Akció, dráma és vígjáték. Bruce Willis-filmek, amiket nem tudunk megunni

Bruce Willis a 80-as évek végén vált ismertté, mára azonban nem csupán egy említésre méltó filmes karrier, de zenei sikerek is állnak mögötte. Legyen főszereplő akcióhős, karakteres mellék- vagy éppen sorozatszereplő, mi minden esetben rajongunk érte. 64. születésnapján ismert mozijaival nosztalgiázunk.

Drágán add az életed (1988)

A Die Hard-széria első része az 1988-as mozifilm, a Drágán add az életed. Willis az akcióban John McClane nyomozó bőrébe bújik, aki azért utazik Los Angelesbe, hogy rendbe hozza házasságát. A férfi azonban egy terrorakció közepette találja magát, ráadásul a feleségét is túszul ejtik. McClane nem hátrál meg és a kezébe veszi az ügyet azzal a céllal, hogy keresztülhúzza a támadók számításait.

Az utolsó cserkész (1991)

Az 1991-es filmben egy meglehetősen kiégett férfit alakított, aki a történet szerint egy volt hátvéddel kezd közös nyomozásba. Miközben egyre jobban beleássák magukat az ügybe, rá kell jönniük, hogy komoly korrupció áll a háttérben…

Ponyvaregény (1994)

Az 1994-es kultikus krimi egy igazán egyedi filmes alkotás, amit még ma is szívesen újranézünk. A mozi elsőre teljesen kuszának tűnhet, de éppen ez a különlegessége: a különálló fejezetek nem időrendben követik egymást, a rendezőnek mégis sikerült elérnie, hogy mi nézők egy teljesen kerek történetet lássunk. Tarantino filmjében Willis egy bokszolót alakít, de találkozhatunk többek között John Travoltával és Samuel L. Jacksonnal is.

Az ötödik elem (1997)

Luc Besson sci-fi akciója egy nagyon látványos, képregényszerű és egyben futurisztikus alkotás, a filmzenéje pedig külön említést érdemel. Bruce itt egy nem mindennapi hőst alakít, aki természetesen szembeszáll a gonosszal, hogy megvédje az emberiséget.

Armageddon (1998)

Bár sokan kritizálták, mi imádtuk a 98-as katasztrófa-akciófilmet, amiben szintén az emberiség és a világ megmentése a cél. A NASA vezetője egy mindenre elszánt csapatot küld a világűrbe, akiknek nem kisebb feladat jut, mint a bolygó teljes lakosságát fenyegető veszély felszámolása. Lebilincselő és izgalmas mozi.

Hatodik érzék (1999)

Egy különleges kisfiút ismerhetünk meg a Hatodik érzékben, amiben Willis egy gyermekpszichológust alakít. A fiút rémálmok gyötrik, sőt mi több, látja a halottakat, erről viszont csak a férfinak beszél őszintén. Kettejük kapcsolata szorossá válik, mégsem biztos, hogy sikerül megmenteni a gyermeket a hallottaktól, akik minden bizonnyal akarnak tőle valami komolyat…

A kölyök (2000)

Vicces és drámai szerepben mutatta meg magát az ezredfordulón Bruce Willis, aki a film szerint egy sikeres agglegény, ráadásul nem igazán rejti véka alá a véleményét sem a munkájában, sem a magánéletében. Egy napon különös vendég toppan be hozzá, egy kisfiú, aki nemhogy nem akar eltűnni a férfi házából, de közelebbről megnézve meglehetősen hasonlít is rá. Erre a hasonlóságra szép lassan fény is derül, kettejük közös és nagyon is tanulságos kalandja pedig kezdetét veszi.

Bérgyilkos a szomszédom (2000)

Akció és vígjáték határán egyensúlyoz a Bérgyilkos a szomszédom, amiben Jimmy a hírhedt bérgyilkos egy amúgy is zűrös életű házaspár szomszédságába költözik. A pár férfi tagja véletlenül belekeveredik egy komoly leszámolási ügyletbe. Nem csoda, hogy a szálak összekuszálódnak és lassan mindenki le akar számolni valakivel, miközben a háttérben szerelmi románcok alakulnak.

A feláldozhatók (2010)

Főhőseink (Sylvester Stallone, Jason Statham, Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Jet Li) mindenre képesek, ha egy fontos megbízásról van szó, ami történetesen Willistől, vagyis a filmbeli Mr. Churchtől érkezik. A csapat olyan feladattal találja szemben magát, amit rajtuk kívül senki más sem vállalna el.

Üveg (2019)

Idén újra a mozikban láthattuk az akcióiról elhíresült színészt, aki most egy hamisíthatatlan misztikus thrillerben,  a 2017-es Széttörve című film folytatásában, az Üvegben tűnt fel. David Bunn (Willis) egy emberfeletti képességekkel rendelkező férfi nyomába ered, miközben feltűnik a színen egy harmadik ember is, aki mindkettejük számára fontos titkokat fed fel.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Pinterest