A házasságnak valóban lehetnek egészségmegőrző hatásai? Ízelítő a Nők Lapja Egészség 2021/2. lapszámából.

Ahány házaspár, annyiféle házasság. A tudósokat pedig már több mint 150 éve foglalkoztatja, hogy az emberiség egyik legősibb intézménye vajon hogyan hat az egészségünkre. Az egyik leghíresebb kutatás az amerikai Framinghamben zajlik az ott élő lakosság együttműködésével. Ez a vizsgálatsorozat azért is különleges, mert 1948-ben indították el, és azóta tart, azaz a leszármazottak is részt vesznek benne. A framinghami eredmények jócskán hozzájárultak ahhoz, amit ma a szív- és érrendszeri betegségekről tudunk, és ez vonatkozik a házasság hatásaira is. A hatvanas-hetvenes években a tudósok 269 házaspár életét követték tíz éven keresztül, és azt találták, hogy a házasság nagyon jót tesz a szívnek. Főleg a férfiak szívének. Ez az eredmény egybevág más, frissebb kutatásokkal is, amelyek arra jutottak, hogy megfelelő körülmények között a házasságnak valóban egészségmegőrző hatása van, ám elsősorban a férfiak nyernek belőle. Egy szintén amerikai kutatás 127 ezer felnőtt adatainak elemzésével azt bizonyítja, hogy a házas férfiak egészségesebbek, mint azok, akik soha nem voltak házasok, elváltak, esetleg megözvegyültek. És minél hosszabb ideig él házasságban egy férfi, annál nagyobb a túlélési előnye nőtlen társaival szemben.

Nemi különbségek

Dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus, egyetemi oktató szerint a nők általában érzelmileg, szóbeli és fizikai gondoskodással is támogatják a partnerüket. „Tipikus példa: ha egy férfinak fáj a feje, a nő főz egy teát, együttérez és később rákérdez, a férfi jobban érzi-e magát. Ha egy nőnek fáj a feje, a férfi hajlamosabb ingerülten reagálni, hogy ő ezen nem tud segíteni, vegyen be a nő egy fájdalomcsillapítót. Sok férfi számára a segítségnyújtás egyenlő azzal, hogy ő megoldja a problémát valamilyen cselekvéssel” – ismerteti Hevesi Krisztina.

Dr. Hevesi Krisztina
Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Evolúciós örökségeink vajon mennyiben befolyásolják a magány pszichés hatásait?
Miért élnek tovább a nők?
Az egyedülálló nőknél és férfiaknál nagyobb az aránya az alkoholbetegségnek?
Próbáld ki most kedvezményesen!