„Hová tettem a lakáskulcsom?” Apró és okos megoldások szétszórtság ellen

Ti sem találjátok néha a lakáskulcsot indulás előtt? Olykor a napszemüvegnek is lába kél rejtélyes módon? Viszonylag sűrűn érzitek, hogy késésben vagytok? Előfordul, hogy elkalandoztok beszélgetés közben? Ezekkel mindaddig nincs semmi gond, amíg nem rendszeresen fordulnak elő, de ha ennek az ellenkezője igaz, akkor érdemes néhány apróságra odafigyelni.

1. Hol van a …? 

Indulás után is vissza kell mennetek a lakásba, mert valamit bent felejtettetek?  Nemcsak pár apróságra gondolunk, hanem a telefonra, a pénztárcára, fontos iratokra, kulcsra, szemüvegre, esernyőre, plusz pulóverre és még sorolhatnánk.

Tipp: Gondoljátok át indulás előtt legalább egy órával, hogy mire lesz szükségetek az adott napon, ne hagyjátok a pakolást az utolsó percekre, illetve tegyétek mindig biztonságos helyre, például a táska belső zsebébe az értékeiteket!

2. Késés mindig, mindenhonnan

Minden találkozóról elkéstek? Rohantok reggel a munkába és a barátaitok is jól tudják, hogy rátok minimum 15 percet kell várni? Nos, akkor ideje egy kicsit jobban figyelni az időre!

Tipp: Ha tudjátok, hogy pontosan kell odaérnetek valahova, inkább kezdjetek el előbb készülődni vagy írjátok fel egy cetlire azt az időpontot, amikor legkésőbb el kell indulnotok, majd tegyétek szem elé a kis papírt! Még hatásosabb, ha beállítjátok a telefon ébresztőjét és a szundi funkciót használjátok. A folyamatosan visszatérő riasztás egy idő után készülésre sarkall.

3. Rossz szervezőképesség

Általában rendetlenség van a lakásotokban, az autóban és a munkahelyi íróasztalotokon is? Sosem találjátok a fontos papírokat és a befizetésre váró csekkeket is elkeveritek? Már megint elfogyott a tej, a szemeteszsák és a kutyaeledel?

Tipp: Jegyzeteljetek, ha másképp nem megy és próbáljátok meg legalább a fontos dolgokat rendben tartani a környezetetekben! Egy határidőnapló nagy segítség lehet ebben a helyzetben, de a papírcetlik is jó baráttá válhatnak ilyen esetekben.

4. Figyelmetlenség, gyakori elkalandozás

A szétszórt emberek hajlamosak elkalandozni akkor is, amikor éppen valaki beszél hozzájuk. Veletek is előfordul néha, hogy máson jár az eszetek és szinte nem is halljátok, amit a másik mond nektek?

Tipp: Gondoljatok mindig arra, hogy nektek is rosszul esne, ha a beszélgetőpartneretek meg se hallaná a mondandótokat. Legyetek empatikusak a másikkal, ha pedig úgy érzitek, végképp nem tudtok koncentrálni, szóban jelezzétek! Ez általában új lendületet ad, aminek hatására jobban lehet összpontosítani.

5. Zaklatottság 

A szétszórtság nemcsak tettekben jelentkezhet, de a lelkünkben is. Jellemző, hogy felkavar titeket valami, amit az interneten olvastatok, netán az utcán láttok olyasmit, ami felzaklatott?

Tipp: Egyszerre csak egy dologgal foglalkozzatok, és ha tudjátok, hogy az átlagnál érzékenyebbek vagytok, ne terheljétek magatok egy időben tucatnyi információval! Emellett keressetek magatoknak olyan elfoglaltságokat, amik kicsit megnyugtatnak és kiszakítanak a hétköznapi rutinból. A jóga vagy a futás például jó választás lehet.

6. Lemondások, halogatás, teljesítetlen feladatok

Néha túlságosan fáradtnak, kedvetlennek, lustának érzitek magatokat egy-egy feladathoz vagy találkozóhoz, és inkább az egészet lemondjátok, elhanyagoljátok? Lehet, hogy ilyenkor valójában megrémültök, mert kihívást vagy éppen megfelelést láttok az előttetek álló elintéznivalóban?

Tipp: Rangsoroljatok és ha semmi kedvetek nincs az egészhez, akkor is vegyétek rá magatokat! Általában ilyenkor jönnek a legjobb gondolatok és érnek a legjobb élmények, legalábbis a mi esetünkben biztos.

Még több hasonló témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban!

Nyitókép: Getty Images

(scarymommy.com)