Mondatok, amik ugyanúgy, ha nem jobban motiválják a gyerekeket, mint az ellenőrzőbe írt jegyek

A legtöbb gyereknek az iskolába való visszatérés egyet jelent azzal, hogy újra osztályozni fogják őket, vagyis számokban mérik a tudásukat, a képességeiket. Ennek a rendszernek természetesen vannak bizonyos előnyei, ugyanakkor másfajta biztatással is el lehet érni, hogy a lurkók motiváltak legyenek. Például értékelő mondatokkal.

A fiatalokat érdemes ösztönözni és biztatni, hogy aztán ők fedezhessék fel magukban a különleges képességeket és a későbbiekben elérhessék a céljaikat. A szülők és persze a pedagógusok dolga is, hogy támogassák őket, bízzanak bennük, és pozitív megjegyzésekkel segítsenek a mindennapok során felmerülő problémák és kihívások kapcsán. A gyerekek egészséges fejlődését és önbizalmuk helyes kialakulását az alábbi tíz mondat is előremozdíthatja:

„Ügyesen megvizsgáltad a problémát és megtaláltad a legjobb megoldást.”

A kijelentések, amik rámutatnak a pozitív viselkedésre és eredményességre, segíthetnek, hogy találékonyak és talpraesettebbek legyenek a gyerekek.

„Köszönöm, hogy emlékeztettél arra, hogy milyen jó dolog a kreativitás!”

Azok a mondatok, amelyek alapján a gyerekek megtudhatják, hogy értékeljük a képzelőerejüket és az ötleteiket, segíthetnek a kreativitásuk fejlődésében.

„Csodálom a bátorságod, hogy kimondod, amit gondolsz, és amiben hiszel.”

Fontos, hogy éreztessük a fiatalokkal, hogy tiszteletben tartjuk a világról alkotott véleményüket. Ezzel nagyszerűen fejleszthetjük többek között az önbizalmukat.

„Bízom benne, hogy tanulsz majd ebből a tapasztalatból!”

A fenti frázissal megerősíthetjük azt, hogy bízunk bennük, és reméljük, a kisebb kudarcokból és hibákból is tanulnak majd, hiszen így fejlődhet igazán az öntudatuk és a személyiségük is.

„Látom, hogy rugalmas és pozitív személyiség vagy – ez sokat segíthet még a jövőben.”

Azok az állítások, amik rámutatnak a gyerekek pozitív tulajdonságaira (határozottság, lelkierő, talpraesettség, bátorság) mind jótékonyan hatnak a lelki fejlődésükre.

„Tetszik, hogy ennyire nyitott vagy az élet dolgaira.”

Az apróságok nyitottságára érdemes odafigyelni és jó szóval értékelni azt. Minket is sok mindenre megtaníthat a hozzáállásuk.

„Köszönöm a kedvességed, amit tettél az nagyon nagylelkű volt.”

Különösen fontos, hogy a kicsik tudják, hogy figyelünk minden részletre, ami velük kapcsolatos és ezeket értékeljük is. Ennek segítségével növelhetjük bennük az együttérzés és az empátia készségét.

„Nagyra becsülöm, hogy odafigyelsz arra, amit mondok.”

A fenti hozzászólással rávilágíthatunk arra, hogy mennyire fontos meghallgatni másokat, ugyanakkor milyen komoly szerepe van az életünkben a helyes kommunikációnak. Ily módon elősegíthetjük az érzelmi intelligencia és a szociális készségek fejlődését is.

„Mindig szeretni és értékelni foglak, függetlenül attól, hogy mit érsz el az életben.”

Elengedhetetlen, hogy éreztessük a gyerekekkel, hogy nem az iskolai jegyek vagy a versenyeken elért eredmények miatt szeretjük őket. Így sokkal mélyebb kötődést alakíthatunk ki velük, ami elsősorban az emberi értékekre épül majd, nem pedig a tökéletesség keresésére.

„Nem szeretném, hogy más legyél, mint aki vagy.”

Mondjuk el nekik, hogy úgy szeretjük őket, ahogy vannak! Ezzel éreztethetjük, hogy elfogadjuk a személyiségüket, értékeljük és tiszteletben tartjuk a törekvéseiket. Ennél jobban nem is támogathatnánk az utódainkat.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)