Így segítheted a gyereked, ha kiközösítették az iskolában

A kiközösítés elleni védekezés egyfajta csata, melyben a kicsiknek saját magukkal ugyanúgy meg kell küzdeniük, mint a többi gyerekkel. Ez szülői segítség nélkül aligha sikerülhet nekik, ezért hoztunk néhány hasznos tanácsot, amivel ösztönözhetitek őket.

Schoolgirl hiding her face in palms on background of teasing classmates

Ne reagáld túl!

Ha egy gyereket – főleg, ha az a miénk – a többiek kiközösítenek, a szülők hajlamosak az esetet túlreagálni, pedig ez nem jó taktika. Tartózkodjatok attól, hogy ítéletet mondjatok a helyzetről, ahogyan attól is, hogy a különcségét pozitív megvilágításba helyezzétek. A kicsik egymást másolják, másnak lenni ebben a korban egyáltalán nem tűnik jó dolognak. Ehelyett inkább összpontosítsatok arra, hogy az együttérzéseteket kimutassátok, és hangsúlyozzátok, hogy veletek mindent meg lehet beszélni.

A bizalom ereje

Adjatok tanácsot, de ne vegyétek át a helyzet irányítását, bármennyire is szeretnétek. Ha a gyerekek látják, hogy megbíztok az ítélőképességükben, visszanyerik a magabiztosságukat, hosszú távon pedig öntudatosságra, függetlenségre és erőre tesznek szert. Legyetek útmutatók, álljatok készen arra, hogy meghallgassátok őket, de a szituáció kezelését bízzátok rájuk.

Önmeghatározás már ilyenkor is

Fontos, hogy megértessétek csemetétekkel, a megfélemlítés igenis leküzdhető sőt, dolgozzatok ki közös ötleteket, hogy kell kezelni az efféle helyzeteket. Az áldozat szerepében tetszelegni sosem kifizetődő alakítás, tehát vezessétek rá: nem az határozza meg őt, hogy az iskolatársai mit gondolnak róla, hanem az, hogy ő mit gondol saját magáról.

Kötődés egy baráthoz? Fontos!

A megfélemlítés leküzdésének legjobb módja a barátkozás. Ha legalább egy olyan barátja akad a kicsinek, akiben megbízhat, akkor sokkal erősebben fogja érezni, hogy tartozik valahová, ezzel párhuzamosan pedig az elutasítás is kevésbé fogja érzékenyen érinteni. Szülőként az a feladatotok, hogy ösztönözzétek őt, fogjon olyan tevékenységekbe, ahol új kapcsolatokra tehet szert – például kezdjen sportolni, járjon az énekkarba, jelentkezzen az iskolaújságba szerkesztőnek, vagy akár iratkozzon be a hittan csoportba.

Kicsi esőemberek

Vannak olyan gyerekek, aki ösztönösen tudják, hogy keressék mások társaságát, és vannak olyanok, akik nem, mert nem elég fejlettek a szociális készségeik. Ilyen esetben nem is biztos, hogy kiközösítés fenyegeti őket, mindössze arról van szó, hogy nem tudják, hogyan kell más gyerekekkel ismerkedni. Ha tudatosan arra nevelitek őket, hogy egészséges önbizalommal és megfelelő kommunikációs képességekkel rendelkezzenek, akkor ez idővel nem jelenthet majd problémát.

A kívülálló véleménye

Mivel az elutasítás legkisebb problémája is súlyos önbecsülési károkat okozhat, ezért érdemes külső segítséget kérni – főleg akkor, ha a gyerek nektek nehezen nyílik meg. Egy pszichológus vagy tanácsadó objektíven szemléli a helyzetet és sokszor hasznosabb tanácsokkal tud szolgálni, mint ami magatoktól eszetekbe jut. Mi több, ők képesek megtanítani a kicsiket és a nagyobbakat is, hogyan nyerjék vissza az irányítást az életük felett.

A Nők Lapja 2016/37. számában bővebben is foglalkozunk a kiközösítéssel és annak hatásaival. A magazin az előfizetőkhöz szeptember 13-án, az újságárusokhoz pedig szeptember 14-én érkezik.

Szöveg: D. A.

Forrás: verywell.com

Fotó: Thinkstock