hermes taska birkin grace kelly diana

Ikonikus táskák, amiket felejtehetetlen hírességek ihlettek

Birkin, Kelly, Diana és a többiek.

A divatvilágban az egyik legnagyobb elismerésnek az számít, ha táskát neveznek el rólad – minden kétséget kizáróan pedig a világ legnépszerűbb, hírességről elnevezett táskája az Hermès a július 16-án elhunyt Jane Birkinről elnevezett darabja, amelynek történetéről mi is írtunk már korábban. Egyes források szerint 1981-ben, mások szerint ‘83-ban vagy ‘84-ben (mindenesetre a nyolcvanas évek elején) született a Birkin bag, amikor Jean-Louis Dumas, az Hermès akkori vezérigazgatója egy repülőgépen utazott a brit színész-énekes-modellel, Jane Birkinnel.

A nőnek akkoriban szinte védjegye volt a praktikusságot minden szempontból nélkülöző, fonott kosárka alakú táska (lásd: alább, a fotón), és ezen az ominózus napon is egy ilyennel utazott – amikor azonban feltette a gép csomagtartó részébe ezt a merev kast, abból szinte minden azonnal kipotyogott a földre.

Jane Birkin és Serge Gainsbourg 1977-ben (Fotó: Archive Photos/Getty Images)

Birkin erre panaszkodni kezdett a mellette ülő férfinak, hogy egyszerűen nem talál olyan bőrtáskát, amibe kényelmesen belefér az ezernyi cucca (a gyerek cumisüvegétől kezdve a munkájához fontos iratokig), ugyanakkor szép is. A legenda szerint ez a találkozás ihlette meg Dumas-t, hogy készíttessen egy olyan rugalmas, nagyobb méretű bőrtáskát, ami a modern kor emberének igényeit maradéktalanul kielégíti.

Jane Birkin, a szupersztár

Így született hát a Birkin táska, ami az első pillanattól kezdve óriási siker volt, egy csapásra státuszszimbólummá vált, és manapság is az egyik legkeresettebb darab – még akkor is, ha újonnan csak végeláthatatlan várólistákon átverekedve juthat hozzá a kedves vásárló (ahogyan azt a Szex és New York, azaz az És egyszer csak… egyik új része is bemutatja).

jane birkin hermes táska

Hermès Birkin táskák a Christie’s luxus hetének sajtóbemutatóján 2021. június 04-én New Yorkban és Jane Birkin 2011-ben a róla elnevezett luxustáskával (Fotó: Cindy Ord / Getty Images / Canva)

Nem Birkin azonban az egyetlen, akinek nevét (sok minden más mellett) egy (vagy több) ikonikus táska ihletése révén örökre őrzi a történelem. Lássuk, kiről neveztek még el luxuscekkert!

A mindig elegáns Grace Kelly

Bár kinézetre nagyon hasonlít a Birkinre, a Kelly táska talán még egy fokkal kifinomultabb – és szintén a mai napig a gyűjtők egyik nagy kedvence. Furcsamód azonban a Kelly nem kifejezetten Grace Kellyre gondolva készült: az első ilyen fazonú darab az 1930-as években született Sac à dépêches néven, és csak az 1950-es években nevezték át Kellyre, amikor a híres színésznőt lencsevégre kapták, amint épp egy ilyen táskával próbálta leplezni terhességét.

Lady Diana – négyszer

A legenda szerint Lady Diana azért nem szerette a Chanel táskákat, mert a divatház logója, a két egymásba fordított C betű férje viszonyára emlékeztette (Charles és Camilla Parker-Bowles keresztneveinek egyforma kezdőbetűi miatt). Szerencsére azonban nem is szorult rá, hogy olyasmit viseljen, ami szívfájdalmára emlékeztette, sőt: korábban külön cikkben foglalkoztunk azzal a négy különböző luxustáskával, amelyeket ő maga ihletett. Röviden itt is felsoroljuk ezeket:

