A téli időszak egyik leggyakoribb témája az immunrendszer erősítése és a vitaminszedés. Sok a bizonytalanság és tévhit azzal kapcsolatban, hogy mit, mikor, kiknek és miért érdemes szedni. Tényleg mindenkinek szüksége van vitaminpótlásra? Kell multivitamint szedni? Ha igen, ezt honnan tudhatjuk? Mikor járunk jobban: ha a multivitamin készítményeket választjuk, vagy ha vitamin típusonként vesszük be ugyanezeket?

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek együttese. Abban, hogy jól működjön, a táplálkozásnak nagy szerepe van: fontos, hogy étrendünkben minden makro- és mikrotápanyag szintje megfelelő legyen, hiszen a hiányállapotok rontják szervezetünk ellenállóképességét.
A WHO ajánlása szerint naponta 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk ahhoz, hogy természetes módon elegendő vitamint juttassunk be a szervezetünkbe, ennek azonban több, egyszerű akadálya van. Egyrészt a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztása messze elmarad az európai átlagtól, hiszen nem naponta, csupán alkalomszerűen fogyasztjuk ezeket. Schmidt Judit dietetikus a Nők Lapja Szépség egy korábbi számában beszélt arról, hogy akkor érdemes táplálék, vagyis étrend-kiegészítőt szedni, „ha valakinek a szokásosnál nagyobb vagy megváltozott a napi tápanyagszükséglete, amit normál, étrendi úton nem képes fedezni. Ilyen például a várandósság, a szoptatás, a táplálékallergia vagy -intolerancia, a szigorú vegetáriánus, vegán étrend, a versenysport, a nehéz fizikai munka vagy a hosszú távú szellemi megterhelés, esetleg az egyoldalú étkezés.”

Arra azonban figyelmeztet, hogy ezektől a készítményektől ne várjunk csodát, hiszen amint ezek csomagolásán is olvasható, nem helyettesítik a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott étrendet. Erre Németh Sándor, a BioTechUSA márka táplálék-kiegészítő specialistája és oktatási referense is felhívja a figyelmet:

„A multivitamin a modern életmód praktikus kiegészítője. Fontos a szóhasználat: kiegészítés és nem pótlás, hiszen nem helyettesíti, hanem támogatja a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet”

– mondja. És természetesen az is egyénenként változó lehet, hogy miből mekkora adagra van szükségünk. „Multivitamint szedni kényelmes megoldás, mert egy tablettában megtalálhatóak a szervezet számára legszükségesebb vitaminok alap dózisban, ugyanakkor életkortól, életstílustól és a sporttevékenység intenzitásától függően szükség lehet emellett nagyobb dózisú támogatásra is” – magyarázza Németh Sándor. A rendszeres vitaminszedés mellett szól az is, hogy a feltüntetett hatóanyagtartalmak miatt pontosan számon tudjuk tartani, hogy miből mennyit fogyasztunk, ugyanez gyümölcs- és zöldségfogyasztás alkalmával szinte kizárt. Ráadásul a mezőgazdasági termelés és az éghajlat változása miatt gyanítható, hogy a mostani zöldségeknek jóval kevesebb a vitamintartalma, mint 20-30 éve. 

Fotó: Getty Images

Mik a vitaminhiány jelei?

A vitaminhiány ugyan számos tünettel jár, de ezek bármilyen más betegségre, vagy romló egészségügyi állapotra is utalhatnak. A hirtelen vagy nagyobb mennyiségű hajhullás, a karikás szemek, a töredezett körmök és a fáradtságérzet mind árulkodó jelek. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, első lépésként érdemes egy-két-három hónapos vitaminkúrát tartani. Ha a tünetek és panaszok néhány hónap eltelte után sem enyhülnek, orvosi konzultáció és vérvétel is szükséges lehet.

Mit szedjünk még a multivitamin mellett? 

Azt, hogy egyáltalán multivitamint szedjünk vagy több fajta étrend-kiegészítőt, az egyéni szükséglet, egészségi állapot és az aktuális étrend, életmód határozza meg. Schmidt Judit és Németh Sándor külön-külön is azt hangsúlyozták, hogy ezért is célszerű orvosi, dietetikusi konzultációhoz kötni a választást. Egy tejfehérje-allergiásnak, akinek el kell hagynia a fontos kalciumforrásnak számító tejet és tejtermékeket, szüksége lehet kalciumtartalmú étrend-kiegészítő szedésére. Míg annak, aki például igen kevés zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, és az étrendjét nehezen tudja megfelelően összeállítani, és egy stresszesebb időszakot él meg, hasznos lehet egy multivitamin kapszula. De vegyük sorra!

A vízben oldódó C-vitaminról az immunrendszer normál működését támogató hatása miatt sokat hallunk mostanában, elegendő mennyiséggel megfelelően működik a szervezetünk. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára a hivatalos ajánlott napi mennyiség 75-90 gramm. A Semmelweis Egyetem honlapján olvasható írás szerint egy 1000 mg-os C-vitamin tabletta hasznosulása minimális eltéréssel ugyanolyan, mint 200 mg aszkorbinsavé.

A zsírban oldódó D-vitamin a másik leggyakrabban emlegetett vitamin, (hivatalos nevén kolekarciferol, és valójában nem vitamin, hanem hormon). Ez az anyag nemcsak a kalcium anyagcseréjében és így a csontok fejlődésében, épségének megóvásában játszik fontos szerepet, hanem a mentális funkciók megőrzésében, súlyos betegségek megelőzésében is. ami szintén segíti az immunrendszerünk normál működését. A téli hónapokban és kora tavasszal a legtöbbünknek hiánya van belőle.

Milyen formulát válasszunk?

Nem elég azzal tisztában lennünk, hogy pontosan milyen vitaminok pótlását kívánja meg egészségügyi állapotunk és az életformánk, de arról is fontos tájékozódni, hogy milyen formában a leghatékonyabb a felszívódásuk. Németh Sándor a vitaminvizeket és pezsgőtablettákat főleg azoknak ajánlja, akik kevésbé kedvelik a tablettákat és kapszulákat vagy akár gyerekeknek is ideális vitamin-kiegészítőt keresnek. Aktív felnőttek tabletta, kapszula és por állagú készítmények közül is választhatnak. A por állagú ízesített italporoknak magasabb a hatóanyagtartalma és gyorsabb a felszívódása, de a tabletta és a kapszula mégis jobban hasznosul. Az italporokat étkezés közben, a tablettákat és kapszulákat étkezés előtt ajánlja bevenni a szakember.

A D-vitaminhoz a szervezetünk is képes hozzájutni, például belsőségekből készült ételekből (zúza, máj, szív), de a tojásfogyasztás is jó forrása. Már napi 10-15 perc napon töltött idővel is feltölthetjük D-vitamin raktárainkat (a szakértők szerint már egy kézfejnyi bőrfelület is elegendő hozzá). Pont ezért a téli időszakban ez nyilván nehezebben megoldható, nyáron pedig a káros UV sugárzás veszélyeit is szem előtt kell tartanunk. A sportolóknak nemcsak a kalóriaszükségletük, de a D-vitamin igényük is magasabb, hiszen ez nagy szerepet játszik az egészséges izomműködésben is. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 1500-2000 NE (nemzetközi egység), sportolók esetén 3200-4000 NE is lehet a napi ajánlás, de 3000 NE fölött 

A magnézium pótlása nem csak sportolók számára hasznos. Hiánya kellemetlen izomgörcsöket is eredményezhet. Az ideális mennyiség szempontjából táplálékkal való bevitele nehézkes, bár sokan vagyunk, akik szeretjük például az olajos magvakat és az étcsokoládét is, de pont emiatt számos mennyiségi korlát áll fenn ebben az esetben, például a csokinál többek között a cukortartalom miatt. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 250-300 mg.

Az omega-3 típusú zsírsavak ún. esszenciális zsírok, vagyis a szervezetünk nem képes ezeket előállítani, így külső forrásból kell biztosítanunk a megfelelő mennyiség bevitelét. Tengeri halfajták, mint tőkehal, tonhal, lazac, makréla, hering és egyes növényi eredetű élelmiszerek, például lenmagolaj, repceolaj is tartalmazza ezeket. Leginkább a szív, az agy és a látás szempontjából van jelentőségük és vitaminokhoz hasonló a fontosságuk. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 500-2000 mg étrendtől függően.

Mi alapján válasszunk vitaminokat?

A vitaminok piacán zavarba ejtően nagy a választék, nehéz kiigazodni, hogy mely termékek a legideálisabbak számunkra. Németh Sándor több olyan részletre is felhívja a figyelmünket, amire először talán nem is gondolnánk. Szerinte jót jelent, ha a kiválasztott márka több éves múltra visszatekintő, Magyarországon hivatalosan forgalomba hozott termékei a megfelelő minősítésekkel is rendelkeznek. A megbízhatóságról és profizmusról árulkodik, ha az adott cég vagy márka termékeit többféle formulával (tabletta, kapszula, pezsgőtabletta, por) is elérhetővé teszi vásárlói számára, mert ez a bizonyítéka annak, hogy tisztában vannak azzal, hogy a különböző igények és élethelyzetek más-más termékvariációt kívánnak. A megbízható termékek forgalmazói általában biztosítanak kérdezési és konzultációs lehetőséget is felületeiken. Schmidt Judit dietetikus szerint pedig

mindenképpen kerüljük az ismeretlen helyről származó, hazánkban nem forgalmazott, magyar termékismertetőt nem tartalmazó, túlságosan sok jó hatással reklámozott, nem létező orvosok, szakemberek által javasolt termékeket.

Legyünk óvatosak akkor is, ha valamely ismert, népszerű terméket nem a megszokott formában és forrásból (pl. külföldről, telefonon vagy olyan internetes oldalon, ahol a gyártó, forgalmazó nem elérhető), más csomagolásban vagy az eredetinél jóval alacsonyabb áron próbálja valaki eladni.

Fontos!

Ha valahol azzal reklámoznak egy-egy vitamint, vitaminkombinációt, hogy betegséget megelőző vagy gyógyító hatása van, akkor gyanakodj, ugyanis étrend-kiegészítőnek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás.

Legálisan csak olyan állítás használható, amely szerint kedvezően hat az egészségi állapotra, vagy csökkenti valamilyen betegség kockázati tényezőjét, esetleg segíti a gyermekek egészségét és fejlődését.

Ilyet is kizárólag akkor lehet feltüntetni, ha általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokkal alátámasztható, hogy az adott étrend-kiegészítő, vagy valamely összetevőjének fogyasztása, valamint az egészség, a gyermekek fejlődése, illetve valamely emberi betegség kockázati tényezőjének csökkentése között összefüggés van – áll a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének honlapján is. A hamisított étrend-kiegészítők pedig egyértelműen veszélyesek: szedésük rövid és hosszú távon is kihathat az egészségünkre (pl. a máj, a vese, a szív és az érrendszer károsítása révén).

Forrás: Nők lapja Szépség 2020/2, BioTechUSA, Magyosz, Kiemelt kép: Getty Images