Egy döntést nem egyszerű meghozni, főleg, ha az egy olyan döntés, ami a jövőben meghatározza majd az életünket. Nem tudom, ti hogyan élitek ezt meg, nálam szorongást és időnként totális pánikot okoz a határozás. Pedig a szakemberek szerint van megoldás. Nyolc hatékony tippet is találtam a témában.

Örültem, amikor rábukkantam a Redonline cikkére, mert úgy éreztem nagyon is aktuális nálam a téma. Mindig is küzdöttem a döntések meghozatalával, az elmúlt hónapokban viszont a pszichológusom segítségével sikerült átlendülnöm pár olyan dolgon, ami korábban félelmet keltett bennem. Szerinte és a fent említett írás szerint is, amikor meghozunk egy döntést, mindenekelőtt azt kell megértenünk, hogy nincsenek jó vagy rossz döntések, csupán más következmények várnak ránk az egyik úton, mások a másikon. A legfontosabb, hogy mérlegeljünk, mielőtt kimondjuk az A-t vagy a B-t. Van, amikor a legegyszerűbb megoldás lesz a befutó, de előfordul, hogy időt kell hagynunk magunknak – akár több napot vagy hetet is. Nekem is ezt javasolta a segítő szakember, én pedig szépen lassan rájöttem: kérhetek időt magamtól és másoktól is. Végső soron jogunk van ahhoz, hogy a saját „tempónkban” hozzuk meg azt a bizonyos döntést, nem igaz?!

8 tipp, hogy könnyebben menjen az elhatározás:

Nézzük kívülről a helyzetet!

Próbáljunk meg külső szemlélőként ránézni az adott helyzetre! Sokat segít majd, ha kicsit racionálisan látjuk a dolgokat. Sőt, az is jó, ha elképzeljük a szituációt egy másik emberrel a középpontban, mintha csak egy filmet néznénk. Vajon, akkor hogy éreznénk? Minél távolabb kerülünk magunktól, vagyis minél másabb szemszögből látjuk a dolgokat, annál jobb döntést fogunk majd meghozni.

Legyünk jelen!

Sokszor, amikor energiát fordítunk valamire, nehezen másítjuk meg az elhatározásunkat, hiszen nem szeretjük kukába dobni az addigi munkánkat. Fontos, hogy tudatosítsunk, hogy jelen legyünk és ne csak az eszünkkel, de a szívünkkel és a megérzéseinkkel is részt vegyünk a döntési folyamatokban.

Ne kapkodjunk!

Ne higgyük azt, hogy sietnünk kell! Még ha éles helyzetben is kell döntenünk, akkor is kérhetünk magunknak 10 percet. Ekkor vonuljunk el egy olyan helyre, ahol egyedül lehetünk, majd gondoljuk át zavartalanul a dolgokat. A kapkodás, a sok inger és a sürgetés csak leblokkolja az agyunkat. Ne hagyjuk!

Tegyünk fel kérdéseket!

Szánjunk időt a döntési folyamatokra, és ne csupán felszínesen, hanem részletesen járjuk körbe a témát! Minél több információnk van, annál jobban összeáll majd a kép a fejünkben. Erre ne sajnáljuk az időt és energiát!

Nem kell annyira komolyan venni!

Hajlamosak vagyunk túlságosan komolyan venni a dolgokat, amikor döntésre kerül sor. Félünk a kudarctól és tévedhetetlenek akarunk lenni. Pedig nem vagyunk tökéletesek! Folyamatosan tanuljuk a világot és benne önmagunkat, ebbe pedig időnként némi tévedés is beleférhet. Inkább tartsuk szem előtt azt, hogy nincsenek visszafordíthatatlan döntések, hiszen mindegyik választás elvisz minket valahova. Legrosszabb esetben egy tanulságos tapasztalattal gazdagodunk.

Készítsünk jegyzetet, ha szükséges!

Ha szeretünk írogatni, akkor jó módszer lehet egy összetett jegyzet elkészítése. Vázoljunk fel több lehetséges megoldást is, sőt „szedjük szét” a szituációt apró elemeire! Ha minden esetleges utat bejárunk fejben, nem érhet minket akkora meglepetés.

Külső segítség

Ha nem tudunk objektíven tekinteni a problémára és a megoldandó helyzetre, akkor kérjük meg az egyik szerettünket vagy barátunkat, hogy segítsen. Egy kívülálló személy mindig képes  látni minket, így nagy segítségünkre lehet.

Hagyjuk ki a közösségi médiát a dologból!

Semmiképpen se osszuk meg a nehézségeinket az online térben és végképp ne kérjünk segítséget a közösségi oldalakon! Ezzel többet árthatunk magunknak, mint gondolnánk. Egyrészt, nincs semmi köze a távoli ismerősöknek az aktuális problémáinkhoz, másrészt nem biztos, hogy a különféle válaszok tényleg segítenek majd. Ne hagyjuk magunkat összezavarni!

 

Még több pszichológiai témáról olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban!

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Unsplash