Erős nők a filmvászonról, akiket Helen Mirren személyesített meg

Helen Mirren igazi átváltozóművész: királynők bőrébe bújik, a világ egyik leghíresebb írójának feleségét alakítja, konok étterem-tulajdonos vagy éppen Szabó Magda hősének hiteles mása. Tehetsége és sokszínűsége megkérdőjelezhetetlen. 75. születésnapja alkalmából legmeghatározóbb szerepei közül válogattunk.

Elizabeth (2005)

A 2005-ös két részes minisorozatban I. Erzsébet személyét formálta meg a színésznő. A történelmi dráma a királynő 45 évnyi uralkodásának utolsó 24 évét mutatja be. Míg az első rész Leicester grófjával (Jeremy Irons) való kapcsolatának végső időszakára koncentrál, a második a későbbi, Essex gróffal való viszonyára fókuszál. Mirren fantasztikusan jelenítette meg Anglia egyik legkedveltebb uralkodóját, bátran kijelenthetjük, hogy játéka, tekintete és gesztusai egy valódi királynőével vetekszenek.

A királynő (2006)

Az életrajzi dráma II. Erzsébet királynőt helyezi a középpontba, méghozzá a Diana hercegné tragikus halálát követő időszakban. Sem a királynő, sem a királyi család nem áll az emberek elé, nem is csoda, hogy egész Anglia értetlenül áll a hallgatás előtt, és követeli, hogy az uralkodó nyilatkozzon. Feszültséggel teli heteket láthatunk a filmben, ami a kilencvenes évek politikai változásait, és a királynő személyét is remekül szemlélteti. Helen Mirren alakítása ezúttal is elképesztően hiteles, egyszerűen imádjuk a 2006-os moziban.

Aztán mindennek vége (2009)

2009-ben Mirren az orosz irodalom közelébe került és az író óriás, Lev Tolsztoj feleségét alakította. Szofja grófnő 50 éve az író társa, gyermekeik édesanyja, mindezek mellett pedig a zseni múzsája, titkárnője, kéziratainak másolója, aki igyekszik megteremteni a harmonikus és szeretettel teli hátteret férje számára, miközben lemond saját vágyairól. Az idősödő Tolsztoj azonban egyre többször kerül konfliktusba vele, főleg, amikor bejelenti, hogy minden művét és azok szerzői jogait is az orosz népre kívánja hagyni. Szofja azonban felveszi a harcot, ami leginkább közte és férje legközelibb barátja között bontakozik ki. Véleményünk szerint grófnőként is tökéleteset alakított a színésznő.

Az ajtó (2012)

Szabó Magda világhírű regényét Szabó István álmodta mozivászonra, és meg sem állt, amíg Helen Mirren igent nem mondott Emerenc, a különc és öntörvényű bejárónő szerepére. Az önéletrajzi ihletésű könyv filmes adaptációja egy különleges, néhol viharos, máskor pedig csodálatos kapcsolat történetét meséli el. Itt egy egészen más oldaláról mutatkozott meg a színésznő, és szerintünk éppen ettől olyan különleges: elegáns ruhák és smink nélkül is bizonyított.

Az élet ízei (2014)

Egy dél-francia kisvárosba kalauzol Az élet ízei, melyben az Oscar-díjas színésznő egy előkelő és páratlan étterem tulajdonosát alakítja. Michelin-csillagos konyhájában gasztronómia csodák készülnek, a meglehetősen merev és vaskalapos asszony irányítása és állandó jelenléte pedig a vendégek legnagyobb megelégedését eredményezi. Egy napon azonban változás jön az életükbe, méghozzá egy indiai család és éttermük képében, ami egyenesen Madame Mallory-val szemben nyílik meg. Hangos zene, bosszúságok sora, rivalizálás, fenyegetőzés, majd mindezen túl egy különös szövetség alakul ki a két oldal között. Illatos fűszerekkel meghintett kulináris élmény a film, melyben nem lehet nem kedvelni az eleinte kőszívű asszonyt megformáló színésznőt.

Hölgy aranyban (2015)

Gustav Klimt világhírű festménye, a Hölgy aranyban nemcsak egy utánozhatatlan műkincs, de egy idős, Amerikában élő zsidó asszony felbecsülhetetlen gyermekkori emléke és egyetlen fellelhető kincse, amit a nácik a második világháború idején raboltak el családjától. A nő egy tapasztalatlan, de annál elszántabb ügyvéd segítségével Ausztriába utazik, ahol szembeszáll az osztrák elittel, valamint felidézi fiatalkorának boldog pillanatait és fájó eseményeit is. Vajon sikerül visszaszereznie az Adele Bloch-Bauerről, azaz nagynénjéről készült alkotást? A filmből, amelyben Helen Mirren szintén nagyot alakít, természetesen kiderül.

Nyitókép: IMDb