Exkluzív gyógypapucs? Létezik: ez a darab például 22 millió forintba kerül!

Polgárpukkasztás vagy bombabiztos befektetés? Bárhogy is legyen, egy amerikai márka a világ legdrágább táskáiból gyárt papucsot.

Van, akinek egy új telefon jelenti a befektetést, más ingatlanban, részvényekben vagy ékszerekben utazik. Pedig bármennyire is furán hangozhat elsőre, főleg, hogy Magyarországon ennek nincs hagyománya, de egyes kiegészítők, például egy-egy táska gyakran minden egyébnél biztosabb befektetés, főleg, ha az az Hermès (ejtsd: ermesz) nevű francia luxusmárka Birkin névre hallgató táskája (vagy éppen a Kelly). A táska, akiről már az is hallott, akit nem különösképpen érdekel a divat.
Ha máshol nem is, a Szex és New York egyik részében biztosan találkozhattál vele: emlékszel, amikor Samantha még hazudni is képes volt, csak hogy megkaparintson egyet a műtárgynak is beillő darabból? A kultikus sorozat vonatkozó epizódja csak ráerősített arra a városi legendára (ami nem is annyira legenda), hogy ahhoz, hogy egy új Birkin bag tulajdonosai legyünk, nem elég a világ összes pénze sem, és nem feltétlenül azért, mert olyan sokat kérnek el érte, hanem mert nem adják el csak úgy bárkinek.

„Ez nem egy táska. Ez egy Birkin.” Jelenet a Szex és New Yorkból.

Még akkor sem, ha könnyedén ki tudja fizetni a 40 ezer dolláros (több mint 11 millió forintos) árat, de amúgy a legkisebb, mindössze 25 centi hosszú Birkin táska ára is kétmillió forintról indul. Állítólag a legmagasabb összeg, amiért valaha Birkin táskát vásároltak, 500 000 dollár (csaknem 150 millió forint) volt. Egy 2017-es statisztika szerint ezen táskák értéke a megjelenésétől kezdve körülbelül 500%-kal nőtt, ez a szám pedig évente még átlagosan 14%-kal emelkedik. Nincs mese, ez bizony a világ egyik legexkluzívabb táskája, amibe pénzt fektetni kisebb rizikóval jár, mintha aranyat vennénk.

Így lesz exkluzív táskából exkluzív papucs

Ezért is olyan polgárpukkasztó, hogy egy amerikai márka, a brooklyni székhelyű MSCHF fricskát mutatott ennek az exkluzivitásnak, és elkezdett valódi Birkin táskákból Birkinstock néven Birkenstock jellegű gyógypapucsokat gyártani. Hogy hogyan kérem? Bizony így, ahogy írva vagyon.

Egy Birkinstock ára 34 ezer dollárról (10 millió forint) indul, a legdrágább pedig 76 ezer dollárba (több mint 22 millió forint) kerül. És hogy ki az az őrült, aki ilyet vásárol? Olyan sokan nem lehetnek, hiszen eddig összesen tíz darab készült a különös papucsból. Az egyikre például rögtön lecsapott Future, a híres rapper, egy másikra pedig Kehlani énekesnő. A harmadik eladott pár egy műgyűjtőhöz került, a minap pedig már Kylie Jenner is boldogan posztolta Instagram sztorijában a hozzá épp megérkező papucsokat.

Ennyi pénzért nem ám csak egy papucs jár! Szép selyemkendő is dukál mellé! (Fotó: birkinstock.shoes)

Daniel Greenberg, az MSCHF alapítója azt mesélte, hogy a Birkinstock ötlete viccként indult: „Jimbo, az unokatestvérem rálépett a piszkos Birkenstock papucsával a gazdag nagynéném Birkin táskájára, amiről egyből az jutott eszembe, hogy Birkinstock.”

Az ötleten felbuzdulva márkája égisze alatt gyorsan a tettek mezejére lépett: 122 500 dollárért vásároltak meg négy darab Birkin táskát, barbár módon szétszedték azokat, majd papucsokat gyártottak belőlük.

Egy szétrobbantott Birkin táska és a belőle készült papucs. (Fotó: birkinstock.shoes)

Hogy mi lesz ennek a következménye jogilag, azt még nem tudni, de valami lesz, az biztos, hiszen szó sincs hivatalos együttműködésről: Greenbergék úgy használják haszonszerzésre az Hermès és a Birkenstock márkák nevét, hogy azokra a cégek nem adtak engedélyt. A MSCHF egyébként akkor vált híressé, amikor 2019-ben egy hasonló geget dobtak piacra, bár akkor nem szabdaltak szét semmit: a Jesus névre hallgató cipőjük gyakorlatilag egy Nike Air Max 97, amelynek talpában a Jordán folyóból (üdvtörténeti jelentőségre Keresztelő János keresztsége által tett szert, amelyet felveendő a Jordán vizében Jézus is megmerítkezett) származó szentelt víz van, és 1550 dolláros (460 ezer forintos) kezdő áron volt kapható.

