Kár lenne tagadni, hogy a magyarok odáig vannak a dél-amerikai szappanoperákért, máskülönben nem tűznék őket műsorra újra és újra. Ennek kapcsán egy kis nosztalgiára invitálunk titeket: összegyűjtöttük a valaha volt legmeghatározóbb sorozatok meghatározó jeleneteit.

Isaura – Rabszolgasors

Forgalmazás éve: 1976. (Red Globo, Brazília)
Főszereplők: Lucélia Santos, Rubens de Falco

Talán a legelső dél-amerikai sorozat volt, amit nálunk vetítettek, nem véletlen, hogy a szerencsétlen rabszolgalány története – akinek a magyar nézők még gyűjtést is szerveztek, hogy megmentsék a cselédsorból – ennyire meghatározó vált a hazai szappanopera kultuszban.

Megveszem ezt a nőt

Forgalmazás éve: 1990. (Televisa, Mexikó)
Főszereplők: Leticia Calderón, Eduardo Yáñez, Enrique Rocha

A telenovella középpontjában a nagy tiszteletnek örvendő Rodrigo Mondtes De Oca áll, aki két unokahúgával él egy fedél alatt, Blanca Florral és Matildével. Igazi szerelmi sokszög az övék, ugyanis Matilde szerelmes Rodrigóba, aki viszont Blaca Florért eped, de a lány egy szegény halászt, Enrique-t tüntet ki a figyelmével, ami nem kevés ármánykodást jelent a 19. század végén játszódó történetben.

Esmeralda

Forgalmazás éve: 1997. (Televisa, Mexikó)
Főszereplők: Leticia Calderón, Fernando Colunga

A köznyelvben csak vak lányként emlegetett Esmeralda története a 90-es évek egyik meghatározó sorozata volt, kicsik és nagyok egyaránt drukkoltak, hogy a lány végre visszanyerje a látását, és természetesen annak is, hogy ő és José Armando, akit Fernando Colunga alakított, végre egymásra találjanak. Egy kis érdekesség: a sorozat valójában csak egy remake, az eredeti történetet a 70-es években vetítették, ennek főszereplői Lupita Ferrer és José Bardina voltak.

Paula és Paulina

Forgalmazás éve: 1998. (Televisa, Mexikó)
Főszereplők: Gabriela Spanic, Fernando Colunga

Fernando Colunga sikere nem ért véget az Esmeraldával, az elszakított ikerlányok történetében szintén ő alakította a férfi főszereplőt, ám ezúttal, dupla szereposztásban Gabriela Spanic volt a partnere. A lány alakította a gazdag és önző Paulát, aki arra kényszeríti a hasonmását, a jó és kedves Paulinát, hogy vegye át a helyét a családjában, míg ő vígan éli tovább az életét.

Rosalinda

Forgalmazás éve: 1999. (Televisa, Mexikó)
Főszereplők: Thalía Sodi, Fernando Carrillo

Rosalinda, a szegény virágáruslány megismerkedik a zongoristával, Fernando Joséval, akivel természetesen első látásra egymásba szeretnek. Bár úgy tűnik, semmi nem állhat közéjük, kiderül, hogy Rosalinda annak a nőnek a lánya, akit Fernando José apjának meggyilkolásával vádolnak, ezzel pedig a tündérmese szertefoszlik, hogy aztán hosszas körömrágósan izgalmas percek után mégis boldog befejezéssel végződhessen. Bár nálunk igen szép karriert futott be a sorozat, hazájában, Mexikóban mégsem lett annyira kedvelt, nem úgy, mint a Marimar, Thalía Sodi első sikersorozata.

https://www.youtube.com/watch?v=SruLkJrpO4U

Marimar

Forgalmazás éve: 1999. (Televisa, Mexikó)
Főszereplők: Thalía Sodi, Eduardo Capetillo

Marimar a tengerparton él egy rozoga kunyhóban a nagyszüleivel, és Bolhás nevű kutyájával, amikor megismerkedik a jómódú Sergioval akinek azonnal megtetszik a lány szépsége és szókimondása. A fiú, hogy bosszantsa a családját, elveszi feleségül a lányt, de mivel Marimar nem érzi jól magát a folyton piszkálódó úri társaságban, elhagyja Sergiót. Nem mennénk bele a 149 részen át tartó részletekbe, csupán annyit mondanánk, hogy Marimar végül, immár kiművelten és gyönyörűen megbocsát a fiúnak és aztán – közös gyermekükkel – boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Vad angyal

Forgalmazás éve: 1999. (Telefe, Argentína)
Főszereplők: Natalia Oreiro, Facundo Arana

Amikor Milagros betölti a 18-at, kénytelen otthagyni az árvaházat, ahol felnőtt, hogy munkába álljon. Egy gazdag családhoz szegődik el szobalánynak, ahol beleszeret munkaadója fiába, Ivóba, akivel végül sok hazugság – többek között felmerül az is, hogy testvéri szálak kötik őket össze –, és nagy nehézségek árán mégis megélhetik a boldog befejezésüket.

Betty, a csúnya lány

Forgalmazás éve: 1999. (RCN, Kolumbia)
Főszereplők: Ana María Orozco, Jorge Enrique Abello

A szegény lány kultusz egy idő után lecsengett, újfajta szereplők kerültek reflektorfénybe, a „csúnya lányok”, akik reménytelenül szerelmesek munkaadójukba egészen addig, míg a férfiak rá nem jönnek, hogy valójában nem minden a külső, és végül ők is szerembe esnek. Ezek közül is a legelső a Betty, a csúnya lány volt, aminek főszereplője egy divatvállalatnál kezdett el dolgozni, mint pénzügyi szakember, mikor találkozott Armando Mendozával, aki a sorozat végén feleségül veszi őt.

A Nők Lapja Nyár különszámában a szappanoperákról bővebben is olvashattok. A magazin június 15-én jelenik meg.

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest