Catherine Deneuve, eredeti nevén Catherine Fabienne Dorléac 1943-ban Párizsban látta meg a napvilágot. Első szerepét 13 éves korában kapta, sikereit a 60-as években forgatott filmjei hozták meg neki. A közismert és sikeres színésznőt 78. születésnapján 5 felejthetetlen filmjével köszöntjük.

Cherbourgi esernyők (1964)

A Cherbourgi esernyők valójában egy bolt, amelyet egy özvegyasszony vezet, hajadon lányával, Genevieve-vel közösen. A lány szerelmes egy fiúba, Guy személyében jövendőbelijét látja, anyjának viszont nem tetszik az ötlet, és ellenzi a házasság ötletét is, hiszen a fiú nem jómódú, sőt hamarosan katonának áll. A lány jövőjét illetően egészen más tervei vannak… Szórakoztató, kedves és nosztalgikus mozi.

Április bolondja (1969)

Az amerikai vígjátékban Jack Lemmon oldalán láthatjuk a zseniális színésznőt. Howard egy rideg és érzéketlen nő férje, Catherine pedig egy nemtörődöm férfi felesége. A csavar a történetben az, hogy Catherine férje Howard főnöke is egyben. Egy házibuli alkalmával egy kihívásnak eleget téve főhősünk udvarolni kezd a nőnek, aki azonnal fogadja a közeledését. A kibontakozó szerelem arra készteti őket, hogy hagyják hátra addigi életüket és szökjenek meg együtt.

Az utolsó metró (1980)

Az 1980-as francia filmdrámában Catherine Deneuve mellett Gérard Depardieu és Jean Poiret is feltűnik. A történet a németek által megszállt Párizsban játszódik. Marion, aki színésznő, zsidó férjétől átveszi a Montmartre színház igazgatását. Miközben mindenki azt hiszi, hogy a férfi Dél-Amerikába menekült, ő valójában az intézmény pincéjében rejtőzik. A nő gondoskodik róla, miközben ő instrukciókkal látja el feleségét a színház működésével és a legújabb darabbal kapcsolatban. Csakhogy a gyönyörű és megközelíthetetlen nő szépen lassan beleszeret a társulat egyik új tagjába…

Indokína (1992)

A romantikus dráma egy különleges történetet tár elénk: Indokínában járunk, ahol egyszerre jelenik meg a másság, a misztérium, a hatalom, a tragédia, a létezés nehézségei, a regényesség, de a ritka örömök felfedezése is. A 30-as évek francia gyarmatán főhősnőnk Éliane egy hatalmas kaucsukültetvényt irányít apjával együtt, kapcsolatuk viszont meglehetősen érzelemmentes: a férfi fogadott vietnami lányát részesíti előnyben. A két nő egyértelműen riválist lát egymásban, annál is inkább, mivel ugyanabba a férfiba szeretnek bele.

Született feleség (2010)

A nyolc évvel ezelőtt készült filmben ismét Gérard Depardieu-vel szerepel a színésznő. Franciaországban járunk 1977-ben, ahol a háztartásbeli Suzanne engedelmes felesége a gazdag iparos Robertnek, aki kemény kézzel irányítja a vállalkozását, de feleségét és gyerekeit is. Emellett számos szeretőt tart. Egy nap munkásai túszul ejtik, ezért kénytelen hosszabb pihenésre menni. Az asszony veszi át az irányítást, majd mindenki meglepetésére ügyes és magabiztos vezető válik belőle. Időközben feltűnik a nő múltjából egy férfi, és amikor a férj visszatér, az események számos nem várt fordulatot vesznek.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb