5 féltékeny irodalmi karakter, akiket legyőzött a zöld szemű szörny

Vajon mi köze a féltékenységnek az önbizalomhoz? Erről legújabb lapszámunkban* olvashatsz, arról viszont, hogy egy-egy irodalmi karakter hogyan találta szemben magát a zöld szemű szörnnyel, kattintás, görgetés után!

Anna Karenina

anna-karenina

Keira Knightley az Anna Karenina című filmben.

Lev Tolsztoj világhírű sikerében Anna boldog házasságban él, míg nem találkozik Vronszkij gróffal. Egymásba szeretnek és Anna elhagyja férjét és kisfiát, ám boldogságuk mégsem lesz felhőtlen. Annát a társadalom megveti, azonban Vronszkij társasági életet él, mintha misem történt volna. Anna féltékeny és beképzelni magának, hogy Vronszkij megcsalja, hogy elhidegült tőle a férfi, aki ezzel a helyzettel nem tud mit kezdeni, hiába szerelmes a nőbe. Annát egyre inkább hatalmába keríti a kilátástalanság, a hiábavalónak érzett küzdelem, ezért öngyilkosságba menekül, a vonat alá veti magát.

Othello

Othello-a-velencei-mor-tragediaja--46853

Othello szerepében Orson Welles, feleségét pedig Suzanne Cloutier játszotta.

A féltékenységet, mint zöld szemű szörnyet Shakespeare Othello című tragédiája után emlegetjük. Othellót rászedik, elhitetik vele, hogy felesége, Desdemona megcsalja őt. A bosszúéhes Jago alakítja úgy a történetet, hogy Othello biztos legyen benne, Desdemona szerelmes Cassióba, holott csak félreértésről van szó. A velencei móron eluralkodik a féltékenység, számon kéri feleségét, aki nem érti férje vádját. A veszekedés elfajul, Othello megöli szerelmét, ám ezután megtudja, hogy gyanúja alaptalan volt, felesége hűséges volt hozzá. Tévedését és tettét nem tudja elviselni, ezért saját magával is végez.

Störr kapitány

images_1523 (2)

A Magyar Színház előadásában Störr kapitányt Horváth Lajos Ottó játszotta.

Füst Milán A feleségem története című regényében a holland hajós, Störr kapitány történetét ismerhetjük meg, aki feleségül vette a kacér nyelvtanárnőt, Lizzyt. Störr élete pokollá változik, ugyanis annyira féltékeny feleségére, hogy megmérgezi a mindennapjait. A kapitány nem tudja felfogni Lizzy művészet iránti érdeklődését, bonyolult gondolkodását, így meggyűlöli a nőt. Elvakult indulatában szinte üldözi az asszonyt, pedig Lizzy hű volt férjéhez. Füst Milán remekül bemutatja a féltékenység magasságait és mélységeit.

Bánk bán

bánk bán (3)

Bánk bán a Szegedi Színház előadásában.

Katona József Bánk bánjában, az Othellóhoz hasonlóan, egy átverés miatt torkollik tragédiába a történet. Bánk feleségébe, Melindába szerelmes Otto, de Bánk meg van győződve arról, hogy a nő is hasonlóan érez. II. Endre felesége, Gertrudis támogatta öccse érzelmeit Melinda iránt, vitába keveredik Bánk bánnal, amikor is a bán megöli a nőt. Eközben Otto Bánkon akar bosszút állni és felgyújtja a házát, ám szerencsétlenségére éppen a szerelme, Melinda tartózkodik benne.

Trisztán

1016trisz5 (2)

James Franco alakítja a szerelmes Trisztánt, Izolda szerepében Sophia Myles látható a 2006-os filmben.

A középkori irodalom egyik meghatározó alkotása a Trisztán és Izolda. A fiatalok szerelmesek, ám Izolda másnak a hitvese. Trisztán örülten féltékeny, mivel tudja, hogy szerelme máshoz tartozik. Szenved, marcangolja önmagát és áhítozik szerelme után. Ugyanakkor a király, Márk is féltékeny, akinek elborul az agya és először ölni és képes lenne haragjában. A történet szépsége, hogy Márk rádöbben a megváltoztathatatlanra, így megbocsát a szerelmeseknek, nem forral bosszút. A pár szerelme azonban mégsem teljesülhet be, Trisztán meghal, majd fájdalmában Izolda is.

A Nők Lapja 13. számának Lélek rovatában a féltékenységről olvashatsz érdekes információkat.

*A Nők Lapja aktuális, 13. lapszáma március 30-án jelenik meg.

Fotó: movie.cc, kenhso5.com, port.hu