Lelkiállapotunk és étkezési szokásaink összefüggnek, előfordul, hogy egy falat sem megy le a torkunkon, vagy éppen ellenkezőleg: az ételekben keressük a vigaszt, és túlesszük magunkat. Hogyan védhetjük ki ezeket a hétköznapi válaszreakciókat? Légrádi Júlia írása a Nők Lapja Egészség 2021/11. számából.

Feszült állapotban vagy egy stresszes időszakban érzelmileg labilissá válthatunk, emiatt igyekszünk valamilyen módon megnyugtatni magunkat. Van, akinek a sport hoz megoldást, másnak a zene, az olvasás, a meditáció. Gyakori azonban, hogy ebben a kiszámíthatatlan periódusban nem a különféle tevékenységek felé fordulunk, hanem a stresszt belevisszük étkezéseinkbe, és alig eszünk, netán ellenkezőleg: az étel után nyúlunk, remélve, hogy enyhíthetünk a bennünk lejátszódó zűrös érzéseken.

Anya eszik, ha szomorú

„Az emésztőrendszer és az agy születésünk óta összeköttetésben áll egymással, közösen végzik dolgukat. Csecsemőkorban ennek köszönhetően alakul ki az érzetvilágunk: a jóllakottságérzés elégedettséggel tölt el, az éhség kétségbeeséssel és nyűgösséggel. Ezek a tapasztalatok végigkísérnek bennünket életünk során – magyarázza Dampf Nóra egészségpszichológus. – Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a bélbaktériumok és a bélfal sejtjei termelik a szerotonin nevű hírvivő molekula 95%-át, ami a hangulatunk szabályozásáért felelős. Az örömhormonként is emlegetett molekula az étkezés során jön létre a szervezetbe jutott tápanyagokból, így amikor például lelki okokból többet eszünk a kelleténél, tudat alatt ennek a termelődését szeretnénk ösztönözni. Egymástól távol álló szerv az agy és az emésztőrendszer, mégis nagyon szoros kapcsolatban és közvetlen hatással vannak egymásra. Amikor összeszorul a gyomrunk, vagy éppen hasmenésünk lesz az idegességtől, esetleg érzelmi alapon falatozunk,

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .