Álmodozni jó! Ezért fontos minden nap pár percre a gondolatainkba merülni

Minden nap kell, hogy adjunk magunknak egy kis szünetet! Pár percet, amikor kizárjuk a külvilágot és egyszerűen „elutazunk” egy messzi világba, elmerülünk az álmainkban. Nemcsak mi tartjuk ezt fontosnak, hanem a témára épülő kutatások is, amelyek bizonyították, hogy az álmodozók sokkal produktívabbak és boldogabbak, mint azok, akik nem hagynak teret a képzelőerejüknek.

Veletek hányszor fordul elő egy nap, hogy úgy érzitek, nem bírjátok tovább a múkuskereket, le kell hajtanotok a fejeteket az íróasztalra, pirosnál az autó kormányára, a konyhapultra vagy éppen a mosógépre? Mit tesztek ezekben a pillanatokban? Elképzeltek egy homokos tengerpartot? Vagy azt vizualizáljátok, hogy a kanapén fekszetek egy könyvvel, amelyet zavartalanul olvastok? Netán a hétvégi családi kirándulás kezd kirajzolódni a fejetekben? Akármire is gondoltok, valószínűleg pár perc elteltével visszatértek a feladatokhoz, amit talán még hatékonyabban is végeztek majd. De előtte arra gondoltok: olyan volt ez a pár perc, mint egy apró utazás…

A köztudatban az álmodozás általában negatív visszhangot kelt. Sokan azt gondolják, álmodozni csak a kamaszlányok szoktak. Teljesen felesleges dolog ez, időpocsékolás és egyáltalán nem lényegre törő tevékenység, hiszen, ha a figyelmünk elterelődik az aktuális teendőkről, akkor hibázhatunk, vagy akár balesetet is okozhatunk (például vezetés közben, gyári munka során vagy otthon a konyhában).  De tényleg ennyire ördögtől való elvonulni egy kicsit a saját gondolatainkba? Miért lenne gyerekes dolog befelé összpontosítani és adni magunknak pár percet arra, hogy teljesen egyedül legyünk a terveinkkel, álmainkkal?

A Georgia  Institute of Technology munkatársai nemrégiben például pont ezt kezdték el tanulmányozni. Miért álmodozik az ember, vajon ez milyen hatással van a mentális egészségére és egyben produktivitására? Az álmodozás a legtöbb esetben arra szolgál, hogy általa sokkal jobban megismerjük önmagunkat. Befelé irányít, motivál és az agyunk alapműködését is szolgálja. A kutatócsoport a vizsgálatai során számos előnyös következményre bukkant, amelyek mind arra utaltak, hogy érdemes álmodozni.

16 ok, amiért az álmodozás a mentális és lelki egészségünk szempontjából is fontos:

 1. „Unaloműző” tevékenység, ami idővel konkrét tettekre sarkall
 2. Segít a döntések meghozatalában, hiszen összetett gondolkodásra ösztönöz
 3. Növeli a produktivitásunkat, javítja a teljesítményünket
 4. Pozitívan hat az érzelmeinkre
 5. Rövid és kellemes, ezért felvidít
 6. Az éjszakai álmokkal szemben az álmodozásainkat irányíthatjuk
 7. Segítségünkre lehet a feszültségoldásban
 8. Mentális szünetet ad egy nehéz munkanap során is
 9. Képes javítani a koncentrációnkat, ugyanakkor frissíti és edzi is az elmét
 10. Empatikusabbá tesz, vagyis segíthet megérteni más embereket
 11. Egészségesebbé tesz, hiszen csökkenti bennünk a stresszt és közelebb hoz önmagunkhoz
 12. Felkészültebbé tesz a jövőbeli események kapcsán, köszönhetően a különféle forgatókönyvek felvázolásának
 13. Jobban aludhatunk, ha álmodozunk, feltéve, hogy nem túl komoly és összetett gondolatokkal bombázzuk estefelé az agyunkat
 14. Javítja a problémamegoldó képességünket, ezáltal pedig a céljaink elérését is elősegíti
 15. Boldogságérzést ad, így pozitívabbá és optimistábbá tesz
 16. Képes fejleszteni a kreativitásunkat, ami minden élethelyzetben jól jöhet

Az álmodozás tehát olyan, mint egy mini vakáció, amin a hétköznapokban, akár a munkavégzés közben is részt vehettek. Engedjetek meg magatoknak pár kellemes és relaxáló percet, a hasznotokra válhat!

Nyitókép: Getty Images

(psychologytoday.com)