Életünk egyik legmeghatározóbb eleme az anyagiakkal való foglalkozás: a pénzzel kapcsolatos teendők minden egyes napunkat végigkísérik. De vajon, hogyan tudnánk a lehető legokosabban takarékoskodni a mindennapokban?

Reggeli és kávé a saját konyhánkból

Tisztában vagyok vele, hogy reggel mindenki rohan és kapkod, hogy időben beérjen a munkahelyére – én is ebbe a kategóriába tartozom -, de még a sietős készülődésben is időt szakítok a kávéfőzésre, valamint a reggeli szendvics elkészítésére. Egyrészt sokkal finomabb és egészségesebb, mint az útközben vásárolt pogácsák (időnként azért én is elcsábulok), és naponta akár ezer forintot is spórolhatunk velük. Ha reggelente a pékségben kezditek a napot, javaslom, hogy egy hétig számoljátok a költségeiteket. Készítsetek ebből egy havi átlagot és gondoljátok végig, hogy ebből mennyi reggelit tudnátok otthon elkészíteni! Higgyétek el, nem azon a 10 percen fog múlni az életetek.

Aprók átlátszó perselyben

Pár héttel ezelőtt egy televíziós beszélgetős műsorban a takarékosság volt a téma, aminek köszönhetően nagyon sok hasznos információra tettem szert. A téma már így is jó ideje foglalkoztat, sőt több tudatos pénzkezelési technikát is beiktattam az életembe az elmúlt egy évben, most viszont új ötletekkel gazdagodtam. A tanácsok szerint érdemes beszerezni egy teljesen átlátszó perselyt, vagy egy egyszerű befőttes üveget kinevezni erre a célra, és minden nap előre meghatározott összeggel vagy a zsebünkben, pénztárcánkban maradt aprópénzzel gazdagítani azt. Az átlátszóságnak pszichológiai hatása van: ha láthatóvá válik a félretett pénzt, mi is motiváltabbak leszünk a további takarékoskodásra.

Rezsiköltségek borítékos rendszerben

Ezt a módszert egy éve alkalmazzuk a párommal a háztartás közös kiadásaihoz. Külön borítékot kapott a lakás rezsije (áram, gáz, víz, közös költség), az élelmiszerre szánt havi összeg és az egyéb kiadások is. Minden hónap első pár napjában feltöltjük a borítékokat, és abból gazdálkodunk a következő 30 napban. Ez a módszer nagyszerű arra, hogy lássuk, mire mennyit költünk, és arra is, hogy tudjuk, mennyi az az összeg, ami az alap megélhetésünkhöz szükséges. Nekünk nagyon bevált, csak javasolni tudom nektek is a technikát.

Éljenek a használt ruhák és bolhapiacok!

Mindig is szerettem second hand üzletekben vásárolni, mert amellett, hogy olcsóbban juthatok hozzá a ruhákhoz, egyedivé is tehetem az öltözködésem. Éppen ezért részesítem előnyben a turkálókat, a garázsvásárokat és a bolhapiacokat, ahol nemcsak ruhákat, de különleges ékszereket, táskákat és egyéb használati tárgyakat is beszerezhetek. Időnként azért érdemes egy-egy alapdarabot (cipőt, téli kabátot, farmert) a nagyobb boltokban megvásárolnotok, de alapvetően több pénzt spórolhattok meg a használt holmikkal.

A kiadások monitorozása

Több évvel ezelőtt, amikor még albérletben laktam, az alábbi módszert alkalmaztam: minden egyes (de tényleg minden) blokkot és bizonylatot eltettem a vásárlásaimról, hó végén pedig leültem egy számológéppel és füzettel, majd kategorizáltam a költségeimet. Nagyon érdekes élmény volt feketén-fehéren látni, hogy mennyit költöttem ételre, utazásra, egyéb extrákra. Sokat segített abban, hogy megfontoltabb legyek, és abban is, hogy lássam, mennyi felesleges holmit halmozok fel havi szinten. Nagyjából fél évig csináltam ezt, de szerintem elég, ha 2-3 hónapig gyakoroljátok.

Üdítők száműzve

Lehet, hogy elsőre nevetségesnek tűnik ez a pont, de gondoljátok csak végig, mennyibe kerül egy fél literes és egy másfél literes kiszerelésű üdítőital! Ugye, hogy most elgondolkodtatok? Én általában a vízre szavazok, mert egyrészt semmi más nem oltja a szomjam, másrészt mert nem szeretem cukros italokkal telíteni magam, de ha takarékossági szempontból nézem, akkor is sokkal nyerőbb az ásványvíz, jó minőségű víz esetén pedig csak meg kell nyitni az otthoni csapot. Apróságnak tűnhet, de ti is tudjátok, hogy sok kicsi sokra megy.

„Amit nem vettem meg”

Ezt a tippet egy pénzügyi tanácsadó szakembertől kölcsönzöm most, aki azt javasolja, hogy ha egy plázában éppen elcsábulnánk egy sokadik és egyértelműen felesleges pulóver láttán, akkor szorítsuk össze a fogunkat, szépen lassan menjünk ki a boltból, otthon pedig jegyezzük fel egy papírra, hogy mennyi volt az áhított ruhadarab ára. Hó végén nézzük át ezt a papírt – ami talán addigra komoly listává vált – és adjuk össze az összegeket. Remélhetőleg a végeredmény látványa nagyon is hatásos lesz. Ha notórius vásárlók vagytok, mindenképpen próbáljátok ki ezt a módszert! :)

Autó helyett tömegközlekedés

Nincsen autóm, minden nap tömegközlekedéssel járok dolgozni, bevásárolni, egyéb ügyeket intézni. Mivel a fővárosban élek, könnyen eljutok A-ból B-be, sőt szerintem gyorsabban is, mint a dugóban araszoló autósok. Egyelőre tehát nincs szükségem gépjárműre, de úgy gondolom, ilyen feltételek mellett a jövőben sem az autó mellett fogom letenni a voksom. Egy 30 napos bérlet töredéke a havi benzinköltségeknek, az éves biztosításokról már nem is beszélve. Jó időben pedig szívesen közlekedek kerékpárral vagy gyalog. Rengeteget spórolhattok ezzel a taktikával (is).

Nyitókép: Thinkstock