A Szex és New York írója elárulta, mennyit keresett újságíróként a ’90-es években…

...mi pedig nem térünk magunkhoz.

Akárhányszor a Szex és New York sorozat szóba kerül egy baráti társalgásban, nem kell sok idő, hogy elkanyarodjunk a kérdéshez: vajon hogyan engedhette meg magának Carrie azt a fényűzést, amiben élt? A manhattani lakást (ami Airbnb-n ki is bérelhető), a drága ebédeket, vacsorákat, a dizájnerholmikat, na és persze az örökös taxizást. Bár megértjük, hogy a televíziós show-kat nem feltétlenül úgy tervezik, hogy hiperrealisztikusak legyenek, ez azért mégis túlzásnak tűnt.

Akárcsak a Jóbarátok, az évek során az eredeti sorozatot gyakran érte bírálat a New York-i élet irreális ábrázolása miatt. Kritikusai szerint csillogás és a mögötte húzódó történet a Manhattanben rohangáló, jómódú, fehér nők életét népszerűsítette, akikkel szinte lehetetlen volt azonosulni – a sorozat csupán álmodozásra volt jó, irreálisnak, elérhetetlennek tűnt sokak számára a benne ábrázolt életmód. A Jóbarátokkal ellentétben viszont – amiben soha nem derült ki, Monica, Pheobe és Rachel miből engedhették meg maguknak irigylésre méltó lakásaikat – Carrie életmódjára a napokban megérkezett a magyarázat. Több évtized után Candace Bushnell nyilatkozata talán árnyalni tudja azt a képet, ami a hamisság fátylát húzza az amúgy sok szempontból úttörőnek, felszabadítónak és egyedinek számító alkotásra.

Candace Bushnell 2019-ben. (Presley Ann/Getty Images)

Döbbenetes összegek

Bushnell a The New Yorker című lapnak nyilatkozva elárulta, hogy a kilencvenes években mennyit fizettek neki az állandó rovatáért és ez valószínűleg sokkal több, mint amit bárki is képzelni merne. „A kilencvenes évek az újságírás fénykorának számított, legalábbis számomra – mondta. – A Vogue-nak dolgoztam, a People Are Talking About (Amiről az emberek beszélnek – a szerk.) című rovatot írtam, és havi ötezer dollárt kaptam érte (mai árfolyamon 1 578 000 forint). Az Observer kevesebbet fizetett, de a Vogue miatt ezt is megengedhettem magamnak. Ez volt az az időszak, amikor az újságírók hat darab, nagyobb hosszúságú Vanity Fair-cikkel évi kétszázötvenezer dollárt kerestek (mai árfolyamon közel 8 millió forint).

Akkoriban még megbecsülték a minőségi újságírást – nem úgy tekintettek rá, mint valami olyasmire, amit mindenki meg tud csinálni.

Most az internet előretörésével sokkal több tartalomra van szükség – minőségtől függetlenül – ezért úgy gondoljuk, hogy mindenki képes az írásra.”
Hogy pontosabban megértsük, miért annyira észbontóan sok ez az összeg, hangsúlyoznánk, hogy Bushnell rovata havi egyetlen darab cikket jelent. Egyetlen darabot – és nem is túl hosszút.

Bátran kijelenthetjük, hogy a fenti összeg nem hogy a hazai, de amerikai viszonylatban is hatalmas. Ez a leleplezés ugyanakkor mindenképpen új megvilágításba helyezi Carrie kilencvenes évekbeli életmódját. Tekintve, hogy a lakása állítólag havi 750 dollárba került, bőven maradhatott még fizetéséből Manolo Blahnik cipőkre.

Kiemelt kép: Getty Images