7 tipp, hogy elégedettebbek legyünk az életszínvonalunkkal és a helyzetünkkel

Hozzám hasonlóan bizonyára mindannyiótoknak vannak kétségei a jövőt illetően, gondolok itt például az anyagi bizonytalanságra, az otthonnal összefüggő kérdésekre vagy a karriert érintő esetleges változásokra. A Red magazin cikke hét életvezetési tanácsot sorol fel ezekkel kapcsolatban, amiket most veletek is megosztok.

Koncentráljunk az érzéseinkre!

Fontos, hogy ne csupán a tényeket, hanem a saját érzéseiteket is szem előtt tartsátok. Nekem is vannak álmaim, de mindig igyekszem azokra a dolgokra koncentrálni, amik örömmel, vidámsággal és boldogsággal töltenek el. Így jobban át tudok lendülni az anyagias vágyaim felett. Gondoljátok végig, hogy belőletek milyen érzések váltják ki a legnagyobb elégedettséget! Ugye, hogy máris másképp érzitek magatokat?

Ne arra összpontosítsunk, hogy mit nem engedhetünk meg magunknak!

Tudom, hogy nagyon nehéz nem vágyakozni a kirakatok és a média állandóan vásárlásra buzdító felhívásai láttán – én is állandóan küzdök ezzel -, de mit szólnátok, ha inkább arra fókuszálnátok, amitek már megvan? Azzal, hogy folyton azt mondogatjátok magatoknak, hogy „ezt nem engedhetem meg magamnak”, arra koncentrálódik a figyelmetek, amitek nincs (még) meg, nem pedig arra, amit már megszereztetek. A gondolatok megfordítása mindig jó segítség lehet.

Legyünk tisztában az álmainkkal, vágyainkkal!

A reklámok, a tehetősebb ismerősök és munkatársak könnyen megtéveszthetnek. Attól, hogy más nagy házat és autót vesz, befektetést befektetésre halmoz, és a karácsonyt is a tengerparton tölti, még nem biztos, hogy nektek is ezt kell tennetek – valójában talán nem is vágytok erre. Helyezzétek inkább arra a hangsúlyt, ami igazán fontos számotokra, amiért hálásak vagytok, és alakítsatok ki egy olyan életet, amiben azok a dolgok foglalnak helyet, amiket valójában szerettek!

Ha másképp nem megy, csináljuk kicsiben!

„A türelem rózsát terem” – szokták mondani, és nem véletlenül. Tűzzetek ki apróbb célokat magatoknak, ami ez esetben legyen például egy kis gyűjtögetés. Korábban írtam már takarékoskodási módszerekről, így most csak ismételni tudom magam: jelöljetek ki egy perselyt/dobozt/befőttes üveget, és naponta vagy hetente tegyetek bele egy előre meghatározott pénzösszeget. Ezzel létrehozhattok egy „alapot”, ami segíthet a vészhelyzetekben, de akár az előre eltervezett beruházásokban is.

Örüljünk annak, amink van, és ne hasonlítgassuk magunkat másokkal!

Értékeljétek magatokat, és ne mások elvárásai szerint éljetek! Sosem tudhatjátok, hogy a környezetetekben élőknek milyen anyagi helyzete van, lehet, hogy vadonatúj autóval járnak, de az is lehet, hogy több hitelt is felvettek ezért az életszínvonalért. Maradjatok a saját házatok táján, és koncentráljatok arra, amivel elégedettek vagytok!

Járjunk nyitott szemmel és vegyük észre a kínálkozó lehetőségeket!

Sose könyveljétek el, hogy az aktuális élethelyzetetek végleges, legyetek kezdeményezők, figyeljétek az elétek táruló lehetőségeket, és ha kell, lépjetek ki a komfortzónátokból! Nemcsak hatalmas önbizalmat fogtok kapni, de meglátjátok majd, hogy milyen sok ajtó nyílik ki így előttetek.

Kevesebb a stressz, ha játéknak fogjuk fel

Tisztában vagyok vele, hogy feszültté tesznek az anyagi problémák és az egyre csak sűrűsödő kiadások, de ha ti is megpróbáljátok egy kicsit könnyedebben felfogni ezt az egészet, akkor még profitálhattok is belőle – feszültségoldás tekintetében biztosan. Játszatok egy kicsit! Ha legközelebb meginnátok egy kávét egy drágább pékségben, vagy beülnétek egy gyorsétterembe, netán vásárolnátok magatoknak egy új holmit, akkor gondoljátok végig, hogy tényleg többre van-e szükségetek. Jusson eszetekbe egy nagyobb cél, és a fentiekre szánt összeget helyezzétek inkább a perselybe!

Nyitókép: Thinkstock