Jelek, amik arra utalnak, hogy sürgősen szükségünk van egy kis egyedüllétre

Feszített tempóban éljük az életünket, és ha nem iktatunk be kisebb-nagyobb pihenőket, akkor bizony jelezni fog az elménk és a testünk is, hogy álljunk meg. Előfordul azonban, hogy nem ismerjük fel egyértelműen az intő jeleket, vagy éppen másnak tudjuk be őket... Segítünk, hogy ne így legyen!

Amikor semmi sem tűnik viccesnek…

Mások nevetnek az apró bosszúságokon, de nektek ez nem vicces? Minden tréfát komolyan vesztek és semmi szórakoztatót nem találtok a hétköznapokban? Érdemes azon elgondolkodni, hogy átmeneti rosszkedv vagy egy komolyabb testi-lelki fáradtság okozza-e ezt a hangulatot. Ha azt érzitek, hogy mindenen felhúzzátok magatokat, ha nem tudtok őszintén örülni és a kreativitásotok sem a régi, akkor ideje egy kis szünetet tartani és olyan elfoglaltság után nézni, ami segíthet újratöltekezni és lendületet adni.

Minden zaj zavar?

Vannak napok, amikor a kedvenc dalotoktól is idegesek lesztek, társaságban megfájdul a fejetek, az utcán hangosabbnak halljátok a közlekedési zörejeket, sőt minden egyes hang bántja a fületeket? Ha ezt így van, jobb, ha elvonultok egy kicsit. Sétáljatok az erdőben, üljetek le egy könyvvel valahol a szabadban, vagy egyszerűen csak kapcsoljatok ki otthon minden zajforrást és évezzétek a csendet!

Nyugalmi állapot elérése evéssel

Sok ember hajlamos az érzelmi evésre, amikor nem feltétlenül az éhség csillapítása, sokkal inkább valaminek a pótlása és a megajándékozás a cél. Ha azon kapjátok magatokat, hogy többet nassoltok a szokottnál, és hogy az ételek jelentik az örömet a mindennapjaitokban, akkor kezdjetek el egy picit befelé figyelni és tegyétek fel magatoknak a következő kérdést: mire van valójában szükségem? Talán csak egy kis csendre magatok körül, talán egy olyan hétvégére, amikor senkinek sem kell megfelelnetek. Szakítsatok időt a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, ahelyett, hogy egészségtelen szokásokba menekültök.

Fárasztó és megterhelő apróságok

Minden apró dolog kiborít és frusztrálttá tesz? Főzés közben veszitek észre, hogy hiányzik az egyik összetevő, és ettől képesek vagytok teljesen kiborulni? Netán elfelejtettetek megvenni valamit a bevásárlólistáról, ettől pedig úgy érzitek összedőlt a világ? Legszívesebben attól is elsírnátok magatokat, hogy fordítva vettétek fel reggel a pólótokat? Amennyiben igen a válasz, kövessétek az alábbi tippeket:

  • Először is válaszoljatok magatoknak őszintén: tényleg akkor katasztrófa, ha valami nem jön össze?
  • Aztán pihenjetek le egy kicsit és szedjétek össze a gondolataitokat!
  • Majd kérjetek segítséget! Nem kell mindent egyedül megoldanotok, a bevásárlásban és a házimunkában például a család többi tagja is segíthet olykor.

Rossz szó helyett egy kis elvonulás

Felhúzzátok magatokat, ha a gyerekek elől hagyták a játékokat? Idegesen válaszoltok, amikor a párotok kérdez valami fontosat a nap végén? Nem veszitek fel a telefont, ha a szüleitek keresnek, mert nincs kedvetek a szokásos beszélgetésekhez? Kritizáljátok a legjobb barátnőtöket? Ha ezeket veszitek észre magatokon, akkor feltétlenül kérjetek egy kis pihenőt! Ahelyett, hogy megbántanátok azokat, akiket szerettek, inkább menjetek be a hálószobába, kezdjetek légzésgyakorlatba, vagy csak nyúljatok végig az ágyon és csukjátok be a szemeteket 10 percre, esetleg készítsetek egy illóolajos fürdőt magatoknak. Sokkal jobb kedvetek lesz utána.

Lopott percek

Megesett már veletek, hogy csak azért mentetek ki munkaidőben a mosdóba, hogy egy kicsit egyedül lehessetek? Zártátok már magatokra otthon a fürdő ajtaját azért, hogy néhány csendes pillanatot ajándékozzatok magatoknak? Nos, nem biztos, hogy a pihenésből ennyi elég. Adjatok magatoknak (sokkal) több időt! Menjetek el esténként sétálni, vagy szellőztessétek ki a fejeteket egy kis biciklizéssel, futással, úszással! Testnek és léleknek is szüksége van a kikapcsolódás ilyen formájára.

Nyitókép: Getty Images