Legendás filmek forgatási helyszíneire kalauzolunk titeket a nyár utolsó napjaiban

Egy-egy film nézése közben sokan elmélázunk azon, hogy milyen lenne elmenni azokra a helyszínekre, amiket a tévénk vagy éppen a mozi kivetítője elénk tár. Elvágyódunk és olykor a történet végignézése után sem feledjük az egyes országokat, városokat. Összeállításunkban megmutatjuk, mi mit nem tudtunk elfeledni.

Amélie csodálatos élete – Sacré Coeur, Párizs

Párizs a világ egyik legcsodálatosabb városa, amit szeretettel választanak írók, költők, művészek és zeneszerzők is inspirációképpen. Nincs ez másképp a filmrendezőkkel sem, akik a bohém és optimista Amélie életének bemutatásához is ezt a helyszínt választották. A Sacré Couer alatt álló játékos körhinta, amit a moziban is láthattunk, pedig a valóságban is ott áll, a Szent Szív-bazilika lépcsőinek alján.

Dr. No – James Bond – Crab Key-sziget, a valóságban Ocho Rios, Jamaica

Ki ne emlékezne a csodás és kéken csillogó vízre, a fehér homokra és Ursula Andressre, a legelső James Bond-lányra? A kagylókat gyűjtögető nő sorsa hamar összefonódik a 007-es ügynökével, és megindul a közös kaland a csodás szigeten. Jamaica tökéletes választás volt forgatási helyszínnek már 1962-ben is.

Büszkeség és Balítélet – Oxfordshire, Anglia

A világirodalom egyik legklasszikusabb regényéből született mozit szinte minden évben újranézzük, nem is csoda, hiszen imádjuk a romantikus történetet és minden egyes karakterét. Mindemellett szeretünk elidőzni a régimódi Anglia tájain, amihez a korhű kosztümök is megadják a hangulatot. Erre a helyszínre bármikor érdemes ellátogatni.

A gyűrűk ura – Új Zéland

Fantasztikus tájak tárultak elénk Tolkien trilógiájának megfilmesített változatában. Akik vérbeli rajongói Középföldének, azok a könyvek kiolvasása után akár el is látogathatnak a mozi egyes helyszíneire, és megcsodálhatják a hobbitok földjét, ami mesébe illően gyönyörű.

Hét év Tibetben – Tibet, Belső-Ázsia

Az 1997-es filmben Brad Pitt kalauzolt el bennünket Tibet legszebb tájaira. Az életrajzi háborús dráma a hegyvidék történetét mutatja be a második világháború idején. A moziban olyan helyszíneket láthatunk, amiket ma is szívesen meglátogatnánk: a Himalája, a Tibeti-fennsík, India.

Mamma Mia – Pelion, Skiathos-sziget, Skopelos-sziget, Görögország

Egy csodás görög sziget életének részeseivé válhattunk a Mamma Mia zenés film első részével. Az ország különböző pontjain leforgatott mozinak köszönhetően ma már igazi paradicsomnak számít a kép fölött felsorolt pár helyszín, ahová Meryl Streep, Amanda Seyfried és Pierce Brosnan után mi is szívesen elutaznánk.

Gettómilliomos – Mumbai, India

A 2008-ban bemutatott dráma az egész világot megmozgatta, azzal a csodásan emberséges hangvétellel, amit Jamal, a nyomor, az emberi küzdelem és az életben maradás vágya közvetített felénk. A tucatnál is több díjat bezsebelt film helyszínei is említésre méltóak, ha kedvet éreznénk a keleti úti célokhoz, akkor írjuk fel a listára Agrát a Taj Mahallal és Mumbait, ahol a Cshatrapati Sívádzsi pályaudvart nem érdemes kihagyni.

Római vakáció – Róma, Olaszország

A filmtörténelem egyik alapművét a csodás Rómában forgatták, ami nemcsak az 50-es és 60-as években volt közkedvelt turista célpont, de napjainkban is nagyon népszerű. Habár Audrey Hepburnnel és Gregory Peckkel sajnos nem fogunk találkozni, a csodás olasz városban ellátogathatunk a híres mozi egyes jelenethelyszíneire.

A part – Maya-öböl, Thaiföld

Az amerikai-angol kalandfilmben is csodás tájra látogathattunk el képzeletben. Leonardo DiCaprio egy különleges öbölbe kalauzolt minket, amire ő és szereplőtársai egy térkép segítségével bukkannak rá. A Maya-öböl a valóságban Thaiföld leghíresebb strandja, szépségéhez semmi sem fogható, így pontosan megértjük azokat a turistákat, akik ide látogatnak.

A muzsika hangja – Salzburg, Ausztria

Az 1965-ös romantikus filmben Ausztria egyik legszebb helyére repítettek el minket a mozi készítői. A ma is közkedvelt régiót Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és életének több mint felét itt töltötte a világhírű zeneszerző. A filmben Maria nevelőnői útját és egy kevésbé szigorú, de annál örömtelibb élet lehetőségét ismerhetjük meg, és gondolatban elutazhatunk a csodás hegyek közé, ahol bármelyik hétvégén szívesen időznénk.

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest