Így olvashatunk híreket anélkül, hogy elvesztenénk az eszünket a rengeteg információtól

Nem nehéz naprakésznek lenni a mai világban, de oda kell figyelnünk arra, hogy mit olvasunk és arra is, hogy hogyan. Ezernyi hír- és életmód portál létezik, a különféle blogokról nem is beszélve. De vajon hogyan kezeljük a hírfogyasztással járó stresszt? Hogyan legyünk képben úgy, hogy közben nem őrülünk bele a napi információmennyiségbe? Ehhez adunk most pár tippet.

Sokan küzdenek az állandó „csekkolási” kényszerrel és szinte ötpercenként ránéznek a telefonjukra a friss hírekért és az aktuális történésekért. Hiába a technikai fejlődés és az azonnal elérhető tartalmak, valljuk be: nem nehéz elfáradni, sőt belefáradni az állandó információáradatba. Hírfüggővé váltunk, és pont ezért oda kell figyelnünk a pozitív és negatív olvasnivaló arányaira, hiszen ha csak utóbbit figyeljük, vagy kifejezetten azokat vadásszuk, könnyen kockára tehetjük mentális egészségünket. Muszáj persze, hogy kapcsolatban maradjunk a világgal és értesüljünk a legfontosabb – főleg a minket is érintő – hírekről, de érdemes mindezt úgy csinálni, hogy nem esünk át a ló túloldalára, és nem rémülünk meg az összes olyan információtól is, ami közvetlenül nem érint minket.

1. Gondoljuk végig, miről kérünk értesítést a telefonunkra!

Nem feltétlenül előnyös, ha minden oldalon feliratkozunk a hírlevelekre, hiszen egy idő után már nem is tudjuk majd megkülönböztetni a privát e-maileket ezektől az értesítésektől. Legyünk tudatosak, és ne engedjünk be felesleges és számunkra haszontalan információkat a postafiókunkba! Ezen a területen is érdemes szelektálni.

2. Ne olvassunk el mindent! Ragaszkodjunk csak pár hiteles forráshoz

Manapság tömérdek híroldal létezik és nagyon nehéz köztük a hiteles forrásokat megtalálni. Kérdezzük meg a barátainkat, családtagjainkat, hogy ők mit olvasnak, és használjuk azokat a forrásokat, amikre a tágabb környezetünkben is többen támaszkodnak. Ami pedig a legfontosabb: ne higgyünk el mindent, amit az interneten találunk!

3. Éljen a józan ész, azaz csak módjával a negatív hírekkel!

Rengeteg szörnyűség történik a nagyvilágban, amiről ha olvasunk, sokunkban azonnal beindulnak a negatív gondolatok, rosszabb esetben pedig átveszi felettünk az irányítást a félelem. Ez egy nagyon veszélyes folyamat, és komolyabb mellékhatása is lehet – súlyos eset, ha valaki ettől már az utcára sem nagyon mer kilépni.  Talán meglepő, de úgy, mint más stresszhelyzetben, itt is segíthet a pár perces meditáció és a légzésgyakorlat, de akár az is, ha tudatosan „adagoljuk” magunknak a rossz híreket. Ha egy klímaváltozásról szóló hír kapcsán negatív gondolatok uralkodnak el rajtunk, tegyük félre egy „jobb alkalomra” az elolvasását.

4. Beszéljük ki másokkal a számunkra felfoghatatlan híreket!

A szorongás enyhítésének legjobb módja, ha azt valahogy feloldjuk, kiadjuk magunkból. Ha tartunk valamitől vagy egy-egy hír akkora félelmet és kétségbeesést vált ki belőlünk, hogy nem tudunk megnyugodni, akkor beszéljünk a párunkkal, egy barátunkkal, kollégánkkal vagy hívjuk fel telefonon a szüleinket! Ha kibeszéljük a rossz érzéseinket, valós vagy valótlan aggályainkat, esetleg meghallgatjuk a másik gondolatait, álláspontját, akkor könnyen rájöhetünk, hogy nincs is akkora baj, mint azt elsőre gondoltuk. És mindenképpen megnyugszunk egy kicsit.

5. Ha nem tudunk megbirkózni a negatív hírek keltette érzéseinkkel, keressünk fel egy szakembert!

Ha a fenti módszerek nem segítenek, érdemes egy szakember segítségét kérni. Feldolgozási módszereket, életvezetési tippeket és gyakorlatokat kaphatunk arra nézve, hogy hogyan kezeljük azokat a híreket és történéseket, amiktől félünk, és amiken nem tudunk felülkerekedni, esetleg paranoiás érzéseket okoznak.

6. Tartsunk kütyümentes perceket!

A legjobb módja a nyugodt percek megteremtésének a „digitális detox”. Foglaljuk el magunkat a ház körüli teendőkkel, kezdjünk bele egy izgalmas könyvbe, menjünk ki a kertbe vagy tegyünk egy sétát a környéken, mindezt természetesen kedvenc okoskütyünk nélkül. Felszabadító élmény lesz.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)