeti szereplők akkor és most

Thomas Calabro (Dr. Michael Mancini), 63 éves

A sorozat főgonosza volt az egyetlen karakter, aki mind a hét évadban szerepelt. Calabro ma kisebb tévés és filmes szerepekben látható csupán, három gyerek édesapja.

Thomas Calabro (Forrás: Getty Images)

Marcia Cross (Dr. Kimberley Shaw), 59 éves

Eredetileg csak kis szerepet szántak neki a készítők, de karaktere annyira népszerű lett a nézők körében, hogy állandósították a karakterét. Öt évad után szállt ki a sorozatból, mivel a producerek nem voltak hajlandók megadni neki ugyanazt az összeget, amit Heather Locklear keresett. Később Cross a Született feleségek Bree Van de Kempjeként nyűgözte le a nézőket és kritikusokat egyaránt. Mivel ő maga is megharcolt vele, küldetésének tartja a rák elleni küzdelmet, aktivistaként rengeteget tesz az ügyért.

Marcia Cross (Forrás: Getty Images)

Laura Leighton (Sydney Andrews), 53 éves

A Melrose Place előtt Leighton modellként dolgozott, főleg reklámfilmekkel kereste a kenyerét. Jelenleg több tévéfilmben megjelenik beugró szereplőként, a hazai nézők a Hazug csajok társaságában láthatták. 1998 óta a sorozatbeli partnerével, Doug Savant színésszel él boldog házasságban, két gyerekük van.

Laura Leighton (Forrás: Getty Images)

Josie Bissett (Jane Mancini), 51 éves

Bissett jelenleg Seattle-ben él, a sorozat után nem igazán futott be nagy színészi karriert. Szülői tanácsokkal szolgáló könyvek szerkesztőjeként és mesekönyvíróként is ismert.

Josie Bissett (Forrás: Getty Images)

Heather Locklear (Amanda Woodward), 60 éves

Alison könyörtelen és törtető főnökének szerepéért Lockleart egymás után négyszer is jelölték Golden Globe-díjra. Aaron Spellinggel még a nyolcvanas években kezdett el együtt dolgozni, a Dinasztia című szappanoperában. Locklear élete önmagában egy szappanopera: gyakori szereplője a bulvármédiának, párkapcsolatai (első férje Tommy Lee, a Mötley Crüe dobosa, második pedig Richie Sambora, a Bon Jovi gitárosa volt) és drogproblémái miatt. 2018-ban egyhónapos kényszergyógykezelésre ítélték egy pszichiátriai bentlakásos otthonban.

Heather Locklear (Forrás: Getty Images)

Grant Show (Jake Hanson), 60 éves

Állítólag Spelling annyira szerette volna megnyerni Show-t a Melrose Place-nek, hogy Jake karakterét már a Beverly Hills, 90210-be is beleírta, hogy onnan emelhesse át őt a franchise másik sorozatába. Show a Models Inc. című, rövid életű Melrose Place spin-offban is feltűnt Jake bőrébe bújva, így ő az egyetlen olyan karakter, aki a franchise mindhárom alkotásában megjelenik. Jelenleg a Netflixen futó Dynasty sorozat 2017-ben indult újragondolásában látható.

Grant Show (Forrás: Getty Images)

Daphne Zuniga (Jo Reynolds), 59 éves

Jo, akinek mindenki szurkolt, talán a sorozat legszimpatikusabb karaktere volt. Zuniga több tévés és filmes alkotásban játszott a Melrose Place után, saját filmet is rendezett, és jelenleg is elismert környezetvédő aktivistaként tevékenykedik.

Daphne Zuniga (Forrás: Getty Images)

Doug Savant (Matt Fielding), 57 éves

Bár Matt karaktere nyíltan homoszexuális volt a sorozatban, az egyetlen olyan jelenet, amiben megcsókolt volna egy férfit, végül a vágóasztalon végezte. Savant később a Született feleségekben játszott főszerepet, és kiemelt szereplője volt a Gyilkos elmék, és az NCIS epizódjainak. Laura Leightonnal, a sorozat Sydney-ével él boldog házasságban.

Doug Savant (Forrás: Getty Images)

Courtney Thorne-Smith (Alison Parker), 54 éves

A színésznő a Melrose Place után is sikeres maradt munkájában: olyan népszerű televíziós sorozatokban játszott állandó szerepeket, mint az Ally McBeal és a Két pasi – meg egy kicsi. Egy interjúban Thorne-Smith elárulta, hogy anno azért hagyta ott az Ally McBeal csapatát, mert a nyomás, hogy vékony maradjon, komoly negatív hatással volt az egészségére. Jelenleg második férjével él, akitől egy gyereke született – a színésznő negyven éves korában.

Courtney Thorne-Smith (Forrás: Getty Images)

Andrew Shue (Billy Campbell), 55 éves

Shue nem csupán színészként, de profi focistaként is dolgozott, egy időben ő volt az egyetlen fehér játékos a Zimbabwe Premier Ligában. A sorozat után több sikeres online vállalkozást is alapított (egyikük egy fiatalokat motiváló nonprofit szervezet), és egy online vígjátéksorozatot is útjára indított, amiben az anyósával szerepel.

Andrew Shue (Forrás: Getty Images)

Kiemelt kép: A Melroce Place szereplőgárdája a 100. részt ünnepli 1995-ben. Forrás: Getty Images