Vannak a világon olyan dolgok, amiket nem hagyhatunk ki az életünkből, hiszen kevesebbek lennénk nélkülük. Ilyenek például a könyvek, amelyek nemcsak arra képesek, hogy képzeletben teljesen más helyekre repítsenek történeteikkel, de tanítással és megannyi útravalóval is szolgálnak. Olyan regényeket hoztunk, amelyeket nem elég egyszer elolvasni az életben.

J. D. Salinger: Zabhegyező

Holden Caulfield, a 17 éves amerikai kamasz a történet mesélője és egyben főszereplője. Három nap, melyet New Yorkban tölt, mielőtt hazamerészkedne a szülői házba, legújabb iskolai kibukása után. Éjszakai szórakozóhelyeken, szállodában vagy épp az utcán tölti az idejét, miközben megpróbál jóban lenni a világgal és az emberekkel, akiket az útjába sodor az élet. A regény emlékeztető a felnőttek számára, a kamaszlélek kitűnő rajza, de szimbóluma a társadalmi normák ellen harcoló embernek is.

Szerb Antal: Utas és holdvilág

A regény 1937-ben jelent meg először, és azóta is világszerte ismert és kedvelt mű. A történet egy önmagát kereső emberről szól, aki mikor, ha nem a nászútján jön rá arra, hogy az ifjúsága eszményeit kell követnie. Fiatalsága újraélése, kiegészítése és a múltba való visszatérés válik a céljává. Mihály, bár nagyon is szeretne konformista életet élni feleségével, mégis menekül ettől az élettől. Sorsát végül ő sem kerülheti el.

Szabó Magda: Az ajtó

Szabó Magda 1987-es regényében megismerhetjük Szeredás Emerencet, az erkölcseihez szigorúan ragaszkodó asszonyt, aki házvezetőnek áll az írónőhöz. Két egyenrangú fél, akik egymással mérkőznek meg, és szépen lassan engedik be a másikat a saját ajtajuk mögé, amely fizikai és lelki síkon egyaránt megjelenik a történetben. Az ajtó, amelyen keresztül nemcsak egy otthon, de egy lélek is megnyílik. Önismeret, tiszta tükör, segítségkérés és segítés elbeszélése.

Gabriel García Márquez:  Száz év magány

1967-ben kiadott sikerregény, amely a korábban ismeretlen latin-amerikai irodalom felé irányította a világ figyelmét. A könyv mintegy 35 nyelven, több mint 30 millió példányban jelent meg szerte a világon. A középpontban egy család története áll, melyben az ember fejlődéstörténetét is felfedezhetjük, benne a szülőföld elhagyásával és az egyre világosabbá váló teóriával, miszerint életünk történései megismételhetik egymást. Hat generáció élete és küzdelme elevenedik meg, harc az emberi létért, a magányosság és céltalanság ellen.

Ottlik Géza: Iskola a határon

Az iskola a határon egy katonaiskolában szövődött barátság története. A 1959-es mű a mai napig az egyik legjelentősebb alkotása a 20. századi magyar irodalomnak. Szereplői gyerekek, akiknek a sorsa örökre összefonódik. Három fiatal egy zárt és összeszokott közösséghez kerül, ahol kemény, hierarchikus rendszer van, amelyet még az ottani vezetőség is támogat. A regény minden generációnak alapkönyve lehet, mert a szabadságról szól.

Fjodor Mihaljovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Az 1866-os regény legfontosabb kérdése, hogy van-e jogunk mások életéről és sorsáról dönteni. Dosztojevszkij életművének ma is legismertebb darabja ez a lélekábrázoló könyv. Főhősünk, Raszkolnyikov szegény szentpétervári diák, aki azt gondolja, joga van egy kártékony uzsorásasszony hidegvérű meggyilkolásához. A fiatal szerint létezik a jogos bűn, ha az ember eszméjét másképp megvalósítani nem tudja. Tette egy próba, hogy megtudja, tényleg a „nem közönséges” emberek közé tartozik-e. Mekkora a lelkiereje? Többre született, vagy egyszerű emberi sorsra? Lelkiismeret, szenvedés és bűnhődés tanulságos története.

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Márai híres regényében a barátság, a hűség és az árulás kérdéseire fókuszál. Két barát találkozása, egy éjszakán át tartó beszélgetés, vádló és vádlott. Az egyik évtizedekkel ezelőtt elárulta a másikat, tönkretéve ezzel a házasságát, az élete egészét. Az 1942-ben megjelent regény indulatos és feszültséggel teli, egy egész világrend széthullását és az erkölcsi értékek megrendülésének kérdéseit vonultatja fel.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

A mű 1813-ban jelent meg az írónő második, azóta is ismert, egyesek szerint a legjelentősebb regényeként. Élvezetes olvasmány, melyben okosság, pszichológia, szellemes párbeszédek, ugyanakkor a klasszikus stílus is helyet kapnak. A jómódú Mr. Bennett vidéki birtokán él feleségével és öt lányával. Az asszony célja szegényes hozományuk ellenére jól férjhez adni lányait. Amikor a szomszéd birtokot a fiatal, gazdag és nőtlen Mr. Bingley bérbe veszi, elkezdődik a játék, és a két birtok lakói ismerkedni kezdenek egymással.