  • Salvatore Ferragamo Lady D nevű alkotása azonban kifejezetten a hercegnének készült, aki az arany láncos retikült annyira imádta, hogy húsz különböző színben is beszerezte, ezeket pedig keresztpántos táskaként, a vállára vetve és clutchként a kezében is előszeretettel hordta.
  • A Tod’s D-Baget Diana a legkülönbözőbb alkalmakon viselte: magával vitte hivatalos vacsorákra, az edzőterembe, de még Afrikába is. Hab a tortán, hogy ez az időtálló dizájn Katalin hercegnének is szemmel láthatóan bejön, a jelenlegi walesi hercegné ugyanis szintén rendszeresen napfényt látnak olyan lesifotók, amelyeken az anyósáról elnevezett táskát cipeli.
  • A Dior mostanra már Lady Dior néven ismert táskáját (a Kellyhez hasonlóan) utólag nevezték át (eredetileg Chouchou volt), hogy a hercegné nevére utaljon.
  • A Gucci Tom Ford tervezte Diana táskáját pedig a divatház 2021-ben (apró változtatásokkal) újra piacra is dobta – a rajongók legnagyobb örömére.

A hippikorszakban is kifinomult Jackie Kennedy

A Gucci archívumának másik (Alessandro Michele, a divatház kreatív igazgatója által) újragondolt darabja a Diana mellett a Jackie 1961 táska, amelyet Jackie Kennedyről neveztek el. A félhold alakú (hobo-stílusú) táska eredetileg, az ötvenes években a Constance nevet viselte, de amikor a first ladyt a hetvenes években ilyennel látták, azonnal átkeresztelték Jackie-re. Manapság az alábbi képen látható, modernizált változatban kapható világszerte.

A Jackie Kennedy-ről elnevezett kézitáska.

Egy Gucci Jackie 1961 táska 2023. március 20-án Köln utcáin. (Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images)

Jessica Stam – 20 év után újra (még mindig) a csúcson

Jessica Stam a divatban egy olyan kulcsfigura, akinek nevét az átlagemberek nem feltétlenül, a szakmabeliek viszont annál jobban ismerik. Egy igazi rocksztár a kifutón, aki olyan, korszakalkotó mesterműveket ihletett, mint amilyen például Marc Jacobs legendás, a kétezres évek kvintesszenciájának is tekinthető, Stam nevű táskája.

A 2005-ben debütált táska az első pillanattól kezdve ikonikusnak számított, és Beyoncétól Lindsay Lohanig mindenki nagy kedvvel hordta, idén pedig (minekutána töretlenül hódít a Y2K-divat), nem elég, hogy úton-útfélen belefuthatunk olcsóbb utánzataiba és eredeti, de használt darabokba a használt piacon, a Marc Jacobs tavasszal újra gyártani is kezdte ezt a sokakban nosztalgikus érzéseket keltő darabot (alább a régi táskát népszerűsítő új kampány képeit láthatod, bal alul a névadó Jessica Stammel, mellette Paris Hiltonnal).

A praktikum királynője, Alexa Chung

A Stamhez hasonlóan meghatározó volt az Alexa táska egy kicsit később, a 2010-es évek elején. Alexa Chung műsorvezető és korának egyeduralkodó divatikonja gyakran hordott vintage Mulberry Elkington aktatáskát, ezzel pedig kivívta a divatszakértők elismerését és magára vonta a divatház megtisztelő figyelmét is. Ennek eredményeképp született meg az eredeti aktatáskát mintául vevő, de egy fokkal modernebb, tökéletes, laza, hétköznapi kézitáska, az Alexa (mintegy tíz évvel később pedig a Mulberry egy az addigra már tervezőként is tevékenykedő Alexa Chunggal közös táskakollekciót is piacra dobott).

Később olyan hírességek alapkellékévé avanzsált az Alexa, mint Blake Lively vagy Sarah Jessica Parker.

Egy múlt századból itt ragadt lélek, Lana Del Rey

A Mulberry azonban nem csak Chungot, hanem egy másik korabeli ikont, Lana Del Reyt is megajándékozta saját táskájával. A cég akkori kreatív igazgatója, Emma Hill állítólag annyira rajongott a dalszerző Video Games című klipjéért, hogy kifejezetten neki tervezett egy klasszikus fazonú, elegáns táskát, amelyet így értelemszerűen Del Rey névre keresztelt.

Bár a táska aztán számos színváltozatban kapható volt, Del Rey egy egyedi megrendelésre készült, fehér színű példányt hordott, ami sosem került tömeggyártásba.

Kiemelt kép: Getty Images / Canva