Pályafutása alatt majd' minden klasszikus szerepet eljátszott a színpadon, az igazi sikert mégis A bárányok hallgatnak című filmben alakított kannibál, Dr. Hannibal Lecter karaktere hozta el neki. A világhírű színész ma 80 éves, őt ünnepeljük.

A művészetek vonzásában

anthony hopkins

A színész szülei, Dick és Muriel pékséget üzemeltettek, és komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy fiúk egy szigorú internátusban tanulhasson. Ennek ellenére Hopkins nem szeretett tanulni, inkább a művészetek vonzották, festett és zongorázott. Miután apja 17 évesen kitette a szűrét otthonról, a cardiffi zene- és drámaiskola ösztöndíjas hallgatója lett.

Legnagyobb példakép

Anthony Hopkins

A színészre óriási hatással volt a szintén walesi származású Golden Globe és BAFTA-díjas Richard Burton, akivel Anthonynak egyszer, még 15 éves korában volt szerencséje találkozni.

A legrövidebb szerep

Anthony Hopkins

1991-ben, 54 évesen elvállalta Hannibal Lecter szerepét A bárányok hallgatnak című filmben. Ez hozta meg számára a világhírt és az Oscar-díjat is. Érdekesség, hogy a filmben nagyjából 30 percig látható, azaz a pályafutásának legrövidebb szerepéért kapta meg a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

A katonaévek

Anthony Hopkins

1958-ban kétéves sorkatonai szolgálatra vonult be a brit hadseregbe.

Egy igazi lovag

anthony

1993-ban II. Erzsébet brit királynő a Buckingham Palotában lovaggá ütötte, elismerve ezzel figyelemreméltó színészi teljesítményét.

Függőség nélküli élet

Anthony Hopkins

Hosszú éveken át komoly alkoholproblémával küzdött, de 1975. december 25-én végleg felhagyott szenvedélybetegségével. A színésznek meggyőződése, hogy az Istenbe vetett hite segített kilábalni a bajból. Sokáig láncdohányos is volt.

Veszélyes vizeken

Anthony Hopkins

Az 1997-ben bemutatott A vadon foglyai című film forgatásakor a színész kis híján életét vesztette, amikor a folyóba esett és hipotermiát kapott.

A maximalista

Anthony Hopkins

Mielőtt kamera elé áll, minden jelenetet legalább 250-szer átolvas.

A borzongás mestere

Anthony Hopkins

Az egykor még félelmetes kannibált alakító színész imádja a horrorfilmeket, a kedvence a Rosemary gyermekei című.

Három házasság

anthony-hopkins-tanc

Első felesége Petronella Barker volt, akivel 1966-tól 1972-ig alkottak egy párt. Egyes pletykák szerint a színész súlyos alkoholproblémái miatt ment tönkre a kapcsolat. 1973-tól Jennifer Lyntonnal házasodott össze, de csak 2002-ig maradtak együtt, mert 2003-ban talált rá a kolumbiai születésű Stella Arroyave színésznőre. Malibuban élnek, ahol a ma 80 éves színész végre a hobbijainak hódolhat: festeget, zongorázik és minden nap hatalmas sétákat tesz a tengerparton.

(uselessdaily.com)

Fotók: IMDb, Pinterest