15 mód arra, hogy kimutassuk a szeretetünket a gyerekek felé

Szülőként mindannyian szeretnénk, hogy a gyerekeink biztonságban, jólétben, és ami a legfontosabb, maximális szeretetben érezzék magukat. Ezt nemcsak szavakkal, de tettekkel is biztosíthatjuk és bizonyíthatjuk a kicsik számára. Lássuk, milyen módon!

Nézzünk a szemükbe!

Amikor valamit el akarnak mondani nekünk a kicsik, akkor függesszük fel azt, amivel éppen foglalkozunk és teljes odafigyeléssel, leguggolva hozzájuk és szemkontaktust felvéve beszélgessük velük!

Kapcsolódjunk hozzájuk fizikailag is!

Öleljük meg őket, legyünk közel hozzájuk tévénézés közben, ne feledkezzünk meg az esti és a reggeli búcsúpusziról, és amikor csak lehet, fizikailag is éreztessük velük, hogy a legfontosabbak a számunkra!

Dicsérjük meg őket!

Mindig tudassuk velük, ha valamit jól csináltak! Örülni fognak az apró bókoknak és a nagy teljesítményt jelentő feladatok elvégzése utáni dicséretnek is. Tápláljuk az önbizalmukat, és tanítsuk meg szeretni önmagukat!

Mondjunk nekik köszönetet!

Éreztessük velük, hogy milyen nagy dolog, ha kedvesek másokkal, ha odafigyelnek a testvéreikre, és ha bocsánatot kérnek valamiért. Köszönjük meg nekik, hogy ilyen jók és ügyesek, hadd érezzék, hogy jól cselekednek.

Szánjunk időt a meseolvasásra!

Töltsünk minőségi meseolvasós időt együtt! Hagyjuk, hogy válasszanak egy történetet, a közös olvasás után pedig kérdezzük meg, hogy melyik volt a kedvenc karakterük, mi volt, amit a legjobban és amit a legkevésbé szeretettek! Ezzel jobban megismerhetjük a lelkivilágukat és a gondolataikat.

Legyen a lefekvés egy különleges rítus!

Az esti készülődés és lefekvés legyen egy speciális, közös program. Gondoljunk vissza együtt az adott napra, és kérjük gyerekeinket, hogy idézzék fel a legjobb dolgot benne! Ne hagyjuk ki a mesélést, éneklést sem!

Töltsünk velük külön-külön időt is!

Ha több gyermekünk van, figyeljünk arra, hogy néha egyesével is töltsünk időt velük. Mindannyian más személyiségek, és bizonyára másfajta kapcsolatot is alakítanak ki velünk. Legyenek páros programok, amikor a kicsik érezhetik, hogy most ők a legfontosabbak, és értessük meg velük azt is, hogy ez akkor is így van, ha a testvérekkel szervezünk külön tevékenységet.

Hagyjuk, hogy segítsenek nekünk a házimunkában!

A gyerekek imádnak körülöttünk lebzselni a főzés és a házimunka során – ne hajtsuk el őket! Engedjük meg, hogy besegítsenek, ezzel megmutathatjuk nekik a házimunka nehézségeit és hatalmas örömöt és boldogságot is adhatunk nekik, például egy közösen elkészített vacsora tálalásakor.

Tanítsuk őket odafigyeléssel!

Bátran meséljünk nekik a munkánkról, ha pedig egy új dolog iránt érdeklődnek, akkor szerezzünk be nekik egy ismeretterjesztő könyvet, vagy nézzünk meg együtt egy dokumentumfilmet! Támogassuk a kíváncsiságukat, és segítsük őket az új tudás megszerzésében!

Térjünk el néha a megszokott dolgoktól!

Néha bátran csináljunk olyan dolgokat, amik eltérnek a megszokott programjainktól. Lehet ez egy teljesen új vacsora menü, egy különleges esti mese vagy egy meglepetés süti az iskola után.

Egyszerűen csak örüljünk nekik!

Legyünk lelkesek, ha valamiről mesélnek nekünk, ha meg akarják mutatni, mit építettek, például legóból, vagy milyen szépen színezték ki az ábrákat a színező füzetben. Legyünk irányukba mindig izgatottak és kíváncsiak, ebből érezni fogják, hogy számítanak nekünk!

Játsszunk velük!

Legyünk kreatívak és ne zárkózzunk el a közös játéktól! A legjobb módja az erős kötődés és a jó kapcsolat kialakításának, ha minőségi idő keretében elmerülünk egy olyan tevékenységben, amiben mind megtaláljuk az örömöt és a feltöltődést.

Hallgassuk meg a történeteiket!

A gyerekek gyakran teljesen valósághűen képesek mesélni a fantáziáikról, a nagy beleéléssel felépített történetek és kitalált karakterek, akárcsak életük szereplői elevenednek meg előttünk. Hallgassuk meg őket, élvezzük a sztorijaikat és reagáljunk mindenre, amit megosztanak velünk!

Biztassuk őket!

Hagyjuk, hogy álmodozzanak, és bátorítsuk őket abban, hogy bármit elérhetnek az életben! Fontos, hogy a céljaik és a vágyaik reális és elérhető elemei legyenek az életüknek.

Teremtsünk saját hagyományokat!

A különleges és egyedülálló családi hagyományok nemcsak élményeket, de feledhetetlen emlékeket is adnak majd a kicsiknek. Ezek felbecsülhetetlenek és biztosan egész életükben emlékezni fognak egy-egy, csak az ő életükben létező szokásra.

Még több gyerekneveléssel kapcsolatos témáról olvashattok a Nők Lapja Gyerek különszámaiban.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(huffingtonpost.com)