Lev Tolsztoj: Anna Karenina

A klasszikus világirodalom legismertebb műve a házasságtörésről. Az orosz realista regény 1877-ben jelent meg. Anna Karenina életéről szól, aki férjhez megy egy nála idősebb, magas rangú tisztviselőhöz. Szerelem nélkül él, így nem csoda, hogy felforgatja az életét a fiatal Vronszkij. Kettejük érzelmei megkérdőjelezhetetlenek, a válás viszont ebben az időben nem elfogadott dolog. Titkos kapcsolatuk a kezdetekben örömteli és szenvedélyes, majd az idő múltával sok szenvedést okoz, és a közvélemény is megváltozik az eleinte bátor nő képét jelentő főhőssel szemben.

Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Az 1926-as mű megértéséhez a kor történelmi háttérének ismerete is fontos. A cselekmény Édes Anna, Budapestre érkező cselédlány köré fonódik, aki a Vizy családnál kap munkát. Mintacseléddé válik, egy ideállá. Kilenc hónapnyi szolgálat után aztán meggyilkolja gazdáit. A tettében egyszerre van jelen a rendszerváltás modellje, de a cseléd-úr viszony, a kiszolgáltatottság, az egyéniség elvesztésének, géppé válásának pszichológiája is. Kihagyhatatlan olvasmány.

Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Ez a különleges könyv egyszerre szól felnőttnek és gyereknek. Mese, filozófiai tanítás, társadalmi karikatúra, érzelmi hullámvasút, nosztalgia, próza és költészet is egyben Antoine de Saint-Exupéry 1943-as regénye. A világirodalom talán legismertebb, legnépszerűbb és legtöbbet fordított alkotása. A herceg, a róka, a pilóta, a majomkenyérfák, a rózsa pedig mindnyájunk életének szereplői, a történetükhöz kapcsolódó mondatok szállóigékké és mindenki által ismert és használt idézetekké alakultak át az évek során.

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Ki ne ismerné a mogorva és félelmetesen kapzsi Scrooge urat, aki a karácsonyi időszak alatt is csak a pénzére tud gondolni, és aki nem szereti se a szépet, se a jót?! Az ünnep is teljesen hidegen hagyja, amíg el nem érkezik élete fordulópontja. A karácsony szellemei az ajtaján kopogtatnak, múlt, jelen és jövő kel életre a gonosz és önző vénség előtt. Három nap alatt három vízió, amelyekből megtudhatjuk, miért lett ilyen szörnyű alak Scrooge-ból, és mik azok a rémképek, amelyek megváltoztatják majd az életét. A regény 1843-ban került a közönség elé, de a mai napig az egyik legkedveltebb történet, fontos üzenettel bír.

Jókai Mór: Az arany ember

Az arany ember egy 1872-ben megjelent társadalmi regény, amely a boldogság kereséséről szól. A könyv Jókai legismertebb és legolvasottabb műve, többször is megfilmesítették, és számos nyelvre lefordították. A történet csaknem teljes egészében a Dunán és a Duna mellett játszódik. A reformkorban járunk, a főhősünk Tímár Mihály, aki feleségül veszi Ali Csorbadzsi leányát, nyugalmat és boldogságot mégis a Senki szigetén, Noémi otthonában lel.

Charlotte Brontë: Jane Eyre

Az árva és nehéz sorsú Jane történetét ismerhetjük meg az 1847-es regényből. A főszereplő szigorú leányiskolában töltött évei után nevelőnőnek szegődik egy kastélyba. A ház urának törvénytelen gyermekét tanítja, miközben szerelem ébred a két felnőtt között. Akadályba ütközik azonban boldogságuk egy elhallgatott titok miatt, így a szerelmeseknek megpróbáltatásokon kell átesniük. A regény a mai napig meghatározó mű, példát mutat, középpontba helyezi a méltóságot, a hűséget és a női lélek erejét.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Molnár Ferenc legismertebb és legkedveltebb regénye, amelyet ugyanolyan élvezettel vesz a kezébe gyerek és felnőtt egyaránt. Az 1906-ban megjelent könyv szerte a világon ismert, filmes feldolgozásairól is. A történet két rivális iskolai fiúcsapatról szól, akik életében ugyanúgy jelen van a játék és a harc, a barátság és az árulás, az összetartás és az ellentétek, s végül a győzelem és a halál. A szerző a gyerekeken keresztül mutatta meg az élet fontos pillanatait, köztük a kudarcot és a sikert. Kortalan mű.

Képek: Thinkstock, Archív

(redonline.co.uk)