Hamis, valótlan, légből kapott, kitalált… Miért hisszük el az álhíreket? És hogyan szűrhetjük ki őket?

Bosszantó belefutni olyan hírekbe, amelyekről később kiderül, hogy nem igazak. Márpedig manapság az interneten és a közösségi oldalakon sajnos szinte bárki írhat és terjeszthet hamis információkat is – egy frissebb kutatás eredménye szerint az idősebb korosztály hiszi el legkönnyebben az álhíreket. Vajon miért dőlünk be olyan sokszor ezeknek, és hogyan szűrhetjük ki a kamut az életünkből?

Az, hogy miről hogyan gondolkodunk, miben hiszünk, pontosabban mit hiszünk el, már az életünk korai szakaszában kialakul. Nagy segítségünkre van ebben a szüleink világnézete, ami mélyen belénk ivódik, hogy a későbbiekben védelmet nyújtson és segítsen nekünk eligazodni az életben.

A hamis hírek befogadásának pszichológiája

Az egészséges viszonyulás nagyjából akkor kezd kialakulni, amikor először különböztetjük meg a fantázia világát a valóságtól. Aztán serdülőkorban elkezdjük fejleszteni a kritikus gondolkodási készségeinket, ezen a ponton már sok mindent megkérdőjelezünk (vallási meggyőződés, szülőktől, tanároktól tanultak stb.). Felnőttkorban pedig már tudatos döntéseket hozunk, és igyekszünk racionálisan nézni a világra.

Mivel az agyunknak gyerekkorunkban és felnőttként egyaránt szüksége van olyan megerősítő információkra, amelyeket a saját hiedelmeinkkel, korábbi tapasztalatainkkal tud azonosítani, ezért könnyű igaznak vélni az álhíreket, ha azok rímelnek a saját meggyőződésünkre. Hiába bizonyított egy dologról, hogy nem igaz, ha megszólítja az érzelmeinket, sokkal kevésbé tudunk higgadt fejjel gondolkodni a témáról.

Fake news: manipulál, torzít, rombol

Bár a hamis hírek nem a modern kor szüleményei, mégis a közösségi média felületek elterjedésével váltak egyre szembetűnőbbé és veszélyesebbé. Mivel sok időt töltünk a számítógép képernyője előtt és az okostelefonjaink társaságában, az elsődleges hírszerzési forrásunk az internet lett. Az elmúlt nagyjából tíz évben ráadásul már nemcsak a hírportálokról tájékozódunk, hanem a különféle közösségi média felületekről – itthon főként a Facebookról – ahol elmosódnak a személyes és professzionális tartalmak közti határok, amit ügyesen használnak ki azok, akik valótlanságokat akarnak terjeszteni.

Gondoljatok csak bele, amikor lefelé görgettek a Facebookon, ti sem mindig figyelitek, hogy egy-egy általatok belájkolt posztot pontosan ki is osztott meg (tisztelet a kivételnek)! Az óriási információ cunamiba könnyű becsempészni kezdetben egy-egy hangzatos című, ám igencsak ellentmondásos anyagot, ami a kevésbé tudatos felhasználóknak hála hamar és széles körben elterjed, és úgy eszi be magát a hiteles tartalmak közé, mint egy agresszív vírus, amit az idő előrehaladtával egyre nehezebb kiirtani.

A légből kapott információk sajnos a sajtó működését is rombolják, ami rengeteg problémát okoz nemcsak a hírfogyasztóknak, de azoknak a hírszolgáltatóknak is, akik hitelesen működ(né)nek. Emellett pedig – és talán ez a legfontosabb – az emberi kapcsolatainkra is kihatnak. Az, hogy milyen hírek és témák röppennek fel a családi, baráti összejövetelek során, és hogy az egyes személyeknek mennyiféle információja van egy adott kérdésről, meghatározhatja a beszélgetések folyamát, sőt akár komoly veszekedések forrása is lehet.

A legnagyobb kérdés természetesen, hogy hogyan ismerhetjük fel az álhíreket. A válasz sajnos sok esetben az, hogy sehogy, mi azonban mégis megpróbálunk fogódzókat adni hozzá.

Hogyan védekezhettek az álhírekkel szemben?

  1. Az első és a legfontosabb, hogy legyetek nagyon figyelmesek!
  2. Ne higgyetek el mindent, amit láttok!
  3. Keressetek megbízható forrásokat és ragaszkodjatok ezekhez!
  4. Ne idegesítsétek fel magatokat, fogadjátok el, hogy az internet és a rátok ömlő információáradat része az együgyű, nem létező és olykor nevetséges hírek gyártása. A lényeg, hogy tudjatok különbséget tenni igaz és nem igaz között!
  5. Mindig vizsgáljátok meg az adott hírt több szemszögből is, és ne csak egy felületen tájékozódjatok!
  6. Nem árt, ha egy kicsit kritikusok vagytok. Néha nyugodtan kérdőjelezzétek meg, amit láttok és olvastok.
  7. Ha valamit furcsálltok, inkább járjatok utána a témának, és ne álljatok meg addig, amíg meg nem győződtök az igazságról!
  8. Ne érzelmi alapon döntsetek! Sok álhír éppen az emóciókra hat, nem véletlenül.

 

Olvassátok el Pór Attila véleménycikkét is a témában!

 

Szöveg: Légrádi Júlia, S. R.

Illusztráció: Getty Images

(technologynetworks.com, psychologytoday.com)