Lady Diana, a táskák hercegnője – 4 retikül, amely a nevét viseli

Nem túlzás azt állítani, hogy ő volt a kilencvenes évek legnagyobb stílusikonja – és a divattervezők első számú múzsája.

Manapság könnyen ráaggatjuk a divatosan öltözködő hírességekre a stílusikon címkét, pedig azért van néhány kitétele ennek a titulusnak – az egyik például az, hogy az illetőről nevezzenek el legalább egy dizájnerdarabot. Gondoljunk csak az Hermès Kelly táskájára, amely eredetileg Sac à dépêches-ként futott, majd Grace Kellynek köszönhetően akkora népszerűségre tett szert, hogy megkapta a monacói hercegnővé vált amerikai színésznő nevét. Vagy ott van Christian Louboutin So Kate cipője, amelyet az éjszakai élet koronázatlan királynőjéről, Kate Moss topmodellről neveztek el, mivel a legmagasabb sarkakon járta a legmenőbb klubokat.

Lady Dianánál azonban keresve sem találhatnánk nagyobb stílusikont, a tragikusan rövid életű walesi hercegné nevét ugyanis több luxustáska is viseli – négy olyan retikül, amelyeket ő maga is előszeretettel hordott.

Dior Lady Dior

Fotó: Antony Jones/UK Press via Getty Images

A legismertebb mind közül talán a Christian Dior Lady Diorja. Amikor 1995 szeptemberében Lady Diana Párizsba látogatott, hogy részt vegyen egy Cézanne-kiállítás megnyitó ünnepségén, Bernadette Chirac politikustól (az akkori francia elnök feleségétől) diplomáciai ajándékként megkapta a Dior ház legújabb, Gianfranco Ferré tervezte bőrtáskáját, a Chouchou-t (franciául annyit tesz: Kedvenc), amelyet aztán rendre magával vitt, bármerre járt a nagyvilágban.

Fotó: Justin GoffUK Press via Getty Images

A 144 darabból készülő táska pontos mása, amely a walesi hercegné kedvencévé vált, és amelyet állítólag azután minden színben megrendelt magának, 1996 januárjában került az üzletekbe, és a nők pillanatok alatt elkapkodták – ez is jó, mutatja, mekkora hatással volt a Diana a kilencvenes évek divatjára. Mindössze két év alatt több mint 200 ezer darabot adtak el a borsos árú kiegészítőből! Lady Di tiszteletére a Dior úgy döntött, átnevezi a táskát Lady Diorra. A modell a mai napig kapható – ezernyi variációban –, és mind máig az egyik legikonikusabb dizájnertáska a világon.

Salvatore Ferragamo Lady D

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

Csengésében meglehetősen hasonló, dizájnában azonban egészen eltérő táskát tervezett Salvatore Ferragamo a walesi hercegnének. Diana a kilencvenes évek elején lett rajongója az olasz divatháznak, ezt az arany láncos retikült pedig annyira imádta, hogy húsz különböző színben is beszerezte.

Fotó: Anwar Hussein/Getty Images

Keresztpántos táskaként, a vállára vetve és clutchként a kezében is előszeretettel hordta.

Tod’s D-Bag

Fotó: Antony Jones/UK Press via Getty Images

A Tod’s klasszikus modelljével a kezében utoljára 1997 májusában kapták lencsevégre Diana hercegnét – három hónappal a végzetes kimenetelű autóbalesete előtt. A nagy méretű bőr táskát, amely Diana után kapta a D-Bag nevet, a walesi hercegné babakék-babarózsaszín csíkos pulóverrel, fehér farmernadrággal és pasztellkék loaferrel viselte – ez az hanyagul sikkes szett is ékes példája annak, hogy Lady Diana stílusának nagyszerűsége az időtlenségben rejlik, ma is remekül mutatna benne. És ezt az időtlenséget használta ki az 1920-as években alapított olasz luxusmárka is, amikor 2019-ben újra piacra dobta a D-Baget (D-Styling néven): a fazon maradt, csupán néhány apró részletet modernizáltak a tervezők.

Fotó: Stefan Rousseau – PA Images/PA Images via Getty Images

„Elkötelezett támogatója volt ennek a termékünknek – mondta Diego Della Valle, a luxusmárka alapítójának fia Lady Dianáról egy Times-interjúban, ahol azt is elmesélte, hogy a hercegné szívesen vásárolt a Tod’s üzleteiben, nem várta el, hogy a brand ajándékokat küldön neki. – Nagyon érdekesnek találtuk, hogy a D-Baget a legkülönbözőbb alkalmakon viselte, magával vitte hivatalos vacsorákra és Afrikába is.” A dizájn Katalin hercegnének is szemmel láthatóan bejön, Cambridge hercegnéjéről ugyanis rendszeresen készülnek lesifotók, amelyeken az anyósáról elnevezett táskát cipeli.

Gucci Diana

Fotó: Franco Origlia/Getty Images

Még egy olasz kedvence volt Lady Dianának a kilencvenes években, méghozzá egy bambuszfogantyús, bézs színű velúrtáska a Guccitól. Ez is egy praktikus, amolyan „mindent bele” fazon volt, amelyet a hercegné vitt magával az edzőterembe, külföldi útjaira és még a munkamegbeszéléseire is. A Tom Ford tervezte táska 1991-ben debütált, a 30. évfordulója (és a luxusmárka centenáriuma) alkalmából pedig a Gucci jelenlegi kreatív igazgatója, Alessandro Michele idén újragondolta.

Fotó: Anwar Hussein/WireImage

A napokban piacra dobott Diana táskát már most a szezon kötelező luxuskiegészítőjeként emlegetik, és olyan A-listás sztárok kezében láthattuk, mint Sienna Miller vagy Elle Fanning.

(Kiemelt kép: Getty Images)