Április 12. az űrhajózás világnapja, Jurij Alekszejevics Gagarin szovjet űrhajós ugyanis 1961-ben ezen a napon repült az űrbe a világon elsőként. A jeles esemény emlékét nem is ünnepelhetnénk méltóbban, mint izgalmas űrhajós mozikkal.

Az igazak (1983)

Az ötvenes években az emberiség még félelemmel tekintett a világűrre és annak meghódítására. Miután a szovjetek 1957-ben fellőtték az első Szputnyikot, az amerikaiak nekiláttak egy olyan űrhajó elkészítésének, amellyel embert küldhetnek a világűrbe. 1959-re össze is válogatták a legjobb pilótákat a projektre, amely nemcsak egy nagyszerű csapattá, de barátokká is kovácsolta „Az Igazak”-at. A szovjetek azonban megelőzték őket és első emberként Gagarint juttatták az űrbe.

Apollo-13 (1995)

Az 1995-ös klasszikus három asztronauta történetét meséli el, akik az Apollo-11 és Apollo-12 sikere után a Holdra szállhatnak. A főszerepekben Tom Hanks, Kevin Bacon és Bill Praxton tűnnek fel, akik a film első képkockáin még vidámak és életerősek. Ám mielőtt a céljukat elérnék, váratlan esemény történik: egy robbanás után ismeretlen anyag szivárog az űrhajó testéből, innentől fogva pedig már nem a Holdra jutás, hanem az életben maradás a cél.

Armageddon (1998)

Az 1998-as katasztrófa-akciófilm szintén emlékezetes alkotás az űrhajós filmek kategóriájában, noha sokak szerint hatásvadász alkotás. A sztori szerint az emberiség és a világ megmentése a cél, ezért a NASA vezetője egy mindenre elszánt csapatot küld a világűrbe, akiknek nem kisebb feladat jut, mint a bolygó teljes lakosságát fenyegető veszély felszámolása. Izgalmas mozi Bruce Willis, Ben Affleck és Liv Tyler főszereplésével.

Mars mentőakció (2000)

A történet 2020-ban játszódik, amikor is a Mars-1 expedíció különös anyagra bukkan a vörös bolygó felszínén. A felfedezést egy hirtelen vihar szakítja meg, ami akkora, hogy kis híján az egész csapatot elsöpri. Egyetlen túlélő marad csupán, akinek a megmentésére mentőakció indul. Az egység sok nehézségbe ütközik, de végül megtalálja a férfit, aki elárulja, hogy a furcsa anyag valószínűleg jeleket sugároz. Olyan dolog történik ezután, ami minden várakozást felülmúl.

Solaris (2002)

A 2002-es mozi szintén kötelező darab az űrhajós filmek kedvelőinek. Dr. Chris Kelvin (George Clooney) különös feladatot kap: meg kell találnia az okát a Prometheus űrállomáson tartózkodó tudóscsoport rejtélyes viselkedésének. A három kutató ugyanis hirtelen minden kapcsolatot megszakított a Földdel, csupán egy hivatalos közleményt adtak, amelyben kifejezetten Kelvin segítségét kérik. Amikor a férfi megérkezik azzal szembesül, hogy a csoport vezetője öngyilkos lett, két társa pedig az elmezavar jeleit mutatja. Érdekfeszítő és érzelmes alkotás.

Hold (2009)

Sam Bell (Sam Rockwell) asztronauta egyedül dolgozik a Holdon, pontosabban beszélő számítógépével Gerty-vel (Kevin Spacey), amely a kitermelt erőforrásokat továbbítja a Földre, így megmentve a bolygó összeomlott energiagazdálkodását. A három éves megbízás a végéhez közeledik, a férfi végre visszatérhet feleségéhez és kislányához, akivel indulásakor várandós volt a nő. Az utolsó hetekben azonban már az egyedüllét következtében fellépő hallucinációk gyötrik, ráadásul balesetet is szenved holdjárójával. Vajon hogyan tovább? Ha röviden kéne jellemezni a filmet: remek csattanó és mély mondanivaló vár a végén.

Gravitáció (2013)

A 2013-as szupermozi Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével került a vetítőtermekbe. Két ember áll a középpontban: az egyiknek ez az első, a másiknak pedig az utolsó küldetése a világűrben. Éppen egy rutinszerű szerelési munkát végeznek, amikor az érkező meteorzápor elpusztítja az egész űrbázist, vele együtt pedig a társaikat is. Ők ketten teljesen elszakadnak a bázistól, kapcsolatuk megszűnik a Földdel, ezután egymáshoz kötve sodródnak a világűrben. Az oxigén azonban fogytán, a pánik pedig egyre nagyobb…

Csillagok között (2014)

Matthew McConaughey és Anne Hathaway is szerepel a Csillagok között című moziban, amely egy csapatnyi felfedező és kalandor útjáról szól, akik egy tudósok által felfedezett féreglyuk közelébe próbálnak kerülni. Az űrhajósok terve nem több, mint átlépni azokat a határokat, amelyek korábban elképzelhetetlennek tartott az emberiség: túljutni időn és téren.

Mentőexpedíció (2015)

Hatalmas homokvihar készülődik a Marson, ezért a NASA űrhajósai jobbnak látják, ha elhagyják a bolygót és nem keresik tovább halott társuk testét. Mark Watnes (Matt Damon) azonban nem hunyt el, csupán meghibásodott a szkafanderébe épített adó, emiatt hiszik azt a többiek, hogy nem élte túl az óriási szélrohamot. Az űrhajós mindent megtesz, hogy a földi irányítók felfedezzék és megkezdődhessen a mentőakció, ez azonban nem éppen egyik napról a másikra történik meg.

Az első ember (2018)

A tavalyi év nagy durranása a Ryan Gosling főszereplésével készült Az első ember. Az amerikai életrajzi dráma a NASA misszióját, pontosabban az ember Holdra szállását, valamint Neil Armstrong 1961 és 1969 közötti időszakát mutatja be. A film, amelyből megismerhettük, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és családjától, sőt az egész amerikai nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése, James R. Hansen könyve alapján készült.

 

Összeállította: Légrádi Júlia

Nyitókép: IMDb