A Nők Lapja Egészség 2021/3. számának cikke.

Összeszorul az állkapcsunk a feszültségtől. Kiráz a hideg bennünket, ha valami kellemetlent látunk. Nyugtalanul zsong a mellkasunk, a hasunkban „pillangók röpködnek”, ha szerelmesek leszünk. A testünk folyamatosan jelez, olyan, mint egy szótár vagy térkép, amit ha kiismerünk, egészségesebb kapcsolatba kerülhetünk magunkkal.

„Az ember teste rendkívül összetett egység, amiben nem lehet szétválasztani a testi és a lelki funkciókat, hiszen a lelki rezdüléseinket ugyanúgy a központi idegrendszer érzékeli és irányítja, mint ahogy az erre adott testi és egyéb válaszokat is – mondja dr. Belső Nóra pszichiáter. – Ez az oda-vissza ható kapcsolat a lélek és a test között folyamatos. Selye János vegyész, belgyógyász, endokrinológus írta le: minden külső- belső tényező stressz, ami a szervezetünket alkalmazkodásra készteti. Ilyenkor ősi, teljesen egészséges válaszreakciókat produkálunk. A testünk felkészül a küzdelemre vagy a menekülésre, vagy ha a stresszhatás hosszan kitart, akkor adaptálódni kezdünk.”

Megküzdési stratégiák

„Stressz hatására a vegetatív idegrendszerünk utasítást küld a szerveink felé, hogy segítsenek nekünk nagyobb teljesítményt kifejteni, akár menekülnénk, akár harcolnánk. A simaizmaink és a futást, küzdelmet segítő harántcsíkolt izmaink is felkészülnek a gyakoribb összehúzódásra, fokozódnak a vegetatív funkcióink, például az izomzatban és a szerveinkben nő a vérátáramlás, javul a légzésünk – magyarázza a szakember. – Mindez olyan testi érzetekben tudatosul bennünk, mint amikor egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy feszül az állkapcsunk, hevesebben ver a szívünk. Amikor a stresszt kiváltó helyzet nem múlik el, akkor lép működésbe az emberi faj egyik evolúciós »vívmánya«, a gyors alkalmazkodási képességünk. Most már például nem úgy reagálunk a járvánnyal kapcsolatos hírekre, mint 2020 tavaszán. Lehetünk dühösek, elkeseredettek, de az első pánik elmúlt. Emelkedik az ingerküszöbünk, és megszokjuk a szituációt, hiszen tudatosítjuk, hogy nem tudunk elmenekülni, az akut stresszben nem is lehet folyamatosan létezni. Ezt követheti egy kimerültségi fázis, aztán elkezdjük különböző megküzdési stratégiákkal, akár mentálisan, akár testi szinten kezelni a stresszt.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen hormonális folyamatok felelősek a szerelem érzetéért?
Miként alakulnak ki a pszichoszomatikus betegségek?
Miért is fontos az önismeret rendszeres gyakorlása?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .