A Szex és New York írója elárulta, hogy mi történt a valódi Samanthával

A sorozat nagyszájú karakterét egy hús-vér emberről mintázta Candace Bushnell.

Sok rajongó csalódott, amikor kiderült, hogy a négyesfogat egyik legnépszerűbb, de biztosan a legszabadelvűbb szereplője, Samantha Jones (Kim Catrall) nem tér vissza a Szex és New York folytatásába, az És egyszer csak…-ba (aminek talán érkezik majd egy újabb évada.)

Az eredeti sorozat Candace Bushnell azonos című cikksorozata (amit aztán könyvben is megjelent) alapján készült, amiben saját, New York-i kalandjairól és ismerőseiről ír. Tehát Carrie, Miranda, Charlotte és Samantha, sőt még Mr. Big is feltűntek benne, bár jóval kevésbé kidolgozott formában, és esetenként más néven, mint a Szex és New Yorkban. Akik nem olvasták a könyvet, azoknak eláruljuk, hogy a sorozatnál jóval pesszimistább hangulatú volt, amiből az derült ki, hogy New Yorkban gyakorlatilag esélytelen párt és szerelmet találni.

A négy barátnő története igaz történeten alapul (Fotó: Richard Corkery/NY Daily News Archive via Getty Images)

A sorozatra már a vetítésének kezdetén sötét árnyék vetült: a Mr. Biget alakító Chris Noth-t több nő is szexuális visszaéléssel és erőszakkal vádolja, ami miatt a színész utolsó jelenetét, amikor az És egyszer csak… fináléjában megjelent volna egy visszaemlékezés részeként, ki is törölték, az alkotók és a színészek pedig elhatárolódtak tőle. De a reboot-sorozat ettől függetlenül is hatalmas siker, ezért az ausztrál Marie Claire meginterjúvolta az írónőt, aki több érdekességet is elárult a Szex és New Yorkról, illetve a véleményét is megosztotta a dolgok jelenlegi állásáról.

Az talán nem meglepő, hogy az újságíró-író Carrie magáról Candace Bushnellről lett mintázva, és nemcsak a szakmájuk közös, de a Manolo Blahnik tűsarkúak iránti vonzalmuk is (bár Carrie az új sorozatban többször is viselt kényelmes lapos talpút). Azonban mivel Carrie karrierje a háttérbe szorult a Biggel való házassága miatt, Bushnell már nem érez hasonlóságot a karakter és önmaga között.

Candace Bushnell és ex-férje, Charles Askegard 2003-ban (Fotó: Ev

„Csak egy olyan nő, aki hozzáment egy gazdag fickóhoz [Mr. Bighez – a szerk.], így igazából már egyáltalán nem kötődöm a karakterhez – mondta nevetve a magazinnak. – A karakter az idő során sokat változott. Eleinte rám hasonlított, de aztán az idők során sokan mások is írták, például Sarah Jessica Parker is beleszólt” – magyarárzta az írónő, aki 2002 és 2012 között élt házasságban Charles Askegard balett-táncossal, jelenleg egyedülálló, és 2019-ben jelent meg az Is There Still Sex In The City? (Még mindig van szex New Yorkban?) című könyve, amiből nemrég egy off-Broadway monodráma is készült.

Samantha Jones köszöni, jól van

A szexpozitív PR-szakértőt alakító színész, Kim Cattrall úgy döntött, hogy nem tér vissza a sorozatba, így karakterének távozása (amit a sorozatban azzal magyaráztak, hogy összeveszett legjobb barátnőjével, Carrie-vel, és Londonba költözött) forró beszédtéma volt.

Bushnell szerint neki már gyakorlatilag nincsen köze az És egyszer csak…-hoz, azt Michael Patrick King, az eredeti sorozat producere és Sarah Jessica Parker írta. Ráadásul az élete már tényleg nem hasonlít Carrie-ére, nemcsak a házasság és a karrier miatt, hanem amiatt is, hogy az ő életének még mindig része az a közeli barátnője, akiről Samanthát eredetileg mintázta.

Candace Bushnell és Kim Cattrall (Fotó: Gregory Pace/FilmMagic)

„Igen, még mindig megvan az én Samanthám – meséli a most 63 éves Bushnell. – Ő olyasvalaki, akivel nagyon régóta barátok vagyunk. A 80-as években, amikor a Szex és New York előfutárát írtam, az összes barátnőmet meginterjúvoltam a randizásról és a tapasztalataikról, és volt egy »Samantha« barátnőm, aki egyfajta szakértője volt a férfiaknak és a randizásnak.” Bushnell hozzátette, hogy az eredeti forgatókönyvekben Jennifer, majd Peggy volt a barátnője alteregója, míg végül Samanthánál kötött ki.

Az Elle-nek adott 2013-as interjújában Bushnell elismerte, hogy Miranda, Samantha és Charlotte nem egy-egy konkrét személyen alapulnak, hanem ők azoknak a nőknek az összessége, akikkel a legtöbb időt töltötte együtt. Bushnell azt mondta akkor, hogy a való életben a legjobb barátnői nem ügyvédként, PR-osként és kurátorként dolgoznak, mert ő – szakmájából kifolyólag– inkább médiakörökben mozgott. Egyik legjobb barátnője egy internetes cégnél dolgozott, a többiek pedig valamilyen szinten az újságírással foglalkoztak.

Szex és a pasik

Carrie nagy szerelmét, Mr. Biget Ron Galottiról, egy kiadó vezetőjéről mintázták (nem külsőre), aki az 1990-es években a Conde Nast (többek között a Vogue, Vanity Fair és a New Yorker magazinok kiadója) egyik nagyágyúja volt. Igazi nőcsábász hírében állt, Bushnellel 1995-től volt együtt egy évig. Az író a való életben is Mr. Bignet hívta a férfit, méghozzá a „nagy személyisége” miatt. Galotti most New Englandben él, távol a rivaldafénytől, vagy legalábbis megpróbál, mivel a sorozat miatt sokan felismerik. Carrie másik nagy szerelmét, Aident azonban senkiről sem mintázták.

Ron Galotti 1994-ben (Fotó: Karjean Levine/Getty Images)

Az interjúban Bushnell elárulta, hogy Carrie (az eredeti sorozatbeli) utolsó szerelme, az orosz művész, Alekszandr Petrovszkij karaktere pedig a már ex-férje előtti tisztelgés volt, mivel azt a világhírű táncos, Mihail Barisnyikov alakította (Bushnell férje is világhírű balett-táncos volt).

Kiemelt kép: Getty Images