Használt ruhát adni és venni nem szégyen, inkább fenntartható! 3 remek hazai kezdeményezés a témában

Hozzánk hasonlóan valószínűleg már ti is álltatok úgy a régóta nem használt ruhakupacok felett, hogy azon törtétek a fejeteket, mi lenne a legjobb megoldás a továbbadásukra. Kidobni nem szeretnénk őket, a barátnőkön pedig már legalább egyszer „átmentek” a holmik... Három nagyszerű megoldást ajánlunk a probléma kiküszöbölésére.

Swappis ReFashion – RuhaForgó

Ha meguntátok a ruháitokat, vagy egyszerűen csak szeretnétek változtatni a stílusotokon úgy, hogy nem költötök vagyonokat a gardrób megújítására, akkor adjátok le a használt darabjaitokat a Swappis ReFashionben! Minőségüknek megfelelően pontokat kaptok a ruhákért, amelyek regisztrálás után feláras vásárlásra jogosítanak a RuhaForgó vásárain: a Grundon (minden hónap második szombatján) vagy a Hűvösvölgyi Szolgáltatóházban (nyitva keddtől péntekig). A tudatos öltözködés, a ruhák életének meghosszabbítása és a fenntarthatóság kerül előtérbe a Swappis kezdeményezésében. Minél több a leadott ruha, annál kevesebb lesz a textilhulladék és az ökológiai lábnyomunk. Win-win.

Hol? Hűvösvölgyi Szolgáltatóház: 1028 Budapest, Hidegkúti út 1. vagy Grund: 1082 Budapest, Nagytemplom u. 30.

Az aktuális kínálatért és még több információért látogassatok el a Swappis ReFashion Facebook-oldalát!

Hagor Használtruha és Bizományi Bolt

A Hagor egy olyan hely, ahová bárki beadhatja a már megunt vagy nem használt ruhadarabjait, kiegészítőit. Ha a ti szekrényetekben is feltornyosultak a dolgok, esetleg már tömött zsákokban állnak a kiszanált holmik, de nem tudjátok, hogy kinek adjátok, vagy hova vigyétek, akkor válasszátok a Hagor üzletét, ahol jelenleg – készülve a leghidegebb évszakra – jó minőségű, női és a téli szezonnak megfelelő ruházatot, táskát, lábbelit és bizsukat adhattok le. Mivel bizományi boltról van szó, a bevett ruhák után valamennyi összeget is kaphattok. Ha vásárolni szeretnétek, akkor is csak javasolni tudjuk az üzletet.

Hol? 1063 Budapest, Teréz körút 7.

Az aktuális információkért kövessétek a Hagor Használtruha és Bizományi Facebook-oldalát!

Lakásbutik

Butik, nem vásár – hangzik a Lakásbutik, a garázsvásár fogalmát átértelmező és tudatosságra buzdító kezdeményezés szlogenje. A félévente (tavaszi-nyári, őszi-téli) megrendezett találkozók alkalmával válogatott árukészlettel és magyar dizájnerek egyedi darabjaival várnak mindenkit. Itt úgy vásárolhattok akárcsak egy butikban: a holmik külön méretek szerint vannak válogatva (XS-től XXL-ig), beárazva lógnak a vállfákon, van kassza, eladók, sőt, online felületen előre is foglalhattok. A megmaradt darabokat rászoruló családoknak juttatja el a szervezet együttműködve az Angyalvár Alapítvánnyal. A céljuk egyértelműen a tudatos vásárlás és az újrahasznosítás népszerűsítése, és a ruhák életének és használhatóságának meghosszabbítása. Szeretnék továbbá felhívni a figyelmet arra is, hogy ne becsüljük le és dobjuk ki azokat a holmikat, amik még teljesen használhatóak, csak éppen már nem tetszenek, vagy nincsen rájuk szükségünk.

Hol? Budapest, általában belvárosi helyszínek

Kövessétek a Lakásbutik Facebook-oldalát, hogy értesüljetek a legfrissebb butikok időpontjáról!

Izgalmas cikket olvashattok a használt ruhák útjáról a Nők Lapja magazin 2018/42. számának 36-39. oldalán.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock