Leleplezzük a valóságot! Mítoszok és tények a C-vitaminról

Az egyik legjobb immunerősítő, ami természetes formában rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható. A szépségápolásban is előszeretettel használjuk, de valójában mennyit tudunk róla? Felfedezője, Szent-Györgyi Albert harminc éve hunyt el, ennek apropóján pedig érdekes tényeket és tévhiteket gyűjtöttünk a C-vitaminról.

Citrus fruit background with sliced f oranges lemons lime tangerines and grapefruit as a symbol of healthy eating and immune system boost with natural vitamins.

Megvéd a betegségektől: mítosz

A hideg hónapokban rengetegen védekezünk C-vitaminnal a megbetegedések ellen, de nagyobb jelentőséget tulajdonítunk neki, mint amennyit valójában kellene. Immunerősítő hatása széles körben ismert, és több kutatás is kimutatta, hogy akik rendszeresen szednek C-vitamint, azok rövidebb idő alatt lábalnak ki a náthás megbetegedésekből. Viszont a betegségektől nem minden esetben véd meg.

Ritka, hogy valakinek C-vitamin hiánya legyen: tény

Mivel testünk nem tudja előállítani a C-vitamint, ezért azt tápanyagokon keresztül kell bevinnünk a szervezetbe. De napjainkban elég kevés esetben fordul elő olyan szintű C-vitamin hiány, ami komoly tüneteket: bőrszárazságot, erős fogínyvérzést, orrvérzést vagy a testen megjelenő véraláfutásokat eredményezne. A napi C-vitamin szükséglet nők számára 75 mg, míg férfiak esetében 90 mg. Egy nagyobb narancs egyébként 70 mg-ot tartalmaz.

A citrusfélékben van a legtöbb C-vitamin: mítosz

Míg a citrusfélékben is rengeteg a C-vitamin, a legtöbb mégis a paprikában található. Egy teniszlabda nagyságú piros kaliforniai paprikában például 200-300 mg C-vitamin van. De emellett  nagyon jó vitaminforrások a káposzta, a brokkoli, a kivi, az ananász és az eper is.

A megfelelő mennyiség segít a fogyásban: tény

A vérben található C-vitamin alacsony mennyisége összefüggésben van a magas BMI-indexszel, vagyis testzsír százalékkal. Ha azonban megfelelő mennyiségű C-vitamint viszünk be a szervezetbe, azzal elősegítjük, hogy mozgás közben több zsírt égessünk el.

Nem lehet túladagolni: mítosz

A testünk nem tudja hosszú ideig tárolni a C-vitamint, így ha többet viszünk be a kelleténél, a felesleget a veséken keresztül üríti ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nagyobb mennyiségben bevitt dózis ne okozna nem kívánt tüneteket. C-vitaminból naponta maximum 2000 mg-ot szabad a szervezetbe vinni, ha meghaladjátok ezt a mértéket, puffadás, emésztési panaszok, hányinger, hányás, fejfájás, gyomorégés és akár vesekő is kialakulhatnak.

Szöveg: F.R.

Forrás: health.com

Fotó: Thinkstock