Egy jól elkészített, friss pogácsának nincs párja, főleg szilveszter környékén. Összeállításunkban három verhetetlen verziót mutatunk.

Tepertős pogácsa

HOZZÁVALÓK:

1 dl langyos tej, 1 teáskanál cukor, 3 dkg friss élesztő, 30 dkg finomliszt + a nyújtáshoz 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 1 evőkanál só, kb. 2 dl tejföl, 10 dkg zsír vagy puha vaj/margarin, 1 tojás + 1 a kenéshez 3-4 evőkanál fehérbor, 40 dkg darált tepertő, frissen őrölt bors

1. A langyos tejbe szórjuk a cukrot és a morzsolt élesztőt, összekeverjük és félretesszük, hogy felfusson.

2. Tálba mérjük a liszteket, elkeverjük a sóval, és mélyedést készítünk a közepébe. Hozzáadjuk a tejfölt, a zsírt, 1 egész tojást, a fehérbort és a felfutott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk.

3. A tésztát letakarjuk, 30 percet kelni hagyjuk, majd lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

4. Megkenjük a szobahőmérsékletű tepertőkrémmel, ízlés szerint meghintjük borssal, majd a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Sodrófával lenyomkodjuk, majd félbehajtjuk, mint egy könyvet. Letakarjuk, ismét pihentetjük 30 percet. Ismét nyújtás, tekerés, félbehajtás és 30 perc pihentetés következik.

5. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, egy éles késsel átlósan berácsozzuk a tetejét, majd egy 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, egymástól megfelelő távolságra, mert nőni fognak. A maradék tésztadarabokat összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

7. A pogácsák tetejét megkenjük a csipet sóval elkevert, felvert tojással. Addig pihentetjük, amíg a sütő felmelegszik 220-230 ºC-ra, végül aranybarnára sütjük kb. 15 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + KELESZTÉS ÉS PIHENTETÉS
SÜTÉS 15 PERC
KALÓRIA 3930 KCAL/EGÉSZ ADAG

Sajtos pogácsa

HOZZÁVALÓK:

1 dl langyos tej | 1 teáskanál cukor | 3 dkg friss élesztő | 60 dkg finomliszt + a nyújtáshoz 1 evőkanál só | 25 dkg vaj/margarin | 30 dkg reszelt sajt + kb. 10 dkg a tetejére, 1 tojás + 1 a kenéshez | 2,5 dl tejföl

1. A langyos tejbe szórjuk a cukrot és a morzsolt élesztőt, rövid időre félretesszük. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal. Beleszórjuk a 30 dkg reszelt sajtot, azzal is elkeverjük. Hozzáadjuk az 1 tojást, a tejfölt és az élesztős tejet, közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. Becsomagoljuk, és legalább 2 órára, vagy inkább egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

2. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy késsel berácsozzuk a tetejét, majd 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

3. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket egymástól kb. 2 cm távolságra. A maradék tésztadarabokat összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

4. A pogácsák tetejét megkenjük a felvert tojással, mindegyikre teszünk egy jó nagy csipet sajtot, majd szobahőmérsékleten pihentetjük 30 percet. A pogácsákat 220 ºC-ra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük 18-20 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 45 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 18-20 PERC
KALÓRIA 6010 KCAL/EGÉSZ ADAG

Hagymás pogácsa

HOZZÁVALÓK:

15 dkg kacsa- vagy libazsír | 3 fej vöröshagyma vagy lila sonkahagyma | fél dl langyos tej, 1 teáskanál cukor | 3 dkg friss élesztő | 60 dkg finomliszt + a nyújtáshoz | 1 csapott evőkanál só, 15 dkg vaj/margarin | 2 dl tejföl | 1 tojás + 1 a kenéshez, 1-2 evőkanál fekete kömény (nigella mag) a szóráshoz

1. Serpenyőben felmelegítünk 5 dkg libazsírt, aranyszínűre sütjük rajta a kockára vágott hagymát. Kihűtjük. A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot és a morzsolt élesztőt, félretesszük, hogy felfusson.

2. A lisztet tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, majd a maradék libazsírral. Hozzáadjuk a tejfölt, az 1 tojást és a felfutott élesztőt. A tésztát összegyúrjuk, becsomagoljuk, 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

3. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük a hagymás zsír nagyobb részével. Háromba hajtjuk. (Mint a szimpla hajtás: két oldal középre.) Az összehajtogatott tésztát megkenjük a maradék hagymás zsírral, majd megint háromba hajtjuk. Ismét becsomagoljuk, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

4. Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét berácsozzuk egy éles késsel. 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A leeső részeket ismét összegyúrjuk és kiszaggatjuk.

5. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól 2 cm távolságra, kb. 30 percig pihenni hagyjuk. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a maggal, majd 230 ºC-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 20 perc alatt.

ELKÉSZÍTÉS 55 PERC + PIHENTETÉS
SÜTÉS 20 PERC
KALÓRIA 5255 KCAL/EGÉSZ ADAG

A receptek a Nők Lapja Konyha Desszert 2018/1. számában jelentek meg.

Fotó: Körmendi Imre