7 gyerekfotótípus, amit nem kellene megosztani a közösségi oldalakon

Bájos mosoly. Csokis pofi. Az első fogak. A gyerekekről rengeteg fotó készül, amik gyakran a közösségi oldalakra is kikerülnek. Ám ez sokkal nagyobb veszélyt rejt magában, mint azt elsőre gondolnánk.

Fürdőkádas meztelenkedés

Nagyon édes, amikor a gyerekek a kádban pancsolnak, a szülők szívesen örökítik az efféle pillanatokat, amit aztán az ismerősökkel is megosztanak. Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy a felvételek könnyen rossz kezekbe kerülhetnek: sajnos egy jó szándékú pillanatfotó is hamar a molesztálók kezében végezheti.

A betegség nem a nagyközönségnek szól

Szülőként az a feladatunk, hogy megvédjük a gyerekeinket, nem pedig az, hogy kiszolgáltassuk őket egy olyan helyzetben, amikor nem érzik jól magukat. Ezek olyan, nagyon intim pillanatok, amik nem tartoznak másra, de sajnos sokan ezt nem látják be.

Kompromittáló képek

Alapigazság: ami egyszer az internetre kikerül, az ott is marad, éppen ezért nem kellene olyan fotót feltölteni a kicsikről, ami akár most, akár 10 év múlva szégyenkezésre adhatna okot. Nem egy tinédzser követett már el azért öngyilkosságot, mert támadások érték egy képe miatt. De ha nem gondolkodunk ennyire végletekben, akkor is komoly lelki problémákhoz vezethet egy kompromittáló fénykép, például egy orrtúrós, és ezt nyilván senki nem kívánja a csemetéjének.

Semmi negatívum

Szorosan az előző ponthoz kapcsolódva minden olyan fotó feltöltése tilos, ami gyengeséget, félelmet, megalázást ábrázol vagy sugall. Ilyen lehet akár az is, ha Edinát Dinkának becézik. Elég, ha egyetlen osztálytárs meglátja ezt, máris megkezdődhet a csúfolódás és kiközösítés, ami rombolóan hat a gyerekek önbizalmára.

A bilin ülve

Azt gondoljuk, ez nem szorul különösebb magyarázatra… Az intim szféra maradjon meg intim szférának, bármennyire is büszkévé teszi az anyukákat és apukákat, hogy a szemük fénye használja a bilit. Ugyanez vonatkozik az ultrahangos felvételek esztelen osztogatására is.

Csoportos játék

Ha a saját gyerekeinkről osztunk meg csoportos fotókat, az rendben van. De ha más gyerekek is szerepelnek a fotón, akkor csakis a többi szülő is beleegyezésével illik a felvételeket nyilvánossá tenni. Egyrészt nem mindenki szereti, ha a csemetéje arcát mutogatják, másrészt a gyerekeknek is van személyiségi joguk, amit illik tiszteletben tartani.

Veszélyes momentumok

Ami aranyos családi pillanatnak indul, egy csapásra rémálommá változhat. Vegyük például azt a fotót, ami György hercegről készült nemrégiben. A kisfiú egy gombóc fagyit tartott egy kutya elé. Nem dugta a szájába, valószínűleg az egész csak egy beállított helyzet volt, az állatvédők viszont rögtön támadásba lendültek, hiszen a fagylalt – ha olyan hozzávalóval készül – a kutya számára halálos is lehet. Mi a tanulság? Minden képet több szemszögből is meg lehet vizsgálni, ezért mérlegelni kell, melyik kerüljön az ismerősök elé. A többi maradjon meg a családi albumnak.

+1 jó tanács: részletes információk

Nem csak a személyiségi jogokat sértik meg azok, akik minden információt, nevet, címet, iskolát, miegymást kiteregetnek a gyerekekről, de egyúttal veszélybe is sodorják őket, hiszen ki tudja, kinek a birtokában végzik ezek az adatok. Tehát a képek mellett ezeknek a feltüntetését is kerülni kellene.

 

Szöveg: D.A.

(parenting.com)

Illusztráció: Thinkstock