10 ifjúsági regény, amit felnőttként újra kellene olvasnunk

Csak azért, mert felnőttünk, még nem kell magunk mögött hagyni a gyerekkorunkat, hiszen azok az ifjúsági könyvek, amiket fiatalon olvastunk a mai napig fontos mondanivalóval bírnak. Ezekre pedig felnőtt fejjel sem árt emlékeztetni magunkat.

Lucy Maud Montgomery: Anne-sorozat

A vörös hajú árva, Anne Shirley kalandjait a legtöbben gyerekként olvastuk utoljára, pedig a történet elfogadásra, odafigyelésre és hűségre tanítja az olvasót, erre a leckére pedig sokaknak felnőttként is nagy szüksége lenne. De amiért külön említést érdemel, az a barátság, ami Anne és Gilbert Blythe között szövődik, és ami idővel szerelembe fordul – felnőtt fejjel szerintünk sokkal jobban lehet értékelni Gilbertet, mint férfiideált. Rettegj Mr. Darcy, vetélytársad akadt! ;)

Louize Fitzhugh: Harriet, a kém

Anno tövig rágtuk a körmünket, amikor a 11 éves, magát kémnek képzelő Harriet naplója napvilágot látott, hiszen a lány megfigyelései nem pont a tapintatosság szellemében íródtak. Ugyanakkor az így kapott „pofonnak” köszönhető, hogy a kiskamasz megtapasztalta, milyen kívülállónak lenni. Azt gondoljuk, huszon-, harminc- vagy ötvenévesen, sőr bármilyen életkorban fontos mondanivalója van ennek a műnek, különösen, ami a másokhoz való viszonyunkat és az igazmondást illeti.

C.S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

J.K. Rowling a Harry Potter-regényekben egyedülálló világot teremtett a gyerekek és a felnőttek számára, de C.S. Lewis már az ’50-es években hasonló varázslattal állt elő. Peter, Susan, Edmund és Lucy utazásai Narnia birodalmába egyszerűen beszippantják az olvasót és általa megtapasztalhatjuk, hogy csodák márpedig léteznek – a világban zajló események miatt erre pedig olykor-olykor szükség van.

A.A. Milne: Micimackó

A csacsi öreg medve és barátai történetét ifjoncként talán kismilliószor olvastuk, viszont azok az életbölcsességek, amiket akkor megtanultunk, ma is aktuálisak, ezért érdemes újra és újra kézbe venni a kötetet. Ráadásul felnőtt fejjel egész más mondanivalót olvashatunk ki a sorok közül, mint gyerekként – mi már kipróbáltuk, nektek is ezt javasoljuk.

Katherine Paterson: Híd Terabithia földjére

Nem egészen értjük, miért szokták ezt a történetet gyerekkönyvként kezelni, ugyanis olyan jelentéstartalommal bír, amit a kicsik szülői segítség nélkül nem feltétlenül képesek megérteni. Különös tekintettel az egyik főszereplő, Leslie halálára gondolva – nincs az a gyerek, akit ne rázna meg, amikor leszakad alatta a Terabithia fantáziavilágába vezető híd. Azt gondoljuk, hogy a két kirekesztett fiatal kapcsolatát és a tragédia jelentését érett fejjel is nehéz feldolgozni (hát még gyerekként!), de így legalább esélyünk nyílik, hogy helyre rakjuk magunkban a történteket, és átgondoljuk többek között a halálhoz való viszonyunkat is.

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Ha már a tragédia szóba került az imént: tisztán emlékszünk rá, mennyire elborzasztott minket, amikor Móra Ferenc klasszikusában Gergő kishúga torokgyíkban elhunyt. Szerencsére a szüleink voltak annyira szemfülesek, hogy nem hagyták, hogy egyedül dolgozzuk fel a történteket, viszont ennek ellenére is rossz szájízzel emlékszünk vissza az eseményekre. Talán, ha most olvasnánk újra, már másként értékelnénk mindezt.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

És megint csak kirekesztés, lenézés, illetve halál. Nem pont azok, amikkel tizenévesen szívesen szembesül az ember (sőt, valójában sosem). A Pál utcai fiúkban megjelenített karakterek hűen tükrözik azt, milyen iskolai kasztok uralkodtak egykor és sokszor ma is az iskolákban. Aktuális téma régi köntösben, ezért ha gyereketek van, nem árthat újraolvasni, mert segíthet megérteni a kamaszok észjárását, plusz ti is újragondolhatjátok az élethez való hozzáállásotokat.

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Az iskolai zaklatás sajnos szinte mindennapos jelenség, rengeteget lehet hallani olyan tinédzserekről, akik nem látva más kiutat a piszkálódásból, az öngyilkosságot választották. Szerencsére Nyilas Misi „csak” iskolát váltott, miután lopással vádolták, előtte pedig agyon zaklatták, de a fiú lelkileg annyira összetört társai és tanárai durvasága miatt, hogy muszáj volt cselekednie. Olyan gyerekkönyv ez, aminek a története fontos leckét tanít meg, de igazán csak felnőtt fejjel, vagy legalábbis érett gondolkodással lehet megérteni, hogy pontosan mit is jelent jónak lenni mindhalálig.

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Akár egy szappanopera, olyan sok szálon fut Jókai klasszikusa, mindennek tetejében pedig cselszövés és ármány is áthatja az egészet, így nagyon nehéz felgöngyölíteni a történet fonalát – legalábbis a gyerekek esetében. Nem állítjuk, hogy a kicsik nem érthetik meg a mondanivalóját, de felnőttként sokkal izgalmasabb szórakozást jelent az olvasása, mint tizenévesként.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Értjük a tanító-nevelő szándékot, amivel a regény készült, de a történet talán egy picit szárazra sikeredett – gyerekként legalábbis ezt gondoltuk róla. Maga a csata leírása természetesen izgalmas, ráadásul szerelmi szál teszi még érdekesebbé, de azt gondoljuk, a 11 éves énünk még ezzel együtt sem tudta eléggé értékelni a regényt. Talán a mostani már falná a betűket, és sok elgondolkodtató pillanatot okozna nemcsak a történelmünket tekintve, hanem a hősiesség fogalmával kapcsolatban is.

Szöveg: D.A.

Forrás: independent.co.uk

Fotó: independent.co.uk, Pinterest