Golden Globe-esélyes filmek és sorozatok, amiket szerintünk látni kell

Tegnap hirdették ki a 77. Golden Globe-díj jelöltjeit, a listát elnézve pedig csak annyit mondhatunk: nem lesz könnyű dolga a zsűrinek. Az érdekfeszítő alkotások fontos témákat dolgoznak fel, ráadásul a legnagyobb színésztehetségek közreműködésével. Össze is gyűjtöttük azokat a filmeket és sorozatokat, amik szerintünk díjat érdemelnének.

Házassági történet

Összesen hat kategóriában versenyez Noah Baumbach filmje Scarlett Johansson, Adam Driver és Laura Dern főszereplésével. A történet egy házasság széthullását helyezi a középpontba, nézőként pedig a legnehezebb helyzeteket átélő pár életébe láthatunk bele. A film a rendező saját válását dolgozza fel, és olyan közel hozza az eseményeket, mintha azok a saját környezetünkben történnének meg. Többek között ezért tartjuk kivételes alkotásnak a jelenleg is mozikban futó filmet.

Egy kivételes barát

Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában jelölték Tom Hankset az Egy kivételes barátban nyújtott teljesítményéért. A valós eseményeket feldolgozó film a tévés műsorvezető Fred Rogers és az újságíró Tom Junod (Matthew Rhys) barátságát mutatja be. A két férfi egy portrécikk kapcsán találkozik először, amivel életük  végérvényesen összefonódik. Ám a történet nem csak ezért érdekes: egyszerre lehetünk részesei megható és kivételes eseményeknek, amikből megtanulhatjuk, időnként nem árt félretenni saját önfejűségüket azért, hogy valami jó dolog részesei lehessünk. A hazai premierről egyelőre még nincs hír, az előzetest viszont érdemes megnézni.

Nagy Katalin

Helen Mirren Nagy Katalin bőrébe bújt, ezzel pedig újra bizonyította, hogy mennyire sokszínű színésznő, és azt is, hogy ott a helye a Golden Globe-díjátadó gáláján. A négyrészes drámasorozat főhőse a Legjobb női főszereplő minisorozatban vagy tévéfilmben kategóriában kapott jelölést. Szerintünk nagy esélye van nyerni, mert zseniálisan alakítja a világ egykori leghatalmasabb uralkodónőjét. Ráadásul a sorozat különleges képet mutat a 18. századi Oroszországról.

Árva Brooklyn

A legjobb filmzene kategóriában jelölték az Edward Norton, Bruce Willis és Alec Baldwin főszereplésével készült krimi-drámát, aminek nemcsak a zenéje izgalmas. A Tourette-szindrómával küzdő férfi elveszíti azt a nyomozót, aki nemcsak mentora, de példaképe és nevelőapja is egyben. Ezek után úgy dönt, felgöngyölíti a detektív félbehagyott ügyét, ez viszont a városvezetés legsötétebb titkaihoz vezeti el. Különleges alkotás, amely megmutatja, hogy akkor is képesek vagyunk felnőni a feladathoz, és kiállni a próbát, ha senki sem hisz bennünk.

Hatalmas kis hazugságok

A Legjobb drámai tévésorozat mellett két további kategóriában, három díjra is jelölték a Hatalmas kis hazugságokat. Reese Witherspoon, Nicole Kidman és Meryl Streep alakítása kivételes sorozatélményt nyújt, és nem megszokott módon merül el a krimik világában. A női sorsok, az anyaszerep szépségei és nehézségei, az érzelmek, de a mély titkok és hazugságok is helyet kapnak a sorozatban, ami minket már az első évadával azonnal beszippantott.

Az élet önmagammal

Meglehetősen érdekes témát dolgoz fel Az élet önmagammal, melynek főszereplőjét a Legjobb férfi főszereplő vígjáték/musical sorozat kategória jelöltjei között találjuk meg. Miles Elliot (Paul Rudd) valószínűleg sokak álmát kelti életre: a kiégett és depressziós karaktere helyett egy kezelés segítségével életre kelti boldog és kiegyensúlyozott önmagát, míg fel nem fedezi, hogy valójában klónozták. A nyolcrészes sorozat drámai, de egyben szórakoztató is, és komoly kérdésekre keresi a választ önmagunkkal kapcsolatban.

The Morning Show

A televíziós sorozat a Legjobb drámai tévésorozat kategóriában versenyez a Golden Globe-díjért, ráadásul egy meglehetősen aktuális témát jár körbe: a szexuális zaklatást helyezi fókuszba. A Jennifer Aniston és Reese Witherspon főszereplésével készült sorozat a média világába is betekintést enged, ugyanis a miliő egy tévétársaság reggeli műsora.

Kisasszonyok

A romantikus dráma igazi sztárparádé, Meryl Streep és Laura Dern mellett a fiatal tehetségek játékát is kiélvezhetjük. Emma Watson, Timothée Chalamet, Florence Pugh és Saoirse Ronan – utóbbit A legjobb női főszereplő drámai mozifilmben kategóriában jelölték – remekelnek a kosztümös filmben. A történet négy lánytestvér szemszögéből mutatja meg azt, milyen tanulni, csalódni, boldogulni, szeretni és harcolni az álmokért, azaz felnőtt nővé érni.

A két pápa

A Legjobb filmdráma díjárért száll versenybe A két pápa, melyet a napokban kezdenek el vetíteni a magyar mozik. A játékfilmet valós események inspirálták. A konzervatív Benedek pápa (Sir Anthony Hopkins) és a leendő egyházfő, a liberális szemléletű Ferenc pápa (Jonathan Pryce) együtt száll szembe a múlttal, hogy aztán közös nevezőre jutva, Benedek lemondásával biztosítsák hívőik jövőjét. Milyen ember legbelül egy vallási vezető? Többek között erre a kérdésre is választ kaphattok, ha megnézitek ezt a filmet.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: IMDb