5 Audrey Tautou-film, amit újra és újra szívesen megnézünk

Ha azt mondják Amélie Poulain, sokunknak azonnal eszébe jut a rövid hajú, cserfes mosolyú és különc lány, aki karakterével beleírta magát nemcsak a francia, de a világ filmtörténelmébe is. Audrey Tautou számos feledhetetlen moziban szerepelt még - születésnapján kedvenceinket gyűjtöttük össze tőle.

Amélie csodálatos élete (2000)

Talán a legemlékezetesebb filmje mind közül az Amélie csodálatos élete. A francia romantikus vígjátékban egy naiv párizsi lányt ismerhetünk meg, akinek, bár élete egyhangú, mégis nagyon optimista és kedves teremtés. A felszolgálóként dolgozó Amélie mindenkivel jóban van, valami mégis hiányzik a hétköznapokból. Egy napon viszont megérkezik a várva várt izgalom: rátalál egy kis, gyerekkori emlékekkel teli dobozra a lakásában, és elhatározza, hogy visszajuttatja azt a tulajdonosának. Ekkor jön rá, hogy mekkora örömet is tud szerezni másoknak, azzal, ha jótékony tetteket hajt végre. Aztán megismer egy különös fiatalembert, és úgy tűnik most ő az, akinek segítségre van szüksége.  A környezete pedig összefog a célért cserében. Megható, elgondolkodtató film az élet értelméről, amit legalább egyszer látni kell!

Szeretni bolondulásig (2001)

Ízig-vérig francia film a Szeretni bolondulásig, amiben Audrey egy eszelősen szerelmes fiatal lányt alakít, nem is akárhogy. Angélique, a hóbortos diák beleszeret Loic-ba, a 35 éves orvosba. A probléma csupán annyi, hogy a férfi nős és hamarosan megszületik első gyermeke is. A lány számára mindez persze akadály, de a szerelem olyan hatalmas benne, hogy a reményeit nem tudja feladni, aminek következtében szélsőséges tettektől sem riad vissza. Szenvedélyesen és őrülten „üldözi” a férfit, és mindent megtesz azért, hogy elnyerje a kegyeit. A rendhagyó szerelmi történetet először a nő szemszögéből ismerhetjük meg, így egy csodálatos kapcsolat részleteinek lehetünk szemtanúi, de végül fordul a kocka: a férfi perspektívája egészen más képet fest le.

A Da Vinci-kód (2006)

Tom Hanks oldalán is kiváló alakítást nyújtott a francia színésznő a Da Vinci-kódban, ami egy kalandos és minden percében érdekfeszítő történet, különös csavarral. A neves amerikai tudós, Robert Langdom éppen Párizsban van, amikor megölik a Louvre egyik kurátorát. A rendőrség abban bízik, hogy a férfi segít majd megoldani az ügyet. A tudósból azonban hirtelen gyanúsított lesz, és menekülnie kell, méghozzá az áldozat kiismerhetetlen unokájával Sophie-val együtt. Hamarosan rájönnek, hogy egy évszázadok óta tartó harcba keveredtek bele…

Coco Chanel (2009)

A francia életrajzi drámában Coco Chanel szerepében láthattuk – szerintünk ez a szerep tökéletesen testhez álló volt neki. A film a divattervező ismertté válása előtti időszakot mutatja be, pontosabban Coco korai éveit és a nehéz sorsból való felemelkedését. A mozi képi világa csodálatos, pontosan visszaadja a kor szellemét. A történet pár évet ölel fel a divattervező életéből: a legendás Cocót egy vidéki szabó hátsó műhelyében, szerelmes viszonyban és lázadó, nadrágot és inget hordó nőként is láthatjuk. A modern nő abszolút megjelenik a filmben, melynek érdekessége csak az, hogy Coco azelőtt vált azzá, mielőtt ő maga megalkotta volna ezt a fogalmat.

Tékozló szív (2012)

A ma 42 éves színésznőt Thérèse Desqueyroux szerepében láthattuk 2012-ben a Tékozló szív című filmben, amire szintén nem mondhatjuk, hogy unalmas mozi. A francia drámában egy jómódú család lányaként jelenik meg. A nő reménytelenül keresi önmagát és kiutat az addigi életéből, egyetlen lehetőséget lát erre, méghozzá a házasságot. Szerelem híján, de feleségül megy a szabad szellemű és szórakoztató Bernardhoz, akivel tulajdonukat egyetlen hatalmas birtokká egyesítik a kötelékkel. A nő immár gazdag és gondtalan életet élhet, hamarosan várandós lesz és megszületik gyermeke is. Anyaszerepével viszont nem tud mit kezdeni, addigi kiszámítható élete megváltozik, és egyre többet álmodozik Párizsról, a pezsgő életről, a város lüktetéséről, a változásról. Nyomasztó helyzetéből egy szokatlan menekülési tervet eszel ki: titokban és rendszeresen mérgezni kezdi férjét.

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest