Emlékszel még rájuk? Ennyit változtak a Dallas szereplői az évek alatt

Egy ország izgult értük péntekenként, vajon mi történt velük azóta?

1991. május 3-án 14 évad után egy drámai fináléval véget ért a Dallas (legalábbis az Egyesült Államokban, nálunk 1997. október 24-én játszották a befejező epizódot), a sorozat, amelyet máig a nemzetközi televíziózás legsikeresebb állomásaként tartanak számon. 

A 357 epizód mellett három egész estés tévéfilm is készült a Ewing családról, majd az egész történetet feltámasztották egy reboot sorozatban, ami az újabb generáció ármánykodásait követte nyomon. Ebben az eredeti szereplők közül Jockey (Larry Hagman), Bobby (Patrick Duffy) és Samantha (Linda Gray) is visszatért, de a szériát mindössze három évad után 2014-ben elkaszálták.

A Dallas szereplői a Southfork ranch-en 1979-ben. Balról Steve Kanaly (Ray Krebbs), Patrick Duffy (Bobby Ewing), Victoria Principal (Pamela Barnes Ewing), Barbara Bel Geddes (1922–2005) (Ellie), Jim Davis (1909–1981) (John Ross ‘Jock’ Ewing), Larry Hagman (1931–2012) (Jockey Ewing), Charlene Tilton (Lucy Ewing) és Linda Gray (Samantha Ewing) (Fotó: CBS Photo Archive/Getty Images)

A Dallas azonban örök, és miközben arról álmodozunk, hogy a Southfork medencéjénél pihenünk az elmaradhatatlan whiskynket kevergetve, nézzük meg, hogy mi van manapság a tévétörténelem egyik legnépszerűbb sorozatának sztárjaival.

Larry Hagman (Jockey Ewing)

Minden idők legnépszerűbb rosszfiújának szerepében tett szert világhírnévre Larry Hagman. Jockey-t (vagy ahogy eredetileg nevezték, J.R., azaz John Ross) imádták utálni az emberek. 1980-ban egész Amerika azon izgult, hogy vajon ki lőtte le a kapzsi és egocentrikus olajmágnást. A Ki volt a tettes? című rész a mai napig az egyik legnézettebb televíziós sorozatepizód, körülbelül 83-90 millió amerikai tévénéző látta.

Íme az ominózus jelenet, ami lázban tartotta a világot:

Hagman volt az egyetlen színész, aki a Dallas mind a 357 epizódjában szerepelt. Karaktere népszerűségének köszönhetően öt alkalommal vendégszerepelt a Knots Landingben, a Dallas spinoffjában az 1980-as évek elején. Hagman két későbbi Dallas-tévéfilmben is szerepelt: a Dallas: Jockey visszatérben (1996) és a Ewingok háborújában (1998).

Bár a kultsorozatban ismerte meg a világ, Larry Hagman előtte is sikeres színésznek számított a Jeannie, a háziszellem című sitcomnak köszönhetően. Ez egy klasszikus 60-as évekbeli szituációs komédia, ami egy űrhajósról és annak életéről szól, miután véletlenül belebotlik egy palackból kijövő dzsinnbe (Barbara Eden).

Hagman 2012-ben újra belebújt Jockey Ewing bőrébe a TNT Dallas-folytatásában, de néhány hónappal az új sorozat bemutatója után, 2012. november 23-án, 81 évesen halt meg rákban.

Fotó: Getty Images

Patrick Duffy (Bobby Ewing)

Patrick Duffy játszotta Jockey jóképű öccsét, Bobbyt, aki apjához és bátyjához hasonlóan sikeres (bár kevésbé nyomulós) üzletember volt, akiből hiányzott az idősebb testvérére jellemző kegyetlenség, és ragaszkodott a tisztességes játékhoz. Minden idők legidegesítőbb filmes visszatérése is az ő nevéhez fűződik: a nézők annyira tiltakoztak, amikor kiírták a sorozatból, hogy a készítők inkább visszahozták a karakterét, méghozzá úgy, hogy felesége, Pamela csak álmodta a halálát (és az egész 9. évadot), Bobby pedig csak zuhanyozni ment. A tizedik évad első része ezért ott folytatódik, ahol a nyolcadik abbamaradt.

A Dallas után a jelenleg 72 éves Patrick Duffy az Egyről a kettőre című sorozatban aratott sikert, mint Frank Lambert, a Suzanne Somers által alakított Carol Lambert férje, 1991-től 1998-ig.

Duffy a remake-ben újra eljátszotta Bobby szerepét, 2017-ben a Trafficked című filmben szerepelt Ashley Judd oldalán, 2021-ben pedig a Hallmark csatorna The Christmas Promise című filmjében játszott.

Fotó: Getty Images

Linda Gray (Samantha Ewing)

Linda Gray már a 82. életévét tapossa, ő játszotta Samanthát, vagy ahogy eredetileg nevezték, Sue Ellent, Jockey feleségét, az egykori szépségkirálynőt, aki nem vetette meg az alkoholt (mint ahogy a többi szereplő sem).
A Dallas után Gray más sorozatokban is vendégszerepelt, többek között a Lovejoy című brit drámában. Több tévéfilmben is játszott, és feltűnt a Melrose Place-ben is. Szerepelt a rövid életű Models, Inc. című tévésorozatban, majd 2004-ben visszatért a szappanoperákhoz, amikor visszatérő szerepet kapott a Gazdagok és szépek című sorozatban.

Gray 2012-14 között visszatért a Dallas rebootjába is, majd további szerepeket kapott tévéfilmekben. 2017-ben csatlakozott az Amazon Studios drámasorozatának, a Hand of God (Isten keze) a szereplőgárdájához, 2019-ben pedig a Instuitions című filmben játszott.

Fotó: Getty Images

Victoria Principal (Pamela Barnes Ewing)

A most 72 éves Victoria Principal alakította Pamelát, a Ewingok ősellenségének, a Barnes családnak lányát, Cliff húgát. A házasságukat éppen ezért egyik család sem nézte jó szemmel, ott próbáltak keresztbetenni nekik, ahol csak tudtak. Kétszer ment hozzá Bobby Ewinghoz, és olyan gondokkal kellett szembenéznie a sorozatbeli karakterének, mint a válás, a halál, a hűtlenség és a vetélés.

Principal a Dallas után több tévéfilmben is szerepelt, amelyek közül néhánynak ő volt a társproducere is. 2000-ben tért vissza a főműsoridős szappanoperákhoz, amikor is szerepelt az NBC rövid életű, Titánok című televíziós sorozatában. 1989-ben Principal megalkotta a The Principal Secret nevű bőrápolási termékcsaládot. Később 2011-ben Keys & Hearts néven ékszercsaládot indított, és bestseller-szerző lett: négy könyvet írt a szépségről, bőrápolásról és egészségről. „Főállásban vezetem ezt a bőrápolási céget, amelyet én hoztam létre, és nem mellesleg van egy állatmentő farmom is – mondta a Soap Opera Digest 2018. márciusi számában. – Nem tudtam, mikor fogom otthagyni a színészetet, de ez volt a szándékom…”

Fotó: Getty Images

Ken Kercheval (Cliff Barnes)

A színész játszotta Cliff Barnest, Jockey Ewing személyes nemezisét. Cliff nem volt igazán elemében az olajipari üzletkötések során, és többszöri próbálkozásai ellenére riválisa mindig túljárt az eszén. Cliff végül az utolsó évadban legyőzi Jockey-t, és átveszi az Ewing Olajtársaság irányítását.

Ken Kercheval és Larry Hagman voltak az egyetlen szereplők, akik a sorozat elejétől a végéig szerepeltek, bár Cliff az első két évadban csupán mellékszereplő volt. 1991-ben szerepelt az Jeannie, a háziszellem sorozat (amiben Larry Hagman is kezdte a karrierjét) újraegyesítő részében. Karrierje során 2019. április 21-én bekövetkezett haláláig (83 éves volt ekkor) több mint 30 főszerepet kapott különböző műsorokban.

Fotó: Getty Images

Charlene Tilton (Lucy Ewing)

Charlene játszotta a középső Ewing-testvér, Gary lányát, Lucy-t, azaz Jockey-ék unokahúgát. Szerepe szerint a szülei megunták a Ewingok ármánykodását, ezért elköltöztek, Lucy viszont a nagyszüleinél maradt a farmon.

Charlene Tilton decemberben múlt 63 éves. A Dallas után több paródiafilmben is szerepet kapott, többek között A báránysültek hallgatnak (1994), a Superhero Movie (2008) és a Paranormal Calamity (2010) című filmekben. A Celebrity Fit Club celeblefogyasztós reality első évadában is szerepelt. Játszott a 2012-es Dallas pilot (azaz legelső rész, ami alapján eldöntik a stúdiók, hogy berendelik-e a sorozatokat) epizódjában, legutóbb pedig a 2017-es Bosszú szeretetből című filmben láthattuk Nicolas Cage oldalán.

Fotó: Getty Images

Steve Kanaly (Ray Krebbs)

A most 75 éves Steve Kanaly alakította Ray-t, aki Southfork gondnoka és vezetője volt, de aztán kiderült, hogy az öreg Jock balkézről született fia, aki egy háború alatti félrelépésből fogant. Erre a fordulatra azért volt szükség (miután Ray és Lucy karaktere viszonyba bonyolódott egymással…), mert Kanaly arról beszélt, hogy elhagyja a sorozatot, mivel karaktere nem fejlődött eléggé. Erre Larry Hagman előállt az ötlettel, hogy Ray Krebs legyen Jock Ewing törvénytelen fia, hogy Kanalyt maradásra bírja ezzel a fordulattal.

1978-tól 1989-ig, 12 éven keresztül játszott a Dallasban. 1998-ban A Ewingok háborújában, és a 2012-es folytatásban is feltűnt. Kanaly először Bobby Ewing szerepére is esélyes volt, de végül Ray karakterét kapta meg.

Steve jelenleg Kaliforniában él egy farmon, ahol avokádót és narancsot termesztenek a feleségével, Brent Powerrel, akivel 43 éve alkotnak egy párt, a férfi pedig emellett elismert akvarellfestő is.

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images