„Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő” – nem véletlenül idézzük Shakespeare gondolatát pont ma, a színházi világnapon. A dátum alkalmából olyan filmes alkotásokat gyűjtöttünk csokorba, amelyekben a színház az egyik főszereplő.

Az utolsó metró (1980)

A németek által megszállt Párizsban játszódó filmdráma a II. világháború színházi világába repít Catherine Deneuve és Gérard Depardieu vezetésével. Marion, a híres színésznő kénytelen átvenni zsidó férjétől a színház igazgatását, akiről mindenki azt gondolja, elmenekült. A férfi azonban az intézmény pincéjében rejtőzik, és tanácsokkal látja el feleségét az új bemutatóval kapcsolatban. Minden jól alakul, kivéve, hogy a szépséges és megközelíthetetlen Marion mindeközben beleszeret a társulat egyik új tagjába… Elgondolkodtató, szívszorító mozi Az utolsó metró, amit szerintünk legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell.

Rivaldafény (1952)

Utazzunk vissza az időben az 50-es évekig, amikor Charlie Chaplin főszereplésével és rendezésében készült film a színházi világról! A sztori szerint 1914-ben járunk Londonban, főhősünk egy öregedő, meglehetősen részeges bohóc, aki megmenti egy éppen öngyilkosságot megkísérlő táncosnő életét. Az elkeseredettség oka, hogy egy betegség miatt nem táncolhat többé a fiatal tehetség. Calvero azonban rájön, a bénulást csupán a lány lelkiismeret-furdalása okozza, úgy érzi ugyanis, hogy nővére feláldozta életét az ő karrierjéért. A férfi, miután rájön a probléma forrására, mindent megtesz azért, hogy segítsen a lánynak.

Az öltöztető (2015)

Nagyszerű mozi Az öltöztető is, amiben Anthony Hopkins mellett Ian McKellent is láthatjuk. Az angol dráma középpontjában egy idős férfi és öltöztetőjének szoros kapcsolata áll. A második világháború idején egy kis társulat éppen Shakespeare Lear királyát viszi a színpadra. Miközben kint bombák hullanak és szirénák szólnak, a darab főszereplője sehol sincs egy órával a függöny felhúzása előtt. Vajon megérkezik? El tudja játszani a királyt? Megindító, vicces és végtelenül szép történet egy hűséges baráti kapcsolatról, ami munkahelyi körülmények között mélyül el.

Mephisto (1981)

Szabó István klasszikusa Cserhalmi Györggyel és Bánsági Ildikóval szó szerint kihagyhatatlan. Az alkotás nem véletlenül fontos darabja a filmtörténelemnek: 1982-ben első magyar filmként kapott Oscar-díjat a legjobb idegennyelvű film kategóriában, és több rangos elismerést is bezsebelt. A történet középpontjában a tehetséges fiatal színész, Hendrik áll, aki a hamburgi színháznál egy kicsit tovább szeretne jutni. Berlinbe megy és leszerződik, hogy eljátszhassa élete legnagyobb szerepálmát, a Mephistót. Hatalmas benne a becsvágy, a sikerért pedig szinte bármire képes: szépen lassan belekeveredik a politikába és a náci hatalomnak is behódol.

Szerelmes Shakespeare (1998)

Az amerikai romantikus film Gwyneth Paltrow, Joseph Fiennes és Judi Dench főszereplésével a 90-es évek végén debütált és egyből belopta magát a nézők szívébe. A színészi alakítások, a korhű ruhák és díszletek és a különleges szerelmi történet bennünket is elvarázsolt. A cselekmény 1593 nyarán játszódik, William Shakespeare, az ifjú drámaíró éppen alkotói válságban van: hiába várja tőle mindenki az új művet, a darabjával nem képes haladni. Egy múzsára lenne szüksége, aki inspirálja őt, és csakhamar meg is ismerkedik egy nővel, a szerelem pedig fellángol kettejük között. Shakespeare immár saját érzelmeit szövi darabjának soraiba, a sors azonban közbeszól…

Lövések a Broadwayn (1994)

Az 1920-as években járunk, a szesztilalom idején, David Shayne, a fiatal drámaíró éppen élete legnagyobb lehetősége előtt áll: új darabját a Broadwayn rendezheti meg. Ehhez azonban pénzre van szüksége, amit szerencsétlenségére a környék maffiózójától kap meg. A férfi a támogatásért cserébe azt kéri, hogy tehetségtelen barátnője kapjon szerepet a készülő darabban. David kénytelen eleget tenni a kérésnek, a maffia azonban nem marad távol sem tőle, sem a darabtól, ami bonyodalmakhoz vezet. A keserédes vígjáték érdekes aspektusból enged betekintést a színház világába.

Nyitókép: Archív