Mitől különleges egy Birkin táska?

Természetesen mindegyik Birkin táska a legmagasabb minőségű bőrből készül, a marhabőr az alap, de ezen kívül gyakran kígyó-, gyík-, krokodil-, sőt struccbőrt is felhasználnak hozzájuk. Emiatt természetesen többször is a PETA és más állatvédő szervezetek támadásainak kereszttüzébe kerültek, a neten sok videó terjed arról, hogy milyen brutális körülmények között tartották, és mennyire kegyetlen módszerekkel nyúzták meg a még élő krokodilokat – legalalábbis korábban. Amikor 2015-ben a PETA kirobbantotta az ügyet, Jane Birkin, akiről a táska a nevét kapta, fel is szólította az Hermèst, hogy ne használják a nevét a krokodilbőrből készült táskákhoz. Azóta a francia luxusmárka elkötelezte magát az etikus krokodiltartás mellett, azonban a különféle, egzotikus bőrökből készült darabok ellen máig rengetegen emelik fel szavukat.

A Birkin bag születése

Jane Birkin első Birkin táskája a Bags: Inside Out kiállításon 2020. december 8-án a londoni Victoria and Albert Museumban. (Fotó: Tristan Fewings/Getty Images)

Egyes források szerint 1981-ben, mások szerint ‘83-ban vagy ‘84-ben (mindenesetre a nyolcvanas évek elején) Jean-Louis Dumas, az Hermès akkori vezérigazgatója egy repülőgépen utazott a brit színésznővel, énekesnővel és modellel, Jane Birkinnel. (Az ő Serge Gainsbourgtól született lánya a világhírű színész- és énekenső, Charlotte Gainsbourg.) Birkinnek akkoriban szinte védjegye volt a praktikusságot valóban minden szempontból nélkülöző fonott kosárka alakú táska. Miután a merev táskából szinte minden kipotyogott, miután a színész-, énekes feltette a csomagtérbe, arról panaszkodott a mellette ülő férfinak, hogy egyszerűen nem talál olyan bőrtáskát, amibe rendesen pakolhat és szép is. Ez a találkozás ihlette meg Dumas-t, hogy elkészíttessen egy olyan rugalmas és nagyobb rakodóterű bőrtáskát, ami a fenti kritériumoknak megfelel. A táska alapjául egy korábbi modellt választott, majd el is készült az első Birkin. Ez a darab fekete volt, Birkiné lett, aki még gyereke cumisüvegét és egyéb dolgait is könnyedén beletehette. A táskát egy darabig Birkin gyakran használta is, de aztán az lett a gond, hogy mindig túl sok mindent pakolt bele, és a végén már attól tartott, hogy íngyulladást kap, ezért ez az első Birkin bag a szekrényben végezte, majd tavaly egy londoni múzeumban is meg lehett csodálni. Mindenesetre, noha nem ez lett Jane Birkin számára „a tökéletes táska”, a nyolcvanas évek végére egyre népszerűbb lett a modell, gyakorlatilag már akkor státuszszimbólummá vált. Igazi popkulturális alapvetés végül a 90-es években lett, különösen a már említett hozzájutási nehézségek miatt. Ma már már egy fokkal könnyebb dolga van az embernek, ha Birkint akar venni, hiszen elég sok található belőle a használtpiacon.

És miért kerül ennyibe?

Persze a divattörténeti jelentőség még nem indokolná az árat. De akkor mégis mitől ilyen elképesztően drága egy Birkin? Egyrészt ugye ott az alapanyag, aminek értékét a ráapplikált nemesfémek és drágakövek is emelik. Gyakran ugyanis fehéraranyat és gyémántokat is használnak egy-egy Birkin bag készítése során. Az sem elhanyagolható tény, hogy ezek a táskák egytől egyig kézzel készülnek, méghozzá iszonyatos precizitással. Nem is lehet akárkiből Birkin bag-készítő, csakis a legtehetségesebb, legjobb szakemberek dolgoznak ezeken a táskákon, mégozzá minimum 18, de inkább 48 órán keresztül. A végeredmények aztán szigorú minőségellenőrzésen esnek át: egyetlen kis hiba, minimális tökéletlenség sem lehet rajtuk. Mivel mindig is limitált darabszámban készültek, eleinte ezért juthattak hozzá csak a kiváltságosok, elvégre itt szó sincs tömeggyártásról. 

(Kiemelt kép: birkinstock.shoes)